Els formatges frescos i tendres es
caracteritzen pel sabor suau i la textura tova. En l’elaboració
passen per un procés de maduració curt i suposen
una bona alternativa semisòlida a la llet, perquè poden ser digerits
amb més facilitat.
Sabies que aquests tipus de formatges s’elaboren des de temps
remots? A l’antiga Grècia el formatge fresc no es menjava
sol, sinó barrejat amb farina, mel, oli, panses i ametlles.
Com s’elabora el formatge fresc i tendre
Els formatges frescos són aquells en els
quals l’elaboració consisteix únicament en quallar i
deshidratar la llet. És a dir, no estan curats. Per aquest
motiu, són els més tous i blancs, els que tenen un percentatge més alt
d’aigua i també un contingut més baix de greix.
Pel que fa a la conservació,
presenten una durada molt curta i es deterioren més
fàcilment que els formatges amb un procés de maduració més
llarg. Per tant, s’han de consumir poc després de la fabricació. Poden
ser dolços o àcids segons el procés d’elaboració. Els dolços són
aquells en què el sucre de la llet (la lactosa) no ha fermentat, com
el mató o el recuit de drap. En el cas dels àcids, el sucre sí que ha
fermentat, com passa amb el tipus Burgos o el Villalón. No s’han de
confondre amb el brull, ja que aquest lacti prové del xerigot o sèrum
de llet obtingut en l’elaboració d’altres formatges i quallat posteriorment.
Formatges aromàtics i amb un sabor suau
Els formatges que es fan amb un període de curació molt curt,
de 7 a 30 dies, els anomenem tendres. Tenen
característiques molt semblants als frescos i també es deterioren amb
facilitat. Quan fa poc que s’han elaborat, són de color blanc i, al
cap de 10 o 15 dies, agafen un to lleugerament groc per fora. Tenen un
sabor suau, làctic i aromàtic, amb un punt de sal. S’han de consumir
durant el primer mes després de l’elaboració.
Un aliment molt complet
El formatge fresc i el tendre es
caracteritzen perquè ens proporcionen, d’una manera
concentrada, la major part dels nutrients que conté la
llet. Si fem un cop d’ull a la composició nutricional
d’aquests formatges, veiem que els components principals són les
proteïnes i els greixos, tot i que cal posar en relleu que contenen
una proporció molt més reduïda de greix que els formatges madurats.
També ens aporten fòsfor, zinc, calci, vitamina A i vitamines del grup
B, imprescindibles per al bon funcionament de l’organisme.
Cal tenir en compte que els
formatges frescos no són convenients per a persones intolerants a la
lactosa, mentre que els tendres poden ser digerits per qui té
un grau lleu d’intolerància a aquesta substància si en menja en
petites quantitats.
Idees per incorporar-los en el dia a dia
En general, els formatges frescos i els
tendres es mengen per esmorzar, per berenar o de postres. Es
poden servir acompanyats d’una mica de melmelada, mel, codonyat,
fruita seca o fresca… També són un ingredient molt
utilitzat per fer pastissos i tot tipus de postres, com el típic flaó mallorquí.
Però les possibilitats no s’acaben aquí.
Per exemple, no podem deixar d’esmentar-los quan parlem
d’amanides. Prova de tallar un tomàquet a rodanxes i
afegeix-hi uns talls de formatge fresc. Amaneix-ho tot amb un bon raig
d’oli d’oliva, sal i una mica d’olivada. En un tres i no res
improvisaràs un entrant cent per cent saludable i molt refrescant.
Pel que fa a la conservació dels
diferents tipus de formatges, en general el més recomanable és
deixar-los a les parts menys fredes de la nevera, excepte
els cremosos, que es conserven millor al calaix de les fruites. A més,
recorda que els formatges frescos i tendres no s’han de congelar mai.
A Bonpreu i Esclat t’oferim una àmplia varietat de formatges
Tant als nostres supermercats Bonpreu i
Esclat com
a BonpreuEsclat
Online hi trobaràs un ampli assortiment de formatges frescos
i tendres per a tots els gustos. Tot seguit, en repassem
alguns dels més coneguts:
Cadí
L’extensa gamma de
formatges Cadí s’elabora a una gran cooperativa
situada a la Seu d’Urgell i amb més de 100 anys de
trajectòria. Al seu catàleg hi destaquen especialment els
formatges de barra o de textura tendra, com l’Urgèlia, que és de
denominació d’origen protegida, o el Cadí Neu, un formatge de pasta
tova creat per celebrar el centenari de l’empresa, guardonat amb la
medalla de bronze al concurs de formatges internacional World Cheese
Awards 2017.
Mató
De textura suau i flonja, sens dubte el
mató és un dels formatges més destacats i tradicionals del
país. A Bonpreu i Esclat te l’oferim tant al tall, a la
xarcuteria, com envasat en terrines de diferents formats i marques.
Totes dues són opcions molt pràctiques per assaborir aquest formatge
deliciós, que conté quatre vegades més proteïnes que la llet i molt
poc greix.
Recuit de fonteta
Tot i ser un producte amb una llarga
història, molta gent no el coneix o el confon amb el mató. Es
tracta d’una pasta tova, molt cremosa i amb un gust de llet intens.
Es pot menjar amb fruita seca, mel, sucre… Als nostres
supermercats t’hi oferim productes de Recuits de Fonteta (marca
registrada amb denominació de qualitat concedida pel Consell Comarcal
del Baix Empordà), fets amb llet de vaca i de cabra, servits al tall
en safates. Com que és un producte que cal consumir en un període de
temps molt breu a partir de l’elaboració, només es troba disponible en
determinats establiments molt localitzats.