BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Dijous llarder... botifarra menjaré!

01/de febrer/2016

Recordes la cançó? “El dijous llarder botifarra, botifarra, el dijous llarder botifarra menjaré!”. El dijous gras marca l’inici de les festes de Carnaval i també és el tret de sortida d’unes setmanes en què és costum posar a taula menjars on els protagonistes són els ous i la carn. Als supermercats Bonpreu i Esclat trobaràs un bon assortiment per fornir els teus àpats de productes típics del dijous gras. Estàs a punt per a uns dies de festa a taula?

Entre la tradició i la gastronomia
La botifarra d’ou, la botifarra blanca, la botifarra negra, la truita i els llardons són les menges per excel·lència d’aquestes dates carregades de tradició. Antigament, per exemple, era molt comú que els infants anessin casa per casa recollint ous per elaborar les truites i els productes típics d’aquestes dates, una tradició que ha caigut en l’oblit. Un costum que sí que encara es conserva a molts racons del país és el de la berenada. És l’àpat que moltes famílies o fins i tot escoles fan el dia de dijous gras. Carreguen els cistells de truites i botifarres i van d’excursió a la muntanya per fer un bon berenar!

En algunes poblacions de les Terres de l’Ebre, especialment a Aldover i Xerta, és tradició menjar la fogasseta, un pa rodó farcit amb truita de carxofes –aprofitant que és un producte de temporada que abunda a la zona–, alls tendres i salsitxes, i són molts els que surten a menjar-la al camp. A Vilanova i la Geltrú adapten la celebració amb el seu plat autòcton. Fan una xatonada popular i alliberen l’estrès de tot l’any a la merengada, una guerra de merenga on els més joves queden tots coberts de blanc. A Mallorca, coincidint amb el dijous gras, elaboren les ensaïmades amb sobrassada o amb productes porcins.

D’entre les grans celebracions amb motiu del dijous gras cal destacar la de Vic. El dijous llarder és una de les cites més importants del calendari firal vigatà. Es fan àpats multitudinaris, la fira de productes autòctons a la plaça Major... i tot plegat per rendir culte a l’animal que dóna més vida a la comarca d’Osona, el porc. Benvingut, Carnaval!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.