A Bonpreu i Esclat t’oferim un ampli assortiment de formatges de
km 0 produïts amb llet de cabra, ovella, vaca o búfala. Són una
proposta saludable, molt saborosa i variada, així que segur que en
trobaràs un (o més) que t’agradarà, ja que n’hi ha per a tots els gustos.
A Bonpreu i Esclat confiem en els petits
productors formatgers del país. A les nostres botigues hi trobaràs un
ampli ventall de formatges de granges de proximitat, elaborats amb
llet de cabra, vaca, ovella o búfala i produïts de manera gairebé
artesanal. Els formatges de km 0 es caracteritzen perquè han rebut una
cura especial en tot el procés de producció: des de l’alimentació dels
animals fins a l’embalatge, passant per l’extracció de la llet o el
temps de maduració. Formatges Montbrú, al Moianès, per exemple, compta
amb dues generacions de mestres artesans formatgers. Elabora productes
fets amb llet de cabra, ovella i búfala, de ramats que ofereixen la
llet més exquisida de l’entorn. En el cas de les cabres, prèviament a
la munyida se’ls ofereix una barreja de cereals i fruits que enriqueix
l’alimentació de pastura. Un cop recollida la llet, se’n fa un control
de qualitat de manera personal i a partir d’aquí s’elabora cada
formatge respectant-ne el temps de maduració i els processos, molts
d’ells artesanals, com el premsat en drap del formatge fresc de cabra.
Els de cabra, una font de salut
La llet de cabra és una bona alternativa
a la llet de vaca per a aquelles persones amb desordres digestius.
També millora els símptomes relacionats amb l’estrès (migranya,
indigestió o èczemes de la pell) i és de digestió fàcil. Es considera
un aliment funcional i una bona font de salut.
A Bonpreu i Esclat trobaràs els nostres
formatges de cabra aplegats amb el segell Llet de Cabres Catalanes,
que vol promocionar els formatges elaborats amb llet de cabra
d’explotacions catalanes amb qualitat certificada. Hi trobaràs el
formatge Muntanyola, de textura cremosa i sabor suau, i amb un punt
d’acidesa; el Rústic de Mas Rovira, un curat de pasta no premsada i de
gust excel·lent, o els ecològics de Mas Garet, amb fines herbes o amb
pebre negre, tots ells amb un gust i aromes plenes de personalitat.
Els d’ovella, els més energètics
La llet d’ovella té un valor energètic
superior al de la llet de vaca. És rica en vitamines, oligoelements i
macrominerals, i és molt digestiva. Per això es recomana per a tota la
família, tant grans com petits. Als nostres establiments hi trobaràs
formatges d’ovella intensos i gustosos, com els artesans i ecològics
Betara, fets amb llet d’ovelles alimentades exclusivament amb
productes vegetals d’origen ecològic. El curat d’ovella Betara és de
pasta daurada i textura suau i cremosa. Al 2018 va rebre la medalla de
plata dels World Cheese Awards i a casa triomfarà entre tota la
família pel sabor suau i lleuger.
Els clàssics de vaca
Els formatges de vaca són una bona font
de calci, aminoàcids i proteïnes. A Bonpreu i Esclat podràs trobar-ne
nombroses varietats, com el mató Ubach, de Vic, on elaboren lactis i
formatges de manera artesanal des del 1939 –et recomanem acompanyar-lo
amb mel o fruita seca–. També pots optar pel Muuu Beeee, de la
Fundació MAP, un formatge solidari elaborat amb llet crua de vaca que
es deixa madurar en cambres durant vuit setmanes.
Assessorament a mida
A Bonpreu i Esclat col·laborem amb
l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatges
Artesans, ACREFA, amb l’objectiu de donar a conèixer tots els seus
productes: n’hi ha de tous o ferms, grassos o magres, tendres o
curats, de sabor suau o intens... Els xarcuters i xarcuteres dels
establiments Bonpreu i Esclat t’assessoraran a l’hora de triar el
formatge que més t’agradi i te’l prepararan al gust: un tros o peça
sencera, llescat o bé ratllat. També t’informaran de l’origen de cada
formatge, del tipus de llet i del temps de curació.
Si et cal una taula de formatges,
recorda de triar-ne entre cinc i set varietats diferents (que hi hagi
diversitat de textures, de llets i de sabors suaus a més forts) i
treu-los del frigorífic una hora abans per aconseguir que puguin
treure totes les aromes i així gaudir de tot el sabor. La temperatura
ideal per degustar-los és entre els 16 ºC (els frescos) i els 22 ºC
(els curats). Per poder tallar-los cal que tinguis les eines
adequades: per als formatges tous i frescos és necessari un ganivet de
fulla tova amb forats; per als durs i curats, un ganivet de fulla dura
i sense forats. Si els serveixes a peces grans, evites que el formatge
s’assequi i perdi aroma, però aleshores has de posar diferents
ganivets a taula (l’ideal seria un per a cada formatge o un per a cada
textura: tous i durs).
Maridatges a Bonpreu i Esclat
Saber quins vins complementen cadascuna
de les varietats de formatge és clau per gaudir d’un bon maridatge.
Per als formatges més tendres cal escollir vins blancs i suaus; per
als frescos, els rosats o afruitats; per als de pasta tova, els blancs
i secs o bé un bon cava; per als més madurats un vi negre, i per als
formatges blaus, els vins dolços i generosos. Als nostres establiments
hi trobaràs una gran varietat de vins de les DO catalanes i petits
cellers del país.
A Bonpreu i Esclat hi descobriràs una
gran varietat de vins i formatges deliciosos, d’alta qualitat i per a
tots els gustos. Et convidem a descobrir-los. Gaudeix-los!
