BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Consells per il·luminar casa teva amb estil

24/de maig/2021

La il·luminació és essencial: és aquell detall que pot donar calidesa a un espai i transformar-lo per complet. Amb la il·luminació adequada, treballar, descansar, llegir o jugar es pot convertir en una experiència que ompli casa nostra de calma i benestar. Saps què has de tenir en compte per il·luminar la teva llar amb estil i funcionalitat? Aquí tens alguns consells. 

1. Pensa què faràs a cada sala
Abans de començar a comprar làmpades cal planificar els espais. Pensem què tenim previst fer a cada estança, com i quan hi entra la llum natural, les preses de corrent que hi ha, el tipus d’il·luminació que s’adequa millor a les nostres necessitats, si volem i podem crear diferents ambients a una mateixa sala o les dimensions dels espais i el volum adequat de les làmpades, aplics o plafons. El truc d’omplir de llum tres de les quatre cantonades d’una estança és infalible.

2. Millor llums LED
Encara no tens llums LED a casa? Els llums LED estalvien fins a un 80% respecte els tradicionals i duren fins a 10 vegades més, no generen llum ultraviolada ni infraroja, tampoc contenen metalls contaminants ni emeten calor, l’encesa i apagada dels llums és immediat i tenen una gamma completa de temperatures de color. El canvi suposa protegir la salut i el medi ambient, i un estalvi energètic que es veu reflectit a la factura elèctrica. Ja trobem tecnologia LED a tota mena d’aplicacions: bombetes, tubs, tires, focus, campanes i fins i tot llanternes.

3.Llums blanques, grogues o neutres
El tipus de llum que triem –més blanca, groga o neutra– pot canviar completament la percepció i les sensacions que tenim a un mateix espai. Per triar la temperatura de color d’una bombeta hem de tenir en compte els graus Kelvin que s’indiquen a l’embalatge. Com menys graus els tons són més càlids i la llum més suau, en canvi quan els tons són més freds la llum és d’un blanc intens.

El to de la il·luminació ens ajuda a crear diferents atmosferes. Als espais amb poca llum natural es recomana una llum més blanca i a les zones que volem que siguin més acollidores, on volem estar tranquils i descansar, com la sala d’estar o el dormitori, la llum hauria de ser més càlida. Ara a més dels blancs i grocs hi ha un ampli ventall de colors amb els que es pot personalitzar la tonalitat de la il·luminació. Col·locar les làmpades a diferents alçades també funciona per jugar amb la percepció de l’espai.

4.Làmpades penjants, de peu o sobretaula
En funció del tipus de llum que necessitem haurem de triar la lluminària que més s’hi ajusti. Tenim moltes possibilitats a l’hora de triar: làmpades penjants, de peu i sobretaula, focus, plafons, flexos o aplics de paret.

Un aplic és perfecte a llocs de pas on hi ha poca llum natural i no cal gran quantitat de llum; els focus funcionen com punts d’il·luminació general; les làmpades penjants aporten una il·luminació general; les de peu i les de sobretaula donen llum ambient, i el flexo és útil per donar llum a llocs concrets.

5.Fixa’t en el disseny
Hem de tenir en compte que les làmpades estaran més hores apagades que enceses, per tant és important que el seu disseny per si sol ens resulti atractiu. Tenim múltiples possibilitats, des de l’opció més senzilla, les bombetes a vista, a les línies depurades de l’estil nòrdic o la sofisticació de les més clàssiques, amb un toc més neoclàssic o barroc, passant per la simplicitat de les làmpades minimalistes, línies simples i rectes per donar-li un toc més modern o les que tenen un aspecte més rustic. El millor de tot és que amb mesura i encert, podem combinar diferents estils.

6.Regula la intensitat
Els controladors de potència ens permetran gaudir de més o menys llum en funció de les nostres necessitats i la quantitat de llum que volem tenir a cada moment. Així crearem diferents ambients amb un gest tan senzill com pujar o baixar la intensitat amb el regulador. Hi ha reguladors per a llums incandescents, fluorescents i LED.

Darrerament ens hem hagut d’acostumar a passar moltes hores a casa. Tenir en compte aspectes com el color de la llum o la ubicació de les làmpares farà que la nostra llar llueixi i hi estiguem més a gust. A més, quan la il·luminació ens acompanya de forma adequada ens permet optimitzar també el consum elèctric. Aprofitem l’energia per viure amb confort i, a més a més, omplir de llum verda casa nostra.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.