BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

La sal, un condiment imprescindible

28/de febrer/2022

La sal és un dels condiments bàsics de la nostra cuina i una bona manera de potenciar el gust dels plats. Però no totes les sals són iguals. Per exemple, no és el mateix la sal de taula que la sal marina. Les dues tenen una textura, un gust i unes propietats diferents.
 

Quina diferència hi ha entre la sal marina i la de taula?

La diferència principal entre els dos tipus més comuns de sal és l’origen i la manera d’obtenir-la. La sal marina s’obté per l’evaporació de l’aigua de mar en salines, mentre que la sal de taula és la que s’extreu de les mines de sal en terra ferma. Sigui com sigui, és un dels condiments més antics que es coneixen i un gran potenciador de gust.

La sal es fa servir tant per a condimentar verdures, pasta, llegums, carn i peix, com també per preparar dolços: des de pastissos fins a brioixeria, passant per tota mena de masses i galetes. De fet, heu provat mai la xocolata amb un punt de sal? Veureu com el gust del cacau es potencia molt més!

Escollir la sal adequada per a cada ús és important. Per exemple, si voleu coure peces senceres a la sal, com peix (orada a la sal) o carn (llom a la sal), és millor escollir la sal gruixuda, pensada per a aquests usos. Al forn, aquesta sal forma una crosta que ajuda a retenir la calor de l’aliment, que queda cuit de manera uniforme i amb un gust més potent. El temps de cocció dependrà de la peça, però per a un llom de porc d’uns 800 g són 35 min a 190 ºC, mentre que per a l’orada a la sal el temps de cocció és de 20 min per cada quilo de peix.
 

Formes i colors de la sal

Segur que heu vist diferents tipus de sal i, fins i tot, sal de colors. En coneixeu les característiques?

  • Flor de sal: És una sal força humida, que reté part de l’aigua de mar i que, per tant, potencia encara més el gust salat. La podeu posar en carns i peixos.
  • Sal en escates: Destaca pels cristalls quadrats i perquè aporta una textura cruixent al plat. Se sol fer servir per condimentar el foie, les amanides i algunes carns.
  • Sal negra: Té carbó actiu i un gust lleugerament àcid. Es fa servir, sobretot, per condimentar carn i per donar un color original als plats.
  • Sal rosa de l’Himàlaia: És d’origen fòssil. Aquesta sal té un regust una mica amarg i és rica en ferro.

 

Com fer sals aromatitzades a casa

Per últim, volem parlar-vos de les sals aromatitzades. També les podeu preparar a casa de manera molt senzilla i donareu un toc gurmet molt interessant a les receptes.

Per exemple, mesclant la sal amb cafè i espècies, aconseguireu un condiment que queda molt bé amb carns de caça, mentre que si afegiu unes gotes de vi negre a la sal i la deixeu reposar, tindreu una sal de vi per condimentar el que us vingui més de gust. També podeu substituir el vi per suc de fruites, com les taronges, o directament barrejar la sal amb herbes aromàtiques, com la farigola, el romaní o l’alfàbrega, per crear barreges i resultats diferents i originals.

Ja veieu, doncs, que la sal, a més de ser un condiment gairebé indispensable, dona molt de si i pot ser una font de creativitat, a la cuina. Poseu a prova la vostra creativitat!

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.