Les xarcuteries dels nostres supermercats ofereixen un ampli
ventall d’embotits tradicionals, procedents de tot el territori,
elaborats de manera artesanal i amb ingredients naturals.
Que un producte sigui local o de km 0
vol dir que s’ha produït a una distància relativament propera al seu
punt de venda. Quan consumim aquests productes contribuïm a disminuir
la petjada de carboni i afavorim els petits productors del territori,
empreses sovint familiars i amb una àmplia experiència en el sector.
Com que han viatjat poc, els productes de proximitat ens arriben amb
els seus valors nutricionals intactes, fet que contribueixen a una
alimentació més sana, equilibrada i saludable.
Embotits de km 0 a Bonpreu i Esclat
A Bonpreu i Esclat reconeixem en els
productes de proximitat i km 0. A les xarcuteries dels nostres
establiments s’hi pot trobar una àmplia representació d’embotits de
productors locals arrelats al nostre territori. L’obrador de Can
Pistraques, al Tarragonès, segueix elaborant productes amb la recepta
heretada del 1873, tant en el procés d’elaboració com en els
ingredients utilitzats. De Can Pistraques ens arriba la llonganissa
seca, botifarra -blanca i negra- i bull -blanc i negre-. Tots ells
productes artesanals, cuits amb brou casolà en caldera i lligats de
manera manual.
Un altre producte per excel·lència és la
llonganissa de VIC IGP de Casa Riera Ordeix, que podeu trobar als
nostres supermercats o bé a talls al taulell o bé amb la peça sencera
de 290 grams. Casa Riera Ordeix, única empresa productora de
llonganisses que s’ubica dins la capital d’Osona, elabora el mateix
producte des de 1852, mantenint la tradició més ancestral i utilitzant
ingredients 100% naturals. En destaca el seu procés de curació, en el
qual les llonganisses es pengen en assecadors de fusta originaris, amb
el punt just de temperatura i humitat. S’hi estan entre tres i sis
mesos fins a ser servides.
De les comarques d’Osona, a Bonpreu i
Esclat servim la somalla, el fuet sense lactosa, la llonganissa i el
bull –blanc i negre- dels Embotits La Gleva, una empresa familiar,
centenària, amb experiència i qualitat reconeguda en tots els seus
productes. I de l’Alt Empordà ens arriba el singular bull de fetge, un
producte elaborat per Embotits Ginjaume, una empresa familiar amb
quaranta-sis anys d’experiència en el sector de la carn i els
embotits, especialitzada en salaons, xoriços i cuits. Provinents del
seu obrador, també s’hi pot comprar el llom sec, la baiona del coll o
la botifarra de perol, entre d’altres.
Productes arrelats al territori
Qui vulgui optar per una bona botifarra,
l’empresa familiar Jaume Abras de Riudellots de la Selva, ens fa
arribar una nombrosa selecció d’aquest producte que elaboren a petita
escala i a un obrador tradicional que ofereix plena garantia en
seguretat alimentària. L’experiència centenària els avala per elaborar
un embotit de qualitat que conserva unes característiques
organolèptiques excel·lents. I si en lloc de botifarra escollim un
pernil extra de primera qualitat, podem optar per un pernil La Selva,
obrador que ens fa arribar pernil cuit extra llauna, pernil cuit
extrareduït en sal o llom curat, entre d’altres. La Selva és una
empresa centenària, especialista en l’elaboració de pernil cuit i gall
d’indi, i de productes d’alta xarcuteria, seguint els processos
d’elaboració més tradicionals. Sense marxar de les comarques
gironines, Embotits i Patés Costabona ens ofereixen productes curats
de manera natural a més de mil metres d’alçada i amb unes condicions
ambientals privilegiades. L’empresa familiar elabora els embotits amb
les millors matèries primeres conservant unes excel·lents propietats.
Del Ripollès, el Berguedà, la Garrotxa i
el Vallès Oriental els establiments Bonpreu i Esclat compten amb
productors locals i artesans, com embotits Esquiador, de Ripoll, que
ofereixen fuet, secallona o llonganissa xoriçada; Casa Fígols, al
Berguedà, amb diversitat de productes curats i cuits, com la
llonganissa celler grossa o les quatre varietats de bull blanc i
negre; els embotits Oix, a la Garrotxa, un obrador artesà que ofereix
fuet, llonganissa i xoriç; i Casa Pedragosa, a Caldes de Montbui, que
ens fa arribar una llonganissa gourmet utilitzada en degustacions.
També comptem amb Mallart Artesans
Xarcuters, de La Llacuna, que ens elabora productes fets de manera
artesanal amb matèries primeres de qualitat com la carn de porc Duroc.
Destaquem també els productes del Grup Avinyó (Conserves AUSA i
Catalana d’Embotits) que ens elabora peces senceres de fuet ral, bisbe
blanc i bisbe negre; i llescats de 100 grams envasats en una
innovadora safata de cartró on hi podem trobar espatlla curada,
llonganissa, xoriç o llom curat, entre d’altres.
Finalment, a Bonpreu i Esclat també hi
podeu comprar el típic xolís del Pirineu, la secallona, les mini
secallones i el fuet de Cal Tomàs, al Pallars Jussà. Es tracta de
productes elaborats segons les receptes tradicionals del Pallars, i
curats seguint els processos naturals durant els mesos d’hivern. Per a
la seva elaboració s’utilitzen peces de porc de primera qualitat
procedents de porcs criats de manera respectuosa. Els embotits són
aptes per a celíacs i intolerants a la lactosa.
Embotits artesanals, fets amb receptes
centenàries i ingredients de qualitat. Als nostres supermercats hi
trobaràs els productes de proximitat i km 0 que més s’adaptin al teu
gust i necessitats. Ara només toca gaudir-los!
L'origen dels embotits de km 0 a Bonpreu i Esclat

