Ingredients per a 2 persones:
Per a l’oli d’all i julivert (d’aquí te'n sobrarà per a altres elaboracions)
- 200 ml. d’oli d’oliva verge extra
- 50 g. de fulles de julivert
- 2 grans d’all
- 1 pessic de sal
Per al sofregit (opcional, d’aquí te'n sobrarà per altres elaboracions)
- 4 cebes grans
- 10 tomàquets pera
- Oli d’oliva verge extra
- 1 fulla de llorer
- 2 grans d’all
- 1 pessic de sucre
- 1 pessic de sal
Per a les carxofes:
- 6 carxofes
- Sal
- Pebre negre molt
- Oli d’oliva verge
Per als ous escumats:
- 2 ous frescos
- Un xic d’oli
- Un pessic de sal
Altres:
- 6 talls fins de pernil ibèric
- Sal Maldon
Preparació:
1.Per a l’oli d’all i julivert: Amb una batedora de
braç, tritura el julivert, la sal, l’oli i els alls pelats fins que
quedi un oli ben verd. Reserva-ho.
2. Per al sofregit: Pela les cebes i els alls i
pica'ls molt finament. Posa-ho a coure amb l’oli, un pessic de sal i
el llorer la ceba i l’all a foc lent fins que perdi l’aigua i es formi
una mena de melmelada.
3. En aquest moment (poden passar 2 o 3 hores)
afegeix els tomàquets ratllats amb un ratllador gruixut (n'has de
llençar només la pell) i deixa'ls coure fins que es redueixi tota
l’aigua i et quedi una mena de melmelada (afegeix una punta de sucre
mentre es cou). Un cop cuit el sofregit, reserva-ho.
4. Per a les carxofes: Neteja les carxofes, traient
les fulles més dures, pelant la tija i traient la part superior de les
fulles. Has de deixar el cor amb la tija. Posa els cors dins d’aigua
amb una mica de julivert.
5. Un cop estiguin totes netes, salta-les en una
paella amb un xic d’oli d’oliva, sal i pebre.
6. Un cop daurades afegeix aigua fins a cobrir-les i
deixa-les coure fins que estiguin tendres i s’hagi evaporat l’aigua.
7. Quan les carxofes estiguin cuites, afegeix una
cullerada de sofregit i una mica de l’oli d’all i julivert i deixa-ho
coure uns instants més.
8. Per a l’ou escumat: Posa al
centre d’un paper de film una gota d’oli i aboca-hi un ou sense la
closca, afegeix-hi sal i tanca el paper film formant una mena de
paquetet (sense aire dins). Lliga-ho amb una pinça o un clip. Repeteix
la operació amb l’altre ou.
9. Posa a coure els ous 4 minuts en aigua bullint. Un
cop cuits els treus de l’aigua i retires el film.
Presentació:
- Posa les carxofes en un plat donant-los una mica de volum.
Afegeix-hi uns talls de pernil per damunt, un raig d’oli d’all i
julivert i posa al centre un ou escumat.
- Acaba-ho amb pebre negre molt i una mica de sal Maldon.
