BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Els beneficis de l’alvocat

18/de gener/2019

Aquesta fruita verda amb textura de mantega s’ha introduït a les nostres cases fins a convertir-se en un bàsic. És bo, agrada a tothom i és molt saludable. Us expliquem per què ha conquerit tants cors i quins beneficis té per a l’organisme.

Efectivament, l’alvocat és un fons d’armari. El podem fer servir per untar les torrades, per fer guacamole, tàrtars, amanides, sopes, mousses, batuts, salses… Té una infinitat d’aplicacions! En rebosteria és el substitut dels greixos animals, ja que la textura cremosa el fa apte per a tot tipus de pastissos. Alguns, fins i tot, l’han arribat a anomenar la 'fruita de mantega'. Alhora, té un gust neutre, així que és ideal per combinar amb elaboracions dolces i salades.

Quins beneficis té l’alvocat?

La millor part ve quan el comencem a analitzar nutricionalment. Té de tot i tot és bo, i és bastant inusual concentrar tantes virtuts en una mateixa fruita.

  • Greix i aigua: l’alvocat és greix i aigua, gairebé a parts iguals. El 70% del greix que té és monoinsaturat, com el de l’oli d’oliva verge extra, el bo!
  • Potassi: és ric en potassi, en té més que el plàtan. Aquest nutrient ajuda a regular la pressió arterial i el ritme cardíac.
  • Vitamines: és ric en vitamines E, C i B3.
  • Fibra: alabat per la seva fibra, és una de les fruites més riques en fibra dietètica.

 

L'alvocat és un superaliment 

No és estrany, amb totes aquestes qualitats, que molts li atorguin la categoria de superaliment. L'alvocat té un disseny alimentari, unes proporcions que el converteixen en un aliment molt saludable, ho avalen investigacions científiques que n'han estudiat els efectes del consum. Els nutricionistes el recomanen habitualment a la majoria de dietes perquè pràcticament no conté sucres.

Un factor curiós és que la fruita millora els beneficis nutricionals en el procés de maduració. Els greixos monoinsaturats augmenten i els poliinsaturats disminueixen. Per tant, com més madur és l'alvocat, més greixos bons té. Així que és recomanable consumir-lo quan és més tou. Si el compreu verd, el podeu madurar dins la nevera posant-lo en una bossa de plàstic amb un plàtan. Als supermercats Bonpreu i Esclat, podeu comprovar l'estat de la fruita abans de comprar-la, d'aquesta manera us podreu endur a casa els alvocats que més s'adeqüin a les vostres preferències.

Ajuda l’organisme

El perfil de la fibra dietètica que conté és de tendència insoluble. En concret un 70% del total ho és, per aquest motiu provoca un efecte d’arrossegament. En canvi, la part soluble, que és d’un 30%, aporta propietats prebiòtiques responsables de l’augment del volum de la femta.

Diversos estudis apunten també que l’alvocat pot ajudar a aprimar. És habitual que les persones que volen baixar de pes hagin d’apartar de la seva vida menjars amb greixos dolents, i que quan ho fan, sentin gana. Doncs l’alvocat pot ser el seu aliat, ja que el seu consum contribueix a reduir el pes sense haver de passar gana. Per la seva composició en fibres i greixos provoca un efecte saciant.

Consells de consum

A l'hora de comprar-lo, la pela no ha de presentar taques ni cops i la polpa ha de ser suau. Si noteu que el pinyol es belluga en excés o està molt tou, és sinònim que està massa madur.

Aneu amb compte quan obriu un alvocat. El millor és fer-hi un tall circular d'extrem a extrem i girar-lo, perquè es parteixi en dos. Per extreure'n el pinyol, piqueu-lo amb un ganivet i gireu-lo fins que surti. Per a la polpa, ajudeu-vos d'una cullera per desenganxar-la de la pela.

Pel que fa al consum, la millor manera de respectar les propietats de l'alvocat és consumir-lo cru perquè algunes de les vitamines més interessants es perden en entrar en contacte amb la calor de les coccions. A més, menjar-lo en cru no és cap problema en aquesta fruita. Com us explicàvem abans, és molt digerible per les proporcions de fibra que conté. Les persones que pateixen quan mengen verdures i fruita crua normalment no noten malestar en menjar alvocat cru.

Un cop obert, s'oxida ràpidament, per això cal consumir-lo aviat o afegir-hi algun àcid per evitar-ne l'oxidació, com raigs de vinagre o suc de llimona o llima. Un truc és refrigerar l'alvocat sempre amb la meitat que conté el pinyol, per evitar que s'ennegreixi. D'aquesta manera, podreu consumir-lo en perfecte estat si no heu gastat l'alvocat sencer. Si l'heu consumit tot, a Bonpreu i Esclat trobareu sempre fruita de la millor qualitat per poder seguir gaudint de la cuina!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.