BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Formatges de proximitat

30/d’octubre/2020

A Bonpreu i Esclat t’oferim un ampli assortiment de formatges de km 0 produïts amb llet de cabra, ovella, vaca o búfala. Són una proposta saludable, molt saborosa i variada, així que segur que en trobaràs un (o més) que t’agradarà, ja que n’hi ha per a tots els gustos.

A Bonpreu i Esclat confiem en els petits productors formatgers del país. A les nostres botigues hi trobaràs un ampli ventall de formatges de granges de proximitat, elaborats amb llet de cabra, vaca, ovella o búfala i produïts de manera gairebé artesanal. Els formatges de km 0 es caracteritzen perquè han rebut una cura especial en tot el procés de producció: des de l’alimentació dels animals fins a l’embalatge, passant per l’extracció de la llet o el temps de maduració. Formatges Montbrú, al Moianès, per exemple, compta amb dues generacions de mestres artesans formatgers. Elabora productes fets amb llet de cabra, ovella i búfala, de ramats que ofereixen la llet més exquisida de l’entorn. En el cas de les cabres, prèviament a la munyida se’ls ofereix una barreja de cereals i fruits que enriqueix l’alimentació de pastura. Un cop recollida la llet, se’n fa un control de qualitat de manera personal i a partir d’aquí s’elabora cada formatge respectant-ne el temps de maduració i els processos, molts d’ells artesanals, com el premsat en drap del formatge fresc de cabra.

Els de cabra, una font de salut

La llet de cabra és una bona alternativa a la llet de vaca per a aquelles persones amb desordres digestius. També millora els símptomes relacionats amb l’estrès (migranya, indigestió o èczemes de la pell) i és de digestió fàcil. Es considera un aliment funcional i una bona font de salut.

A Bonpreu i Esclat trobaràs els nostres formatges de cabra aplegats amb el segell Llet de Cabres Catalanes, que vol promocionar els formatges elaborats amb llet de cabra d’explotacions catalanes amb qualitat certificada. Hi trobaràs el formatge Muntanyola, de textura cremosa i sabor suau, i amb un punt d’acidesa; el Rústic de Mas Rovira, un curat de pasta no premsada i de gust excel·lent, o els ecològics de Mas Garet, amb fines herbes o amb pebre negre, tots ells amb un gust i aromes plenes de personalitat.

Els d’ovella, els més energètics

La llet d’ovella té un valor energètic superior al de la llet de vaca. És rica en vitamines, oligoelements i macrominerals, i és molt digestiva. Per això es recomana per a tota la família, tant grans com petits. Als nostres establiments hi trobaràs formatges d’ovella intensos i gustosos, com els artesans i ecològics Betara, fets amb llet d’ovelles alimentades exclusivament amb productes vegetals d’origen ecològic. El curat d’ovella Betara és de pasta daurada i textura suau i cremosa. Al 2018 va rebre la medalla de plata dels World Cheese Awards i a casa triomfarà entre tota la família pel sabor suau i lleuger.

Els clàssics de vaca

Els formatges de vaca són una bona font de calci, aminoàcids i proteïnes. A Bonpreu i Esclat podràs trobar-ne nombroses varietats, com el mató Ubach, de Vic, on elaboren lactis i formatges de manera artesanal des del 1939 –et recomanem acompanyar-lo amb mel o fruita seca–. També pots optar pel Muuu Beeee, de la Fundació MAP, un formatge solidari elaborat amb llet crua de vaca que es deixa madurar en cambres durant vuit setmanes.

Assessorament a mida

A Bonpreu i Esclat col·laborem amb l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatges Artesans,  ACREFA, amb l’objectiu de donar a conèixer tots els seus productes: n’hi ha de tous o ferms, grassos o magres, tendres o curats, de sabor suau o intens... Els xarcuters i xarcuteres dels establiments Bonpreu i Esclat t’assessoraran a l’hora de triar el formatge que més t’agradi i te’l prepararan al gust: un tros o peça sencera, llescat o bé ratllat. També t’informaran de l’origen de cada formatge, del tipus de llet i del temps de curació.

Si et cal una taula de formatges, recorda de triar-ne entre cinc i set varietats diferents (que hi hagi diversitat de textures, de llets i de sabors suaus a més forts) i treu-los del frigorífic una hora abans per aconseguir que puguin treure totes les aromes i així gaudir de tot el sabor. La temperatura ideal per degustar-los és entre els 16 ºC (els frescos) i els 22 ºC (els curats). Per poder tallar-los cal que tinguis les eines adequades: per als formatges tous i frescos és necessari un ganivet de fulla tova amb forats; per als durs i curats, un ganivet de fulla dura i sense forats. Si els serveixes a peces grans, evites que el formatge s’assequi i perdi aroma, però aleshores has de posar diferents ganivets a taula (l’ideal seria un per a cada formatge o un per a cada textura: tous i durs).

Maridatges a Bonpreu i Esclat

Saber quins vins complementen cadascuna de les varietats de formatge és clau per gaudir d’un bon maridatge. Per als formatges més tendres cal escollir vins blancs i suaus; per als frescos, els rosats o afruitats; per als de pasta tova, els blancs i secs o bé un bon cava; per als més madurats un vi negre, i per als formatges blaus, els vins dolços i generosos. Als nostres establiments hi trobaràs una gran varietat de vins de les DO catalanes i petits cellers del país.

A Bonpreu i Esclat hi descobriràs una gran varietat de vins i formatges deliciosos, d’alta qualitat i per a tots els gustos. Et convidem a descobrir-los. Gaudeix-los!

 

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.