BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

Cereals, font d’energia i salut

20/de setembre/2018

Arròs, blat, civada, blat de moro, espelta… Són alguns dels integrants de la gran família dels cereals, una de les principals fonts d’energia de la dieta mediterrània. A més, han estat la base de l’alimentació de moltes civilitzacions al llarg de la història. Cal tenir en compte que els experts recomanen consumir cada dia de 4 a 6 racions de farinacis, és a dir, aliments rics en hidrats de carboni, entre els quals es troben els cereals i els llegums.

 

Cereals integrals, una opció molt recomanable

Però els cereals no només aporten energia. En general, també són rics en proteïnes, vitamines del grup B (imprescindibles per al bon funcionament del sistema nerviós, immunològic i cardiovascular) i fibra. A més, contenen minerals, com fòsfor, potassi, magnesi, calci i ferro. Val la pena apostar pels integrals. A més d’oferir energia gradual, contenen una quantitat més gran de vitamines i minerals, ja que aquests nutrients es concentren sobretot a la pellofa i, en bona part, es perden en refinar els cereals.

 

Arròs, un dels cereals més equilibrats

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO), l’arròs és el segon aliment més cultivat i consumit al món, després del blat.

Des del punt de vista energètic i nutritiu, és un dels cereals més equilibrats, es digereix fàcilment i té moltes propietats saludables. Per exemple, s’ha demostrat que l’arròs integral convé a les persones diabètiques, ja que ajuda a mantenir els nivells de sucre en sang i, com que no conté gluten, també és apte per als celíacs.

A Bonpreu i Esclat hi trobaràs una àmplia gamma d’arrossos per fer les teves receptes preferides:

 

Rodó:

Molt melós i perfecte per als plats típics de la cuina mediterrània. El millor per fer paella és el bomba.

 

Integral:

En aquest cas, el cereal conserva l’embolcall, on es concentren la majoria de vitamines del grup B, potassi, fòsfor i magnesi, a més de la fibra.

 

Llarg:

No s’enganxa i sempre queda solt. És ideal per a amanides i guarnicions.

 

Basmati:

Molt aromàtic. Perfecte per acompanyar plats de carn, peix o verdures, i per a les receptes asiàtiques o amb curri.

 

Com podem aconseguir l’arròs perfecte?

Si l’arròs és un dels teus cereals preferits i vols aconseguir l’èxit sempre que el preparis, pren nota d’aquests consells:

  1. Per saber la proporció que necessites d’aigua o de brou, consulta sempre l’envàs. Pot anar des d’una part de líquid per una d’arròs, fins a 4 parts de líquid per a algunes varietats (com l’integral o el bomba).
  2. Recorda que, si rentes o sofregeixes l’arròs abans de coure’l, el temps es redueix.
  3. Si veus que cal afegir líquid a mitja recepta, que sigui calent per no trencar la cocció.
  4. Si l’arròs t’ha quedat massa cuit, passa’l per aigua freda, escampa’l i deixa’l 5 minuts al forn. Així perdrà part de la humitat.

 

Civada: saludable i molt nutritiva

La civada és un cereal que t’ofereix moltíssims beneficis per a la salut. La pots barrejar amb beguda vegetal, iogurt, batuts de fruita… També és un bon ingredient per a les receptes dolces (pastissos, galetes…). I, si vols un arrebossat més cruixent, afegeix una mica de civada al pa ratllat. Ja veuràs que bo que queda!

 

Pasta per a tots els gustos

Els cereals són l’ingredient principal a l’hora d’elaborar els diferents tipus de pasta que tenim a l’abast per preparar un ampli ventall de receptes delicioses.

En general solem associar la pasta amb Itàlia, però sembla que, en realitat, podria procedir de la Xina, ja que en un jaciment arqueològic d’aquest país s’hi van trobar uns fideus fins elaborats amb mill que dataven de fa més de 4.000 anys. Alguns historiadors asseguren que va ser Marco Polo qui va dur la pasta fins a Europa.

Originàriament es feia només amb aigua, blat i ou, però avui dia podem trobar-ne de molts tipus:

 

Blanca:

Elaborada amb farines refinades de cereals, s’ofereix en una gran varietat de formes (llarga, curta, ratllada, foradada, ondulada…).

 

Integral:

Es fa amb el gra sencer dels cereals i ens aporta més nutrients.

 

Fresca:

Cal conservar-la a la nevera i consumir-la en un temps breu.

 

Farcida:

De carn, peix, verdura, formatge… N’hi ha de diferents formes i sabors, des dels clàssics raviolis o tortel•linis, fins a les caputxetes (cappelletti), que se solen servir amb brou.

 

Coneixes els noodles?

Si t’agrada la cuina asiàtica, segur que els has tastat. Noodle és el nom genèric que els orientals fan servir per referir-se als fideus. A Bonpreu i Esclat n’hi pots trobar de molts tipus i formes diferents: de farina de cereals com el blat, d’arròs, amb ou, instantanis… Fets al wok amb verdures, gambes, pollastre… i una mica de salsa de soja són deliciosos!

 

Quinoa: apte per a celíacs

En realitat no es tracta d’un cereal sinó d’un pseudocereal que es conrea a la zona dels Andes des de fa més de 6.000 anys. És un aliment molt complet, que ens aporta hidrats d’absorció lenta, aminoàcids essencials, vitamines i fibra. A més, ajuda a controlar els nivells de colesterol i a combatre el restrenyiment. I, com que no conté gluten, és l’opció ideal per a les persones celíaques i per incloure-la als primers àpats dels nens petits. A Bonpreu i Esclat hi trobaràs quinoa en diferents formats i també amb certificació ecològica. La pots fer bullida (abans de coure-la, convé passar-la per aigua) o torrada a la paella. Queda molt bé amb tot tipus de receptes (amanides, sopes, barrejada amb fruita o iogurt…).

 

Descobreix els avantatges del mill

Aquest cereal presenta un gust dolç, i és molt fàcil de cuinar i digestiu. A més, t’aporta una bona quantitat de ferro i de magnesi. Combina molt bé amb begudes vegetals i fruita seca. També és un bon ingredient per fer hamburgueses o croquetes vegetals, per barrejar-lo amb llegums i verdures…

 

Cuscús, un toc exòtic

Elaborat amb sèmola de blat, el cuscús és un dels aliments més coneguts de la gastronomia marroquina. Se sol fer amb verdures, carn de xai, panses… A Bonpreu i Esclat te n’hi oferim diferents varietats, des de precuit fins a integral ecològic. També tenim preparat de cuscús a l’estil marroquí, que et podràs cuinar en un moment.

 

Més entrades de blogs

Amanida de bacallà fresc i espàrrecs

Recepta d'amanida de bacallà amb espàrrecs verds, ingredients per a 4 persones:   ...

Carpaccio de carbassó

Recepta de carpaccio de carbassó, ingredients per a 4 persones:   4...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "D'acord" o configurar-les o rebutjar el seu ús prement el botó "Configura". Més informació.