BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Al congelador, tot s'hi val?

30/d’agost/2019

Què es pot fer amb el congelador i què no. Aquesta és una pregunta que qualsevol persona que cuina es fa habitualment. No existeix una Bíblia del congelador, per això us expliquem els millors trucs per aprofitar al màxim els aliments en aquest electrodomèstic.

Congelar aliments és un procés que s’ha de fer amb cura, si us voleu assegurar que un cop descongelats, aquests mantenen les seves propietats intactes. I és que cada vegada més, el congelador està assumint el paper de rebost. Perquè la descongelació sigui correcta s’hauran de tenir presents les següents condicions:

  • Blanquegeu les verdures. Conservar verdures al congelador en el seu estat òptim és possible si sabeu que perquè es mantinguin bé cal blanquejar-les prèviament. El blanqueig és una pràctica habitual en cuines avançades que consisteix a submergir les verdures en aigua bullint durant uns segons. Apliqueu-la a casa vostra amb mongeta tendra, pèsols i bledes, per exemple, i veureu com tindreu aliments de qualitat fins i tot fora de temporada. Això sí, la tècnica del blanqueig només serveix per verdures que es vulguin consumir cuites.
  • Els aliments, ben protegits. Segur que algun cop heu vist en carn o peix cru i descongelat amb parts blanquinoses que semblen cuites. És senyal que el tall s’ha cremat i assecat. Això passa perquè les baixes temperatures cremen els aliments que estan en contacte directe amb el fred. Per evitar aquest tipus de situacions, assegureu-vos que el menjar a congelar està totalment embolicat i cobert pel material que utilitzeu. Si l’aliment està en una bossa, eviteu que quedi aire dins, i si disposeu d’una envasadora al buit, utilitzeu-la.
  • Com més fresc millor. La congelació atura tot procés de proliferació de microorganismes en l'aliment. Per això, és important congelar aliments com més frescos millor. Si es congela menjar en avançat procés d'alteració, en descongelar-lo, aquest procés continuarà. Per exemple, si congelem un bistec que li quedava un dia per caducar, en descongelar-se, li seguirà quedant un dia. Un bon truc és apuntar la data del dia en què es va congelar l'aliment i els dies de caducitat que li quedaran un cop descongelat.
  • La temperatura adequada. Perquè la congelació sigui ràpida i correcta s’ha de fer a partir de -22º. Un cop s’ha congelat els aliments, la temperatura de conservació ha de ser de -18º. Si la congelació no es fa prou ràpidament, la cristal·lització de l’aigua dels aliments es converteix en punxant i, quan es descongela el menjar, els cristalls tallen les parets cel·lulars i provoquen pèrdues nutricionals i organolèptiques.
  • Congeleu nets els aliments crus. A l’hora de congelar aliments crus, cal que estiguin nets, perquè una vegada descongelats es puguin cuinar sense haver-los de manipular. És molt més còmode congelar un aliment pulcre, ja que en descongelar-lo el tindreu llest per preparar qualsevol plat.
  • Temps màxim de conservació. Quan congeleu un aliment, per molt que s’aturi el procés d’alteració, aquest no pot estar al congelador per sempre. És per això que cal respectar els temps de conservació màxims: 12 mesos en faves, mongetes i pèsols desgranats; 8 mesos en fruita; 10 mesos en pollastre i cacera; 6 mesos en carn de vacum, porc, peixos magres i pastissos; i 3 mesos en menuts, tripes, peixos grassos, mariscs, pa i pastes.
  • No es poden congelar els següents aliments. Hi ha aliments que és millor no congelar, com els ous sencers, durs o rovells. Tampoc es pot congelar una nata o una crema que es vulgui utilitzar per decorar, perquè queda tallada i treu aigua.
  • Sí es poden congelar. Arròs cuit, alvocat, xocolata, massa de galeta o formatge. Si dubtàveu si podíeu congelar aquests aliments, heu de saber que sí que és possible. En el cas de l'arròs, ha d'estar al punt, solt i envasat al buit. La massa de galetes ha d'estar estirada i llesta per ser tallada. La xocolata, el formatge o els alvocats han de quedar també ben envasats al buit.

A més a més, és important descongelar amb la mateixa cura amb la qual es congela el menjar. Si un aliment es congela en cru, la descongelació ha de ser lenta. El millor lloc és a la nevera i amb una escorredora perquè no tingui contacte amb els líquids que després.

També es pot descongelar al microones, tot i que s'ha d'anar molt amb compte perquè l'aliment es pot començar a coure. Si l'aliment està cuit o precuinat —lasanya, canelons, ensaladilla—, s'ha de sotmetre a temperatures altes al foc, al forn o al microones.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.