BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Així va transformar l'electricitat la història de casa nostra

08/de febrer/2021

L’electricitat és un dels avenços tecnològics que han revolucionat més la nostra existència. L’energia elèctrica és un element imprescindible que ha fet possibles altres grans invents de la història, com ara els trens elèctrics i tramvies, el telègraf, la impremta, la ràdio, la televisió, els electrodomèstics, el telèfon, el cinema o internet.

L’electricitat ha modernitzat la nostra societat, facilitant-nos la vida quotidiana, il·luminant les ciutats, fent possible part del transport públic o contribuint de forma decisiva en la industrialització de Catalunya. Som terra d’emprenedors, gent treballadora amb ganes d’innovar i transformar la realitat que ens envolta amb esperit d’avantguarda, i amb l’electricitat vàrem aprofitar l’oportunitat per tornar a fer història.

Catalunya, pionera en la producció elèctrica

  • 1875: La primera central hidroelèctrica s’instal·la a Barcelona
    Podem estar-ne ben orgullosos: sabíeu que Catalunya va ser pionera en la producció elèctrica? Va ser el 1875 amb la creació a Barcelona de la primera central elèctrica espanyola, amb l’objectiu d’il·luminar diversos establiments comercials.
     
  • 1886: Girona s’il·lumina exclusivament amb electricitat
    Poc després, el 1881, va arribar per primer cop a casa nostra l’enllumenat públic elèctric. A la capital catalana es funda la Sociedad Española de Electricidad que produeix i ven electricitat, i inicia el procés d’electrificació de grans ciutats com Barcelona, Madrid, Bilbao o València. Però curiosament és a Girona on s’inaugura la primera xarxa d’enllumenat públic, el 1886, convertint-se així en la primera ciutat espanyola il·luminada exclusivament amb electricitat.
     
  • 1896: Arriben les primeres centrals per al proveïment urbà
    Aquesta és una època en la que els avenços tecnològics es precipiten. El 1896 és un any clau, ja que a Barcelona es posen en marxa dues de les principals centrals elèctriques catalanes –la Compañía Barcelonesa de Electricidad i  la Central Catalana de Electricidad–, destinades al proveïment urbà.
     
  • Inicis del segle XX: s’electrifica la xarxa de tramvies
    Comença el segle XX, l’electricitat deixa de ser un luxe per uns pocs –el 1884 només hi havia una dotzena d’abonats a Barcelona– i arriben els primers electrodomèstics impulsats per les companyies elèctriques. En aquests moments, l’electrificació de la xarxa de tramvies i de l’enllumenat ja representen gairebé el 80% de l’energia venuda. 
     
  • Segona meitat del segle XIX: sorgeixen les colònies industrials
    A la segona meitat del segle XIX, l’escassetat de carbó era un problema important a Catalunya que no podia avançar en la seva industrialització per falta de recursos minerals. Tot i que la indústria tèxtil i la del paper tenien un pes important al país, calia trobar fonts d’energia alternatives. A partir d’aquí sorgeixen les colònies industrials, aprofitant l’aigua dels rius Ter, Llobregat i Fluvià, s’hi instal·len fàbriques.
     
  • 1911: s’impulsa l’explotació hidroelèctrica del Pirineu lleidatà
    Els avenços de la tecnologia permeten l’aparició de les grans centrals hidroelèctriques. El 1911 es funden dues grans empreses –Energía Eléctrica de Cataluña i  Riegos y Fuerza del Ebro (la Canadenca)–, que impulsen l’explotació hidroelèctrica del Pirineu lleidatà i l’electrificació de Catalunya, la primera meitat del segle passat.

    L’electricitat va tenir un impacte positiu en l’economia catalana que va saber aprofitar les oportunitats de negoci, amb una menor dependència de la indústria tèxtil i una diversificació industrial. Guanyen pes la metal·lúrgia, el sector químic, la maquinària i s’introdueixen innovacions de la revolució tecnològica del moment com l’automòbil o el material elèctric.
     
  • Anys 30: l’electricitat ja forma part del dia a dia
    Als anys 30 pràcticament tothom està acostumat als espais il·luminats a la feina, al carrer i a casa. Els carrers eren més segurs, els comerços resultaven més atractius, als llocs de feina s’ampliaven les hores útils i a casa podien seguir sent productius quan es feia fosc. Excepte els anys de la guerra civil, el consum elèctric no para de créixer.

    Malgrat les reticències inicials, comencen a guanyar terreny els petits aparells elèctrics domèstics –cuina elèctrica, forn, rentadora, nevera, planxa, aspiradora, ventiladors o escalfadors d’aigua–, que es presenten com la solució als problemes de la llar, estalviant temps i diners, i millorant la higiene i el confort.
     
  • Anys 70: Frigorífic i televisió a la majoria de cases
    El creixement de l’economia impulsa el consum de l’energia elèctrica a tot el país. Per exemple, a principis dels anys 70 el 90% de les llars tenia frigorífic elèctric i televisió, el 40% tenia tocadiscos, un 20% aspiradora i només un 4% rentaplats.

És indubtable que l’electricitat ens ha canviat la vida. Ha estat una peça fonamental en els nous descobriments i en el desenvolupament econòmic i industrial de Catalunya. Perquè cadascun de nosaltres, com a consumidors, també contribuïm a fer història: els protagonistes seran els consumidors amb les prioritats clares, responsables, que eviten el malbaratament energètic i són conscients de la importància de l’energia verda. Perquè som una terra amb molta energia i, junts, tenim tot el potencial per fer que la llum que ens impulsa cada dia, no s’apagui mai.

 

Més entrades de blogs

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.