BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

"El sector del vi és estratègic, cohesiona el territori i és sostenible"

09/de febrer/2017

ENTREVISTA A EVA VICENS, Directora dels Premis Vinari

  • Per situar-nos una mica, quan van néixer els Premis Vinari i amb quin objectiu?
    Els Premis Vinari van néixer l’any 2013 per donar la màxima visibilitat als vins catalans, que creiem que es coneixen poc, malgrat se’n produeixen de punta a punta del país i tenen una qualitat excel·lent. A més, pensem que el sector del vi és estratègic, cohesiona el territori i és sostenible perquè fomenta el producte de proximitat.
  • Hi ha tres medalles per guardonar els millors vins de Catalunya: Vinari d’Or, Vinari de Plata i Vinari de Bronze. Entre quants vins es fa la tria i quants se’n seleccionen?
    El nombre de vins guardonats sempre s’apropa al centenar perquè el concurs reconeix un Or, el vi millor puntuat; però també tres plates i cinc bronzes de cada categoria, que en total són dotze. Diferenciem entre: blancs joves, blancs amb criança; rosats; negres joves i amb diferent criança; els escumosos de menys a més criança i també els vins dolços. A més, també es reconeix el millor vi ecològic; la millor etiqueta i una trajectòria personal en el món del vi.
    El nombre de vins que concursen varia en funció de l’any. El 2013 hi van participar poc més de 700 vins, i l’any passat, vam arribar als 850. En tot cas, sempre és el celler elaborador qui decideix si vol o quins vins vol presentar a concurs.
  • Qui forma el jurat dels Premis Vinari?
    El jurat està format per professionals del sector del vi que tingui experiència en tastos: enòlegs, sommeliers, professionals de la distribució, periodistes de vi... Es realitzen tastos a cegues, que en una sessió es poden avaluar fins a una cinquantena de vins, i que cap dels membres del jurat sap en cap moment què tenen a la copa, tot i haver-ne de valorar elements com l’aspecte visual, les aromes o si els vins estan equilibrats. Per tant, ha de ser gent preparada i amb grans coneixements del vi per fer-ne una avaluació neutra i 100% objectiva.
  • Quins són els territoris amb Denominació d’Origen que han estat més premiats?
    Depèn molt dels anys. En la darrera edició, al 2016, els premis van quedar molt repartits per tot el territori; però és cert que hi ha algunes DO que han repetit amb bons reconeixements en els quatre anys del concurs: l’Empordà i la Terra Alta. En el fons, pensem que els Premis són un reflex del que està passant al sector del vi, i és cert que en aquestes dues regions vitivinícoles s’hi està vivint canvis importants.
  • A Bonpreu i Esclat, disposem d’un total de deu vins catalans amb medalla Vinari senyalitzats amb un indicador vermell perquè els clients els reconeguin al nostre celler. Les ampolles dels vins premiats disposen d’algun altre distintiu que els destaqui com a premiats?
    Sí, els vins guardonats poden optar a unes medalles adhesives que els identifica com a Vinari d’Or, de Plata o de Bronze. També hi ha una medalla per al millor ecològic i fins i tot en alguna edició, s’han imprès unes enganxines que reconeixen els millors vins de cada denominació d’origen.
    Tota acció que cridi l’atenció sobre el consumidor a l’hora de triar un vi, és benvinguda; i portar una etiqueta que identifica el vi com a guanyador d’algun premi està demostrat que té impacte a l’hora de prendre la decisió de comprar-lo.
  • Entre tots els vins amb Premi Vinari, quin és el teu preferit?
    Se’m fa molt difícil escollir-ne només un! Però és cert que en podria triar un per a cada moment: algun l’obriria amb amics; altres els compartiria amb companys de professió; alguns els reservaria per a àpats especials... El que sí vull destacar és que cada any em sorprèn més la qualitat dels vins que es presenten.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.