BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Consells per preparar la castanyada

30/d’octubre/2018

Mentre els països anglosaxons celebren Halloween, a Catalunya la vigília de Tots Sants ha estat sempre marcada per les castanyes i els panellets i us donem uns consells perquè sapigueu com preparar la castanyada.

 

L’origen de la tradició de les castanyes

La castanyada, tal com la coneixem avui dia, es remunta al segle XVIII i deriva dels àpats funeraris en els quals la tradició marcava que calia menjar llegums i fruita seca, a més de pans votius que servien d’ofrena als difunts i que es coneixien amb el nom de panellets. La fruita seca va quedar representada per sempre per les castanyes, mentre que els panellets s’han convertit en els dolços imprescindibles de la castanyada.

 

La castanyera

Un dels personatges que associem a la castanyada és el de la castanyera, una dona vella, abrigada i amb un mocador al cap, que torra castanyes al carrer. Abans, les castanyes es torraven en recipients de terrissa anomenats ‘copa’ i omplien els carrers des d’un parell de setmanes abans de Tots Sants fins a mitjan novembre. Avui, es manté la tradició de les parades de castanyes, tot i que també se’n troben, a punt per menjar, als supermercats.

 

Com torrar castanyes

Les castanyes es poden collir al bosc a la tardor i són una fruita seca que sempre hem sabut aprofitar molt bé, a la cuina, tant per preparar receptes dolces com salades. També es poden comprar, és clar, al supermercat, crues i torrades, i si les compreu crues, us expliquem com podeu torrar-les a casa. Això sí, trieu el mètode que trieu, no oblideu que cal fer-los un tall abans pel costat abombat perquè no esclatin!

 

Amb una paella

Per torrar-les a la manera tradicional, us farà falta una paella castanyera, específica per aquesta tasca, que té forats al fons perquè hi entri la flama. Durant la cocció, haureu de tallar la paella i agitar bé les castanyes perquè no es cremin.

 

Amb el forn

Escalfeu el forn a 180 ºC, poseu les castanyes en una cassola i coeu-les-hi mitja hora. Vigileu que no es cremin, remenant-les de tant en tant.

 

Amb el microones

És el mètode més net, sobretot si en feu poques. Les haureu de posar 3 minuts a màxima potència i vigileu de no passar-vos de cocció, ja que aleshores queden massa dures.

 

Com fer panellets a casa? 

 

Els altres protagonistes indiscutibles de la castanyada són els panellets. Ja us n’hem explicat l’origen i ara us n’expliquem el mètode de preparació. Als supermercats Bonpreu i Esclat trobareu tots els ingredients per fer-los i, si us fa molta mandra embrutar-vos les mans, també en trobareu d’acabats de fer per poder-vos-els menjar de seguida!

 

Ingredients pert fer panelletes

Els ingredients imprescindibles per fer panellets a casa són l’ou, el sucre i la farina d’ametlla. De vegades s’hi afegeix patata bullida perquè així no cal fer servir tanta farina d’ametlla i, per tant, són més econòmics i una mica més lleugers.

 

Varietats de panellets

Partint d’aquests ingredients, que es barregen per donar forma els panellets, cada vegada hi ha més varietats diferents d’aquests dolços. Els tradicionals són els de pinyons, els de coco i els d’ametlla, però també se’n fan de fruita, de xocolata i de moltes més coses. Només cal que deixeu volar la imaginació!

 

La cocció

Una vegada hàgiu donat forma als panellets i hi hàgiu incorporat els ingredients addicionals per donar-los gust, haureu de coure’ls deu minuts al forn en una safata. Després, és millor que els deixeu reposar un parell de dies abans de menjar-vos-els, ja que seran molt més bons!

 

Una festa casolana

Si la tradició del Halloween consisteix sobretot en sortir al carrer i recórrer les cases del veïnat buscant caramels, la castanyada és una festa casolana. Us hem explicat com preparar la castanyada amb els ingredients tradicionals. Tant si preferiu preparar-los vosaltres a casa com si voleu anar als supermercats Bonpreu i Esclat a comprar-los fets, ja sabeu com celebrar la castanyada tradicional!

 

Més entrades de blogs

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.