Què es pot fer amb el congelador i què no. Aquesta és una
pregunta que qualsevol persona que cuina es fa habitualment. No
existeix una Bíblia del congelador, per això us expliquem els
millors trucs per aprofitar al màxim els aliments en aquest electrodomèstic.
Congelar aliments és un procés que s’ha
de fer amb cura, si us voleu assegurar que un cop descongelats,
aquests mantenen les seves propietats intactes. I és que cada vegada
més, el congelador està assumint el paper de rebost. Perquè la
descongelació sigui correcta s’hauran de tenir presents les següents condicions:
-
Blanquegeu les verdures. Conservar verdures al
congelador en el seu estat òptim és possible si sabeu que perquè es
mantinguin bé cal blanquejar-les prèviament. El blanqueig és una
pràctica habitual en cuines avançades que consisteix a submergir les
verdures en aigua bullint durant uns segons. Apliqueu-la a casa
vostra amb mongeta tendra, pèsols i bledes, per exemple, i veureu
com tindreu aliments de qualitat fins i tot fora de temporada. Això
sí, la tècnica del blanqueig només serveix per verdures que es
vulguin consumir cuites.
-
Els aliments, ben protegits. Segur que algun cop
heu vist en carn o peix cru i descongelat amb parts blanquinoses que
semblen cuites. És senyal que el tall s’ha cremat i assecat. Això
passa perquè les baixes temperatures cremen els aliments que estan
en contacte directe amb el fred. Per evitar aquest tipus de
situacions, assegureu-vos que el menjar a congelar està totalment
embolicat i cobert pel material que utilitzeu. Si l’aliment està en
una bossa, eviteu que quedi aire dins, i si disposeu d’una
envasadora al buit, utilitzeu-la.
-
Com més fresc millor. La congelació atura tot
procés de proliferació de microorganismes en l'aliment. Per això, és
important congelar aliments com més frescos millor. Si es congela
menjar en avançat procés d'alteració, en descongelar-lo, aquest
procés continuarà. Per exemple, si congelem un bistec que li quedava
un dia per caducar, en descongelar-se, li seguirà quedant un dia. Un
bon truc és apuntar la data del dia en què es va congelar l'aliment
i els dies de caducitat que li quedaran un cop descongelat.
-
La temperatura adequada. Perquè la congelació sigui
ràpida i correcta s’ha de fer a partir de -22º. Un cop s’ha congelat
els aliments, la temperatura de conservació ha de ser de -18º. Si la
congelació no es fa prou ràpidament, la cristal·lització de l’aigua
dels aliments es converteix en punxant i, quan es descongela el
menjar, els cristalls tallen les parets cel·lulars i provoquen
pèrdues nutricionals i organolèptiques.
-
Congeleu nets els aliments crus. A l’hora de
congelar aliments crus, cal que estiguin nets, perquè una vegada
descongelats es puguin cuinar sense haver-los de manipular. És molt
més còmode congelar un aliment pulcre, ja que en descongelar-lo el
tindreu llest per preparar qualsevol plat.
-
Temps màxim de conservació. Quan congeleu un
aliment, per molt que s’aturi el procés d’alteració, aquest no pot
estar al congelador per sempre. És per això que cal respectar els
temps de conservació màxims: 12 mesos en faves, mongetes i pèsols
desgranats; 8 mesos en fruita; 10 mesos en pollastre i cacera; 6
mesos en carn de vacum, porc, peixos magres i pastissos; i 3 mesos
en menuts, tripes, peixos grassos, mariscs, pa i pastes.
-
No es poden congelar els següents aliments. Hi ha
aliments que és millor no congelar, com els ous sencers, durs o
rovells. Tampoc es pot congelar una nata o una crema que es vulgui
utilitzar per decorar, perquè queda tallada i treu aigua.
-
Sí es poden congelar. Arròs cuit, alvocat,
xocolata, massa de galeta o formatge. Si dubtàveu si podíeu congelar
aquests aliments, heu de saber que sí que és possible. En el cas de
l'arròs, ha d'estar al punt, solt i envasat al buit. La massa de
galetes ha d'estar estirada i llesta per ser tallada. La xocolata,
el formatge o els alvocats han de quedar també ben envasats al buit.
A més a més, és important descongelar
amb la mateixa cura amb la qual es congela el menjar. Si un aliment es
congela en cru, la descongelació ha de ser lenta. El millor lloc és a
la nevera i amb una escorredora perquè no tingui contacte amb els
líquids que després.
També es pot descongelar al microones,
tot i que s'ha d'anar molt amb compte perquè l'aliment es pot començar
a coure. Si l'aliment està cuit o precuinat —lasanya, canelons,
ensaladilla—, s'ha de sotmetre a temperatures altes al foc, al forn o
al microones.