BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

angle-left Vés enrere

La clotxa. El menú de pagès

La clotxa. El menú de pagès

09/de març/2017

La cultura popular diu que la clotxa era la solució dels pagesos que havien de passar dies fora de casa i no disposaven de gaire temps per preparar el dinar. Al rebost de la masia, prop dels camps, sempre hi tenien els ingredients necessaris per fer-la. Avui, la tradició s’ha mantingut i s’ha convertit en una recepta tradicional de la Ribera d’Ebre. I no és casualitat, perquè la recepta defineix molt bé alguns dels trets populars que han estat l’expressió del modus vivendi de les Terres de l’Ebre, protagonitzat per llaguters, pagesos, pescadors i veremadors.

Farcida d’identitat
La clotxa de la Ribera d'EbreLa paraula clotxa prové del terme clot o clotet, i per elaborar-la cal buidar un pa rodó de pagès i farcir-lo de diversos ingredients. En alguns casos, s’omplia de peix salat (arengada o tonyina) i en d’altres, de carn adobada (llonganissa o cansalada viada). En tots els casos, però, s’hi afegien hortalisses: alls, cebes i tomàquets de penjar escalivats i un acompanyament d’olives negres i un bon raig d’oli. D’oliva, és clar. El resultat de tot plegat és una combinació d’ingredients senzills que dóna lloc a una recepta boníssima i farcida d’identitat i sabor.

Com que la cuina és imaginació i el pa combina amb tot tipus de productes, hi ha infinitat d’ingredients que poden formar part d’aquesta recepta. De fet, a les Terres de l’Ebre s’han creat diverses versions d’aquest plat, donant-li així un futur esperançador dins la cuina popular d’aquest territori. De fet, la clotxa ha aconseguit donar-se a conèixer arreu del país gràcies a les jornades i festivitats que celebren diversos municipis. En aquest sentit, destaquen especialment la Festa de la clotxa, que enguany ja assoleix la seva 14a edició i se celebrarà aquest diumenge 12 de març a Benissanet, així com les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, que durant els mesos de març i abril ompliran de clotxes les cartes dels restaurants de la comarca.

A Bonpreu i Esclat, trobaràs tots els ingredients necessaris per preparar la teva clotxa: arengades, llonganissa, alls, cebes, tomàquets... I a més a més, els millors vins del territori per acompanyar aquest bon tiberi!

Fotografia de portada: © Jaume Boldú
Fotografia interior: © Rafael López

Més entrades de blogs

Bacallà amb crema de fesols

El bacallà és un dels productes més típics de la Quaresma , el període de 40 dies entre...

Hem inaugurat el nou magatzem de productes refrigerats a Balenyà

Ahir diumenge 19 de març, el Molt Honorable president de la Generalitat, el senyor Carles...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.