T’agraden les herbes aromàtiques?
Emprades des de temps immemorials, són tota una joia de la gastronomia
mediterrània. Donen sabor als plats i, a més, ens aporten
salut. Et presentem algunes de les que pots trobar a Bonpreu
i Esclat. Anima’t a incorporar-les a les teves receptes i...
gaudeix-ne de tot el sabor! I si vols, també pots comprar herbes
aromàtiques online.
Julivert:
una de les herbes aromàtiques més preuades
S’empra molt a la cuina, no només per donar gust als plats,
sinó també com a decoració. A més, com moltes herbes
aromàtiques, ens ofereix tot tipus de beneficis per a la salut.
A la composició nutricional hi
destaca especialment la important quantitat de vitamina C
que conté. Sabies que una cullerada de julivert picat ens
aporta més vitamina C que la que ens ofereix una taronja? A més
d’enfortir el sistema immunitari i ajudar-nos a fer front a les
infeccions, aquesta vitamina també ajuda l’organisme a absorbir el
ferro dels aliments. Per això, en cas de patir una carència de ferro,
ens convé afegir una mica de julivert als plats de carn o de llegum.
Però els beneficis nutricionals no
s’acaben aquí. El julivert és diürètic, afavoreix la
digestió i forma part de les herbes aromàtiques amb
propietats carminatives, ja que ajuda a eliminar les flatulències. A
més, va bé per eliminar toxines, contribueix a mantenir els nivells de
glucosa a la sang, combat el mal alè…
Per la versatilitat que té, és
una de les herbes aromàtiques més fàcils d’afegir a tot tipus de
receptes. Té una afinitat natural amb l’all i serveix per
amanir patates, carn, peix… I no podem oblidar la seva capacitat
decorativa: algunes fulletes de julivert donen un toc d’alegria a
qualsevol plat. Juntament amb altres herbes aromàtiques, a Bonpreu i
Esclat hi trobaràs julivert en diferents formats, que et permetran
incorporar-lo sempre que vulguis a la taula: fresc, de km 0, fulles de
julivert seques picades, barrejades amb all…
Alfàbrega:
imprescindible per al pesto
Sens dubte, la majoria de persones, quan
senten a parlar de l’alfàbrega, pensen automàticament en la famosa
salsa pesto a la genovesa. És una planta aromàtica amb una aroma
intensa inconfusible. A més, destaca per les virtuts medicinals:
ajuda a combatre l’esgotament, la depressió i
l’insomni, facilita la digestió, estimula la gana i el
sistema immunitari, evita els còlics, té propietats antiinflamatòries…
Com passa amb altres herbes aromàtiques,
podem trobar diferents varietats d’alfàbrega. La més
utilitzada és la genovesa, que presenta fulles grans i ens ofereix
una aroma molt intensa. També hi ha l’alfàbrega morada,
molt apreciada pel color vistós de les fulles, de gust anisat, i
l’alfàbrega de fulla petita, poc preuada a la cuina, però molt
valorada per la capacitat de repel•lir els insectes.
L’alfàbrega és una de les herbes
aromàtiques que es poden consumir tant fresques com seques.
Convé afegir-la amb moderació i sempre al final de les
receptes, ja que la cocció en potencia encara més el gust. És
l’opció perfecta per acompanyar amanides de tomàquet amb formatge, per
donar sabor als plats de pasta i a les pizzes… També pots preparar una
barreja d’alfàbrega amb oli d’oliva o all picat i fer-la servir com a
condiment de tot tipus d’aliments (carns, peixos…).
Romaní:
dona un toc mediterrani a les receptes
Aquest arbust típicament mediterrani és
molt conegut per les propietats medicinals que té: ajuda a fer
la digestió, alleuja els gasos, s’aconsella en el cas de patir
anèmia, té un gran poder antioxidant, ajuda a superar els
problemes hepàtics, millora la circulació sanguínia…
Presenta una fragància forta i intensa,
que va molt bé per condimentar tot tipus d’aliments, especialment per
aromatitzar els plats de carn. També és una de les herbes aromàtiques
preferides per donar aroma a les sopes, a les receptes fetes
amb verdures i a les salses per acompanyar la pasta.
Has provat mai de preparar oli amb
herbes aromàtiques? Una opció molt recomanable és fer oli de
romaní. Per fer-lo, ens cal una branqueta de romaní fresc. La
netegem bé i l’eixuguem amb paper de cuina. Tot seguit, la posem a
dins d’un recipient de vidre amb oli d’oliva verge extra i un gra
d’all, amb la pell. Deixem reposar la barreja un mes en un lloc fosc i
sec. Passat el temps de maceració, ja podem fer servir l’oli per donar
un toc extra de sabor a les amanides, als plats de pasta…
Orenga:
una planta molt nostra
Des d’èpoques ben antigues, l’orenga
és una de les herbes aromàtiques més emprades per les
virtuts que presenta. Té propietats antisèptiques i
expectorants, estimula la digestió, va bé per expulsar els gasos, és diürètica…
És un condiment imprescindible a la gastronomia grega i
italiana. S’empra per donar aroma a les pizzes, la carn
(podem simplement empolsar els talls amb una mica d’orenga abans de
coure’ls), les amanides… Com se sol fer amb altres herbes aromàtiques,
també és molt habitual posar orenga a l’oli o el vinagre.
Dins la gran família de les herbes
aromàtiques, el coriandre, pel gust potent, no deixa ningú
indiferent. És un condiment essencial per aromatitzar plats
que provenen de la gastronomia mexicana i tailandesa.
El podem fer servir en l’elaboració de
tot tipus de guisats, estofats, sopes, salses…, o per aromatitzar
plats de carn o de peix. Això sí, cal tenir en compte que el
coriandre fresc mai no s’ha de coure, ja que l’escalfor destrueix
completament l’aroma i el gran sabor que aporta als plats.
A més, per la vistositat de les fulles, es troba entre les herbes
aromàtiques més adequades per donar un toc decoratiu final a l’hora d’emplatar.
Pel que fa a la composició nutricional
d’aquesta planta, destaca per ser molt rica en vitamina A i
K, que contribueixen a mantenir la pell i els ossos en bon
estat. També conté potassi, fonamental per al bon funcionament dels
músculs, i folats, que ajuden a combatre la fatiga i el cansament.
Ara que ja coneixes els usos i les
propietats de totes aquestes herbes aromàtiques, anima’t a
descobrir-les i a incorporar-les als plats. A Bonpreu i
Esclat n’hi trobaràs un ampli ventall de possibilitats, que t’ajudaran
a donar vida a les teves receptes.