BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Herbes aromàtiques: sabor i nutrients al plat

03/de maig/2019

T’agraden les herbes aromàtiques? Emprades des de temps immemorials, són tota una joia de la gastronomia mediterrània. Donen sabor als plats i, a més, ens aporten salut. Et presentem algunes de les que pots trobar a Bonpreu i Esclat. Anima’t a incorporar-les a les teves receptes i... gaudeix-ne de tot el sabor! I si vols, també pots comprar herbes aromàtiques online.

Julivert: una de les herbes aromàtiques més preuades

S’empra molt a la cuina, no només per donar gust als plats, sinó també com a decoració. A més, com moltes herbes aromàtiques, ens ofereix tot tipus de beneficis per a la salut.

A la composició nutricional hi destaca especialment la important quantitat de vitamina C que conté. Sabies que una cullerada de julivert picat ens aporta més vitamina C que la que ens ofereix una taronja? A més d’enfortir el sistema immunitari i ajudar-nos a fer front a les infeccions, aquesta vitamina també ajuda l’organisme a absorbir el ferro dels aliments. Per això, en cas de patir una carència de ferro, ens convé afegir una mica de julivert als plats de carn o de llegum.

Però els beneficis nutricionals no s’acaben aquí. El julivert és diürètic, afavoreix la digestió i forma part de les herbes aromàtiques amb propietats carminatives, ja que ajuda a eliminar les flatulències. A més, va bé per eliminar toxines, contribueix a mantenir els nivells de glucosa a la sang, combat el mal alè…

Per la versatilitat que té, és una de les herbes aromàtiques més fàcils d’afegir a tot tipus de receptes. Té una afinitat natural amb l’all i serveix per amanir patates, carn, peix… I no podem oblidar la seva capacitat decorativa: algunes fulletes de julivert donen un toc d’alegria a qualsevol plat. Juntament amb altres herbes aromàtiques, a Bonpreu i Esclat hi trobaràs julivert en diferents formats, que et permetran incorporar-lo sempre que vulguis a la taula: fresc, de km 0, fulles de julivert seques picades, barrejades amb all…

Alfàbrega: imprescindible per al pesto

Sens dubte, la majoria de persones, quan senten a parlar de l’alfàbrega, pensen automàticament en la famosa salsa pesto a la genovesa. És una planta aromàtica amb una aroma intensa inconfusible. A més, destaca per les virtuts medicinals: ajuda a combatre l’esgotament, la depressió i l’insomni, facilita la digestió, estimula la gana i el sistema immunitari, evita els còlics, té propietats antiinflamatòries…

Com passa amb altres herbes aromàtiques, podem trobar diferents varietats d’alfàbrega. La més utilitzada és la genovesa, que presenta fulles grans i ens ofereix una aroma molt intensa. També hi ha l’alfàbrega morada, molt apreciada pel color vistós de les fulles, de gust anisat, i l’alfàbrega de fulla petita, poc preuada a la cuina, però molt valorada per la capacitat de repel•lir els insectes.

L’alfàbrega és una de les herbes aromàtiques que es poden consumir tant fresques com seques. Convé afegir-la amb moderació i sempre al final de les receptes, ja que la cocció en potencia encara més el gust. És l’opció perfecta per acompanyar amanides de tomàquet amb formatge, per donar sabor als plats de pasta i a les pizzes… També pots preparar una barreja d’alfàbrega amb oli d’oliva o all picat i fer-la servir com a condiment de tot tipus d’aliments (carns, peixos…).

Romaní: dona un toc mediterrani a les receptes

Aquest arbust típicament mediterrani és molt conegut per les propietats medicinals que té: ajuda a fer la digestió, alleuja els gasos, s’aconsella en el cas de patir anèmia, té un gran poder antioxidant, ajuda a superar els problemes hepàtics, millora la circulació sanguínia…

Presenta una fragància forta i intensa, que va molt bé per condimentar tot tipus d’aliments, especialment per aromatitzar els plats de carn. També és una de les herbes aromàtiques preferides per donar aroma a les sopes, a les receptes fetes amb verdures i a les salses per acompanyar la pasta.

Has provat mai de preparar oli amb herbes aromàtiques? Una opció molt recomanable és fer oli de romaní. Per fer-lo, ens cal una branqueta de romaní fresc. La netegem bé i l’eixuguem amb paper de cuina. Tot seguit, la posem a dins d’un recipient de vidre amb oli d’oliva verge extra i un gra d’all, amb la pell. Deixem reposar la barreja un mes en un lloc fosc i sec. Passat el temps de maceració, ja podem fer servir l’oli per donar un toc extra de sabor a les amanides, als plats de pasta…

Orenga: una planta molt nostra

Des d’èpoques ben antigues, l’orenga és una de les herbes aromàtiques més emprades per les virtuts que presenta. Té propietats antisèptiques i expectorants, estimula la digestió, va bé per expulsar els gasos, és diürètica…

És un condiment imprescindible a la gastronomia grega i italiana. S’empra per donar aroma a les pizzes, la carn (podem simplement empolsar els talls amb una mica d’orenga abans de coure’ls), les amanides… Com se sol fer amb altres herbes aromàtiques, també és molt habitual posar orenga a l’oli o el vinagre.

Coriandre

Dins la gran família de les herbes aromàtiques, el coriandre, pel gust potent, no deixa ningú indiferent. És un condiment essencial per aromatitzar plats que provenen de la gastronomia mexicana i tailandesa.

El podem fer servir en l’elaboració de tot tipus de guisats, estofats, sopes, salses…, o per aromatitzar plats de carn o de peix. Això sí, cal tenir en compte que el coriandre fresc mai no s’ha de coure, ja que l’escalfor destrueix completament l’aroma i el gran sabor que aporta als plats. A més, per la vistositat de les fulles, es troba entre les herbes aromàtiques més adequades per donar un toc decoratiu final a l’hora d’emplatar.

Pel que fa a la composició nutricional d’aquesta planta, destaca per ser molt rica en vitamina A i K, que contribueixen a mantenir la pell i els ossos en bon estat. També conté potassi, fonamental per al bon funcionament dels músculs, i folats, que ajuden a combatre la fatiga i el cansament.

Ara que ja coneixes els usos i les propietats de totes aquestes herbes aromàtiques, anima’t a descobrir-les i a incorporar-les als plats. A Bonpreu i Esclat n’hi trobaràs un ampli ventall de possibilitats, que t’ajudaran a donar vida a les teves receptes.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.