BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Cabell d’àngel i codonyat, dues grans conserves dolces

22/d’octubre/2021

Dos preparats dolços, que pots fer a casa, i que podràs utilitzar en molts plats, no només de postres. El codonyat és la confitura feta a partir de codony, una fruita de temporada, mentre que el cabell d'àngel és el preparat que s'obté de la polpa de la carbassa d'aquest mateix nom, que pots reconèixer per la seva pell verda amb taques blanques.

Pots trobar codonyat preparat als nostres establiments, però si vols fer-ne a casa, veuràs que és molt fàcil. Aquesta confitura, dolça i tova, s'elabora amb codony, una fruita característica de la tardor, de pela fina i polpa aspra. El codony no se sol menjar directament i la manera tradicional de consumir-lo ha estat coent-lo prèviament. De fet, codony en portuguès s'anomena marmelo, paraula que va donar origen al mot melmelada, que és la denominació genèrica dels preparats cuits a base de fruita i sucre.

Com pots fer codonyat?
Per fer-ne a casa, el millor és començar amb una recepta clàssica de codonyat. A l'hora de preparar-ne, només has de fer bullir aigua amb trossos de codonys pelats durant vint minuts. Un cop cuits, pesa la polpa i posa en una cassola 800 g de sucre per cada quilo de polpa de codony. Torna-ho a posar al foc, tot remenant-ho, durant uns quaranta minuts, fins que la mescla agafi un color tirant a vermell. Ara, només et caldrà deixar-ho refredar i reposar uns dies en recipients o terrines, fins que agafi la forma i la consistència característica.

La confitura resultant, el codonyat, té un gust agredolç i una textura granulada. A la nevera es conserva durant molts mesos. El pots menjar acompanyat de talls de formatge, per postres o incorporar-lo en algunes receptes dolces, com els panellets, però també salades, ja que el pots posar en canapès d'aperitiu —recorda que combina molt i molt bé amb la majoria de formatges— i en algunes amanides.

Un preparat medieval
Pel que fa al cabell d'àngel, una altra conserva típica, és una mica més complexe de fer a casa. Es tracta d'un preparat d’origen medieval obtingut de la polpa de la carbassa de cabell d’àngel, una varietat que pots distingir fàcilment per la seva forma de meló i el color verd amb punts blanc de la pela. El cabell d'àngel és un ingredient imprescindible del nostre receptari pastisser, ja que el trobaràs com a farciment de molts pastissos, coques i dolços. A les Terres de l’Ebre, per exemple, és típica una pasta seca i cruixent, ensucrada per damunt, amb forma de cresta, de mitja lluna, que es farceix amb confitura de cabell d’àngel.

Les carbasses que es fan servir en l'elaboració del cabell d'àngel es cullen al setembre i octubre, però es guarden durant sis mesos perquè s'assequin, de manera que el més habitual és fer cabell d'àngel a la primavera. Arribat el moment, es talla la carbassa, a trossos, es fa bullir amb l’aigua justa per tapar-la, durant una hora de cocció. Després, has d’escórrer la polpa resultant i, amb la mateixa aigua, barrejar la polpa amb sucre morè i una mica de llimona, canyella o vainilla, per aromatitzar, fins a aconseguir una textura de xarop amb els filaments translúcids característics. Deixa-ho refredar i guarda el cabell d'àngel en pots. D'aquesta manera ja tindràs cabell d'àngel a punt quan el vulguis fer servir en les teves elaboracions dolces.

Ja ho saps, si vols posar un punt de dolçor als plats de tardor, aprofita que és temporada de codonys i carbasses! No sols omples el rebost de bones conserves, sinó que també conserves les tradicions gastronòmiques i treus profit dels excedents de fruites i verdures de temporada!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.