BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Els mètodes de cocció més saludables

19/d’octubre/2018

 

Coneixes la millor manera de cuinar perquè les receptes siguin més saludables? D’entrada, sabem que cal triar bé els ingredients. És molt important optar per productes que ens ofereixin garanties de qualitat, com els que pots trobar a Esclat Online o als supermercats Bonpreu i Esclat. D’aquesta manera, pots estar segur que els aliments que poses al plat t’aportaran els nutrients que el cos necessita per mantenir-se sa. Però que el resultat final sigui més o menys saludable també dependrà del mètode de cocció que facis servir per cuinar aquests aliments i de la quantitat de greixos que hi afegeixis a l’hora de preparar el plat.

El mètode de cocció emprat per elaborar una recepta determina, en gran part, si el plat que obtenim és més o menys lleuger. Però no només això. El mètode de cocció també és determinant perquè els aliments mantinguin la qualitat nutritiva o, al contrari, perdin gran part dels nutrients. Per això, per mantenir un estil de vida sa i una alimentació equilibrada, és fonamental que en el dia a dia donem prioritat als mètodes de cocció més saludables.

 

Planifica’t bé i guanyaràs salut

El ritme de vida frenètic típic de la societat moderna fa que cada cop tinguem menys temps per dedicar a la cuina. Per això sovint acabem menjant els mateixos aliments i cuinant-los de la mateixa manera, repetint els ingredients i els mètodes de cocció que ens semblen més pràctics i ens permeten anar més ràpid. El problema és que amb aquests hàbits l’únic que aconseguim és que l’alimentació es converteixi en avorrida i que no ens aporti cap motivació. Quan això passa, el més habitual és que acabem menjant de manera desequilibrada i la salut se’n ressenti.

Però el cert és que tenim a l’abast moltes opcions per elaborar receptes lleugeres i gustoses, sense haver de passar un munt d’estona a la cuina, que ens permeten cuidar-nos i, a més, gaudir mentre les assaborim. La clau es troba en planificar una mica l’alimentació i triar els mètodes de cocció més adequats.

 

Com afecta el mètode de cocció els aliments?

La composició nutricional dels aliments varia en funció del mètode de cocció que fem servir per preparar-los. Així, per exemple, les vitamines A, B1, B2, C i l’àcid fòlic són molt sensibles a l’escalfor. Per això, quan cuinem al vapor o bullim els aliments que les contenen, perdem una gran part d’aquests nutrients.

Altres vitamines, com ara la K, queden intactes després d’exposar-se a mètodes de cocció que impliquen altes temperatures, però n’hi ha que es perden quan entren en contacte amb l’aigua o amb l’oxigen de l’aire. Per això és important pelar i tallar els ingredients poc abans de preparar-los i consumir-los, i deixar-los en remull poc temps. Un altre truc molt interessant és reaprofitar l’aigua de cocció per elaborar altres plats. Per exemple, després de coure verdures, podem conservar el brou per fer una sopa o per enriquir altres receptes.

 

Mètodes de cocció per a tots els gustos

Conèixer les propietats dels diferents mètodes de cocció ens permetrà triar quin és el més adequat per a cada plat. En general els mètodes de cocció més recomanables són els que es fan a baixa temperatura o necessiten poc temps al foc:

A la planxa

És un mètode de cocció que ens permet preparar els aliments d’una manera força ràpida. En general, amb un parell de minuts per banda és suficient. Perquè sigui saludable, és imprescindible que l’aliment no es cremi i fer servir molt poc oli.

Saltar

Ens ofereix l’avantatge que és un dels mètodes de cocció que necessita menys oli i menys temps (5-10 minuts) i, alhora, conserva tot el sabor dels aliments. Cal tallar els ingredients a trossets petits i coure’ls a foc viu.

Bullir

Sens dubte, és un dels mètodes de cocció que fem servir més habitualment, però, si vols aprofitar totes les propietats i els sabors dels aliments, recorda aquest consell: posa primer l’aigua al foc i afegeix-hi l’aliment quan comenci a bullir. En cas de fer verdura bullida, és millor coure-la poc temps.

Al forn

La temperatura varia en funció de l’aliment que vulguem coure. Per exemple, els peixos i les carns es couen a 180 o 190 °C, mentre que les verdures s’han de coure a una temperatura més baixa. A més, convé que les tallis a trossos que siguin regulars, és a dir, no posis al forn unes verdures molt grans i d’altres tallades a trossets petits, perquè no es couran de manera uniforme. A més, recorda que de tant en tant els has de donar la volta.

En papillota

Aquest mètode de cocció és ideal per coure tot tipus de peixos, verdures i algunes carns tendres. N’hi ha prou amb embolicar el menjar hermèticament amb paper per coure en papillota i, tot seguit, posar-lo dins del forn. Sabrem que l’aliment està a punt quan el paper s’infli. El resultat és perfecte perquè permet mantenir la textura, el sabor i les propietats dels ingredients.

Al vapor

Els aliments es posen en una reixa o una cistella i es couen per l’acció del vapor de l’aigua bullent que hi ha a sota. És molt important que els ingredients no se submergeixin mai ni entrin en contacte amb l’aigua. Un dels avantatges d’aquest mètode de cocció és que no cal que hi afegim greix per cuinar els aliments. A més, podem donar-los un toc de sabor diferent afegint espècies o herbes aromàtiques a l’aigua de cocció.

 

Sabies que…?

L’acer inoxidable, el ferro colat i el fang són considerats els materials més segurs per cuinar, ja que no desprenen petites partícules ni residus tòxics i no provoquen cap risc per a la salut.

Més entrades de blogs

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.