BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

angle-left Vés enrere

La disbauxa abans de Quaresma

La disbauxa abans de Quaresma

02/de febrer/2016

Entre Reis i Setmana Santa sembla que el temps passa més a poc a poc, però, per sort, el calendari és llest i hi ha una setmana que trenca les normes de l’avorriment i ens anima a passar-nos-ho d’allò més bé. Parlem, és clar, del Carnaval, un període en què aparquem els prejudicis —també els gastronòmics— i ens permetem saltar-nos les normes i la dieta que tot just hem començat al gener. Després arribarà la Quaresma i ja farem bondat, però ara toca gaudir de les tradicions arreu del territori. I n’hi ha de ben curioses!

Tradicions singulars
Si Catalunya és un territori divers, el Carnaval també ho demostra. Més enllà dels productes típics d’aquesta festa, singularment la coca de llardons i la botifarra d’ou, comuns a tot el país, hi ha tradicions que han arrelat a punts concrets del territori, com per exemple el ranxo de Vidreres, a la comarca de la Selva, que se serveix des de fa més de cent anys amb una recepta secreta que inclou verdura i cigrons. A Sitges, que segurament celebra el Carnaval més famós de Catalunya, el protagonisme gastronòmic és per a les xatonades, que són menús a base de xató, truita, taronja caramel·litzada i coca de llardons. Ben a prop de Sitges, a Vilanova i la Geltrú, a més del xató, la protagonista del Carnaval és la merenga, amb una merengada que empastifa els més despistats i en què els joves del poble no dubten a fer servir aquest dolç com a projectil per endolcir la jornada.

Farcit de Carnaval
La botifarra d’ou és l’embotit més típic d’aquesta festa, però a les comarques del Pirineu en preparen un de diferent, el farcit de Carnaval, que, amb la girella, protagonitza un concurs el dimarts de Carnaval a Sort, la capital del Pallars Sobirà.
Perquè, al cap i a la fi, del que es tracta aquests dies és de transgredir les normes, de passar-ho bé i de mantenir les tradicions, que són moltes i molt variades. Després de Carnaval enterrarem la sardina i arribarà el moment de fer bondat. Serà el temps de la Quaresma, que al nostre país també és ple de tradicions gastronòmiques.

Més entrades de blogs

Dijous llarder... botifarra menjaré!

Recordes la cançó? “El dijous llarder botifarra, botifarra, el dijous llarder botifarra...

Costellam de xai farcit

Per als amants de la carn, proposem aquest costellam de xai farcit per llepar-se'n els dits! ...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.