BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

6 sopes fredes diferents per a l’estiu

12/de juliol/2019

Colorides, saludables, variades i, sobretot, fresques. Són les sopes d'estiu, d'aquí i d'allà. Perquè, més enllà dels propers gaspatxos i vichyssoise, també hi ha altres plats de cullera més llunyans per fer passar la calor als gurmets.

Molt arrelades en els receptaris dels països de clima calorós, les sopes fredes són especialment esperades a l'estiu, sigui d'entrant o com a postres. S’elaboren, la majoria, amb fruites i verdures sobretot, permeten hidratar l'organisme i saciar la gana amb poques calories. Tot seguit us donem idees de receptes per fer a casa els mesos més calorosos de l’any!

 

Gaspatxo

Amb més o menys all, més o menys pebrot i més o menys cogombre, el gaspatxo és una sopa senzilla i gustosa que ajuda a fer més suportable la calor. A més, és una font de vitamines, antioxidants, minerals i líquids, necessitats que cal tenir cobertes quan els termòmetres escalen graus. El gaspatxo té una formulació bàsica: tomàquets carnosos i madurs, all, pebrot, ceba, cogombre, oli d’oliva, vinagre, sal i aigua. Tot i que, com la majoria de plats, admet variacions i adaptacions!

 

Salmorejo

Sovint es confon amb el gaspatxo, però el salmorejo es diferencia per incorporar pa sec en la seva preparació i pel seu aspecte dens que atipa més. Tant en el salmorejo com en el gaspatxo és fonamental disposar de tomàquets de la millor qualitat possible. A l’estiu us recomanem utilitzar els de pera, ja que són durs i carnosos, és a dir ideals per aquest tipus de sopes fredes.

 

Vichyssoise

Tot un clàssic de la cuina francesa, la vichyssoise és una sopa freda elaborada a base de porros, ceba, patata, brou de pollastre, nata, oli d’oliva i mantega. La seva preparació no es fa tota en fred, primer cal sofregir la ceba i la part blanca del porro en mantega. Quan passen 5 minuts, es daura la patata tallada a daus, s’hi posa el brou i es deixa bullir 30 minuts. Després es tritura fins que queda una crema fina i es deixa refredar a la nevera. És llavors quan s’hi afegeix la nata. És possiblement la sopa freda més suau de les que us expliquem. Si no us van els sabors forts, aposteu per la vichyssoise!

 

Ajoblanco

Un plat refrescant, molt nutritiu i que no necessita foc. Es tracta d’una recepta inequívocament humil, ja que es prepara amb pocs ingredients: all, ametlles, oli d’oliva, vinagre, aigua, pa sec. Sempre es poden canviar les ametlles per faves seques. Les claus perquè tot quedi ben emulsionat són la qualitat dels productes i l’art del majado. Per fer ajoblanco poseu al got de la batedora les ametlles, la molla de pa, el gra d'all, la sal i la meitat de l'aigua. Seguiu afegint-hi oli a poc a poc, mentre ho seguiu batent i fins que quedi incorporat. Poseu-hi el vinagre i la resta de l'aigua i tritureu fins que quedi una crema ben fina. Guardeu-ho a la nevera 3 hores abans de consumir-lo, ja que el repòs farà que tots els sabors s'assentin i quedarà molt millor. Si bé és cert que avui dia, en moltes llars andaluses i extremenyes encara es fa com abans, amb morter i grans dosis de paciència.

 

Hiyajiru

El hiyahiru és una preparació freda que va néixer als monestirs budistes nipons i que s’elabora a base de miso i sèsam. És típic de la prefectura de Miyazaki. Un ingredient d’aquesta sopa és el cogombre oriental, més llarg i amb la pela més suau. El peix, que dona a la recepta un matís diferent, és l’altre ingredient important del plat. La manera habitual de menjar-se aquesta sopa freda seguint la cultura japonesa és abocar-la sobre un bol d’arròs cuit calent i barrejar-lo amb la sopa i les verdures. El hiyajiru més popular però, és el hiyajiru udon, que inclou els fideus udon. En definitiva, els mesos estivals són ideals per prendre aquesta sopa casolana refrescant!

 

Svekólnik

Aquesta sopa freda russa ens ajuda a refrescar-nos a l'estiu. La remolatxa n'és l'ingredient principal, junt amb el rave, li dona el color característic i un toc lleugerament dolç. Porta les verdures típiques de l'hort rus: remolatxa, rave, ceba tendra, anet, julivert i cogombre. Habitualment, se serveix freda, encara que també es pot afegir un parell de glaçons a la sopa. Hi ha famílies russes que hi inclouen mortadel·la tallada a daus per fer-ne una sopa més nutritiva. Si voleu donar un toc fresc i colorit als àpats, podeu sorprendre els familiars i els amics amb una svekólnik! En definitiva, els mesos estivals són ideals per prendre aquesta sopa casolana refrescant!

 

Animeu-vos també a provar nous sabors i variacions, per exemple, el gaspatxo admet combinacions d’altres hortalisses i fins i tot fruites, com la síndria, la taronja o la remolatxa. Convertiu-vos en xefs i que flueixi la creativitat a la cuina!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.