BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Cuinar al microones

08/de novembre/2019

El microones és un electrodomèstic pràcticament indispensable a les cuines, que facilita el nostre dia a dia. Sovint anem amb presses i aquest aparell fàcil d’utilitzar permet escalfar els aliments o líquids en molt poc temps. De totes maneres, se solen conèixer poc les possibilitats que ofereix el microones, els tipus, com fer-lo servir correctament, les múltiples funcions que té...

Per això, volem mostrar-vos tots els secrets del microones, més enllà d’escalfar el dinar de tupper o la llet del matí. Trucs, informació i consells que us poden ser molt útils en la vostra rutina diària i que us permetran treure el màxim profit a aquest electrodomèstic.

La història del microones

Com molts altres descobriments, l’origen del microones el trobem en una casualitat. L’inventor va ser Percy Spencer, un enginyer i científic nord-americà, que l’any 1945 va adonar-se que el magnetró que manipulava en l’empresa fabricadora de radars havia desfet la xocolata que portava a la butxaca. Aquest aparell produïa ones electromagnètiques d’alta freqüència que generaven un augment de la temperatura.

A partir d’aquesta observació, l’empresa va continuar experimentant amb aquestes microones, va realitzar alguns estudis i, l’any 1946, va patentar el que seria el primer microones. Però no us l’imagineu com ara! Els primers aparells, que van sortir al mercat a la dècada dels cinquanta, medien gairebé dos metres, pesaven més de 300 quilos i tenir-los era tot un luxe; costaven cinc mil dòlars! L’evolució del microones ha sigut extraordinària; als anys setanta ja se’n comerciaven versions més petites i més accessibles a totes les butxaques, fins als nostres dies, que s’ha convertit un electrodomèstic multifuncional, pràctic, còmode i econòmic

Com funciona el microones?

Aquest invent, tal com el seu nom indica, genera microones que s’originen en el tub magnetrònic que conté, transformant l’electricitat.  Les ones són absorbides per les molècules d’aigua, els sucres i els greixos dels aliments, fent-los vibrar molt ràpidament. Per tant, és la velocitat de moviment d’aquestes partícules la que escalfa el menjar.

Tipus de microones

L’èxit d’aquest aparell ha fet que es perfeccionés amb el pas dels anys i se li afegissin noves funcions. En l’actualitat, trobem una gran varietat de microones, depenent de la seva complexitat: 

  • Microones sense grill. Per als que el fan servir puntualment, aquest tipus cobreix les funcions bàsiques. Serveix per escalfar líquids i sòlids i cuinar aliments  de manera senzilla, com si fossin bullits. 
  • Microones amb grill. A diferència del primer, porta incorporada la funció grill, que permet daurar, gratinar i, fins i tot, rostir lleugerament els aliments. Això és gràcies a una resistència elèctrica que produeix una calor seca. 
  • Microones de convecció. Les prestacions d’aquest tipus de microones permeten obtenir un aliment ben cuinat per dins i cruixent per la part externa. Això s’aconsegueix gràcies a la incorporació d’un ventilador que expulsa aire calent. 
  • Microones a vapor. És un dels últims models de microones que han aparegut. El que el fa diferent de la resta és la caldera que se li ha incorporat, que genera vapor. Aquest fet provoca que els aliments mantinguin més el seu sabor i evita que es ressequin, a més de cuinar-se sense la necessitat d’incorporar oli i, per tant, amb menys greix.

 

Consells per cuinar al microones  

Si sou dels que no us agrada embrutar-vos gaire a la cuina i voleu endinsar-vos en el món d’aquest electrodomèstic per treure’n el màxit profit, us donem alguns consells a l’hora de cuinar els vostres àpats

  • El que heu de tenir sempre en compte és deixar un temps de repòs abans de començar a menjar, per tal que la temperatura del plat s’equilibri i els aliments s’acabin de coure, especialment amb els segons plats. 
  • Per evitar que el menjar es refredi ràpidament i hagueu de tornar a escalfar-lo al microones, us recomanem que el remeneu més d’una vegada durant la cocció. 
  • El plat giratori del microones ajuda a escalfar de manera homogènia els aliments, però si els repartiu de manera equitativa per tota la superfície del plat, serà encara millor. 
  • Per aconseguir una cocció eficient, talleu el menjar en petits trossos; perquè quan més petites són les porcions, menys temps necessiten per fer-se. 
  • A l’hora de cuinar verdures, peix o carn recordeu afegir-hi unes cullerades d’aigua, brou o vi per generar vapor i agilitzar la cocció.

 

De la mateixa manera que amb els fogons, al microones podeu coure-hi carn, peix, verdures, sopes, pasta, arròs i, fins i tot, fer-hi pastissos. Aquest electrodomèstic permet elaborar menús complerts amb resultats ben bons, només cal ser creatius i seguir aquests consells.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.