BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

És temps de calçotades!

26/de febrer/2017

Què és aquesta fumera que desprèn olor a ceba i aquestes reunions de gent al voltant? Són les calçotades, una de les grans tradicions gastronòmiques de Catalunya, originària de Valls i estesa arreu del territori.

Durant els mesos d’hivern i fins al començament de la primavera, és època de calçots, i per menjar-ne, a Catalunya se celebra tot un ritual. La forma tradicional de cuinar-los és en una graella sobre foc de sarments –habitualment de ceps de vinya ja secs–, on es deixen rostir directament sobre les flames. La part exterior del calçot ha de quedar negra i el seu interior, cuit al punt. Sabeu un truc? Quan el calçot comenci a suar i xisclar, serà el moment d’enretirar-lo del foc. Aquesta hortalissa s’ha de menjar calenta, així que, per mantenir l’escalfor mentre s’acaben de cuinar la resta de calçots, s’han de guardar entre fulls de diari formant paquets i, si pot ser, sobre una teula.

El bon calçotaire es menja el calçot amb les mans i dempeus. Requereix una tècnica depurada: amb una mà s’aguanta el calçot per la tija i amb l’altra s’estira del bulb, separant el cor tendre de les capes externes cremades. A continuació ve el millor moment: el de sucar-lo a la salsa, que és l’ingredient clau en l’èxit d’una calçotada. Si teniu por de tacar-vos a l’hora de dur-vos el calçot a la boca quan l’aixequeu per damunt el cap, mudeu-vos amb un pitet.

El secret del romesco

Aquesta salsa provinent de Tarragona admet variacions i es prepara al gust del consumidor, però tradicionalment és una picada de bitxo, ametlles, avellanes, pa torrat, alls, polpa de nyores i tomàquets escalivats, tot ben lligat amb oli i vinagre i condimentat amb un punt de sal.

Per seguir amb el ritual d’aquesta festa gastronòmica, després dels calçots es menja carn rostida, aprofitant les brases que han quedat. Normalment es cuinen costelles de xai, botifarres, botifarrons i cansalada, tot acompanyat de carxofes, patates al caliu i mongetes. El que no pot faltar per maridar amb aquest gran àpat és el vi.

I per rematar la jornada, heu de deixar espai per a les postres. Tot i que la tradició no és tan estricta en aquesta part del menú, acostuma a ser crema catalana o, si preferiu fer baixar el menjar, taronja.

A Bonpreu i Esclat, trobaràs calçots a la secció de fruita i verdura i, en alguns dels nostres establiments, també disposem dels calçots amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls; encarrega’n tants com te’n facin falta! Així mateix, també podràs fer-te amb tots els ingredients per preparar la teva salsa romesco o, si ho prefereixes, també la tenim ja feta i a punt per menjar. I no t’oblidis de fer els teus encàrrecs de la millor carn per cuinar a la graella!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.