BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

angle-left Vés enrere

El dolç del Nadal

El dolç del Nadal

24/de desembre/2015

De Xixona, d’Alacant, de Xerta, d’Agramunt, de Cardedeu, de Cullera, de Perpinyà... Sigui quin sigui el vostre preferit, segur que, aquest Nadal, a taula no hi faltarà torró per posar el punt final més dolç a l’àpat. Perquè, juntament amb les neules, aquest és el dolç nadalenc per excel·lència, i tenim la sort de ser un dels territoris on es fan els millors del món, amb una gran varietat per triar i remenar.

Potser us agraden els torrons més tradicionals —aquí, els de Xixona, els d’Alacant i, és clar, els d’Agramunt són els triomfadors—, però també heu de saber que aquest dolç típic ha viscut una evolució espectacular en els darrers anys, de la mà d’artesans torronaires que han volgut anar una mica més enllà.

El torró tradicional està fet amb ametlla, mel i ou i, en el seu origen, probablement de procedència àrab, era considerat un menjar de rics, reservat a les celebracions especials. Clar que parlem de l’Edat Mitjana, on era ben difícil que els pagesos poguessin permetre’s les ametlles i els ous. Avui, per sort, els torrons són a l’abast de tothom i, a Catalunya, destaca per sobre de tots el d’Agramunt, que s’elabora amb avellanes, mel i clara d’ou barrejades, torrades i posades entre dues fulles de pa d’àngel.

Precisament a Agramunt (l’Urgell), que és la capital torronaire de Catalunya, hi trobem els principals productors del país. Fins i tot existeix el segell d’Indicació Geogràfica Protegida, que garanteix l’origen agramuntí dels torrons que elaboren les quatre marques del poble. Avui, més enllà dels torrons de tota la vida, algunes d’aquestes empreses aposten per la creativitat i la innovació. Fins i tot compten amb l’aportació de professionals de primer nivell, com Albert Adrià, el millor pastisser del món, autor de torrons tan originals com ara els de gintònic, de cheesecake, de mojito o de pa amb oli i sal. Avui, als prestatges del supermercat podem trobar tota mena de torrons que ens conviden a descobrir nous sabors i textures sense renunciar a la tradició.

Aquest Nadal, doncs, a l’hora d’acabar l’àpat, podreu triar entre desenes de varietats diferents de torró. Des del més tradicional fins al més innovador. O, millor encara, podeu comprar-ne una mica de cada i així viure un fi de festa ben original, sense renunciar a la tradició nadalenca de sempre.

Més entrades de blogs

Canelons de Sant Esteve amb panses i pinyons

Ingredients 500 g de carn de vedella picada 50 g de pinyons 50 g de panses 100...

Bolets escabetxats amb amanida

Xef: Pep Nogué   Ingredients 1 kg de barreja de bolets ½ litre d'oli...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.