És important que tingueu en compte
aquests trucs per saber si el peix és
fresc, si us voleu assegurar que el que compreu és de
qualitat. Només necessiteu els ulls, les mans i el nas!
Un bon plat comença amb un bon producte
i en el cas del peix, pren especial importància la frescor si voleu
menjar-ne de qualitat. Bàsicament perquè és un aliment que perd
propietats amb molta facilitat.
Per facilitar-vos la tasca de
comprar-ne, hem preguntat a les professionals, les peixateres
de Bonpreu i Esclat com podem identificar el bon peix.
Aquestes afirmen que si s’ha conservat i transportat en les condicions
adequades, tindrà el següent aspecte:
-
Ulls lluents i sortits. Per valorar la qualitat del
peix, totes les peixateres coincideixen a dir que uns ulls lluents i
sortits són un bon indicador. És una referència universal! Així que
si us trobeu davant una peça que té els ulls apagats i cap a dins,
descarteu-la, és mal senyal! No llanceu els diners i assegureu-vos
que els ulls són ben sobresortits i brillants!
-
Baba del peix brillant. Una altra característica
del peix fresc és la baba aquosa. Si heu anat a pescar algun cop,
recordareu que el peix rellisca i s'escapa de les mans. Això passa
perquè el peix està cobert per una espècie de baba llefiscosa. Quan
compreu peix, busqueu aquesta característica. Encara que només
podreu comprovar la llefiscositat quan toqueu el peix en arribar a
casa, a la peixateria també podeu apreciar aquesta qualitat amb la
vista. Ho veureu perquè el peix és molt brillant.
-
Ganyes vermelles. Una de les claus per identificar
un bon peix són les ganyes. Es tracta de l’obertura lateral per la
quan els peixos poden respirar. En un animal acabat de pescar,
podreu veure que les ganyes són brillants i de color vermell o rosa
intens. A mida que passen els dies de captura, es tornen marronoses.
Si més no, cal descartar qualsevol peix que a la peixateria no
presenti el color de ganyes indicat, perquè no tindrà el sabor en el
seu punt òptim.
-
Escames ben enganxades. Que les escames estiguin
ben enganxades significa que el peix és acabat de pescar. Si pel
contrari les escames salten amb facilitat, és possible que el peix
faci dies que ha sortit del mar. Té una explicació: conforme
l’animal es seca perd la consistència que tenia.
-
Carn elàstica però ferma. La carn dels filets ha de
ser elàstica, ferma i humida. En cap cas ha d'estar seca o
groguenca, ja que això és símptoma d’un peix en mal estat. Una carn
elàstica és aquella que presenta plasticitat, però no fins al punt
que es fa engrunes. És a dir, ha d’aguantar bé els talls i la manipulació.
-
Olor a mar. Finalment, l'olor de mar és un tret
característic del peix de qualitat. Aquella olor de quan vas a la
platja i olores la sal. És una olor molt fàcil d'identificar, perquè
encara que no ho pensem, tenim més bon olfacte del que ens imaginem.
Si el peix està passat, fa mala olor fàcilment. Per tant, feu cas al
vostre instint i allunyeu-vos de les peixateries que no facin olor
de mar.
Si el peix que hi ha al taulell no
segueix aquestes directrius, possiblement us trobeu davant
exemplars congelats o mal conservats. Potser és difícil i
tardareu una estona el primer cop que feu aquestes comprovacions, però
estigueu tranquils i trigueu el temps que necessiteu. Comprar és un
hàbit que s'aprèn. Així que com més us acostumeu a fixar-vos en els
detalls i fer les comprovacions que us expliquem, més fàcil us serà
identificar la qualitat del peix.
El consum de peix
fresc és molt recomanat a la majoria de dietes perquè
constitueix una font fonamental de nutrients saludables: aporta
proteïnes indispensables per la salut, i un conjunt de vitamines i
minerals essencials com la vitamina D, el calci, el fòsfor, i l'Omega
3. De fet s'aconsella menjar-ne de tres a cinc vegades per setmana.
Finalment, heu de tenir en compte
que incorporar aliments frescos ha de ser una prioritat en
la vostra alimentació, ja que això us assegura que només us
estareu nodrint amb menjar no processat, sense additius i totalment nutritiu.