BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Les espècies són el millor substitut de la sal

Per reduir el consum de sal sense haver de renunciar al gust dels vostres plats, les espècies són una alternativa que val la pena tenir en compte

13/de gener/2020

Segur que heu sentit o llegit més d’una vegada els consells que demanen reduir la quantitat de sal que fem servir a la cuina. Això, però, no té per què significar que hàgim de renunciar a donar bon gust als aliments. Per fer-ho, podem recórrer a les espècies, les substàncies vegetals que, a més d’aroma, aporten un toc exòtic que ens permetrà descobrir nous sabors.

Cada zona del món té preferències per unes espècies i, fins i tot, algunes es posen més de moda que les altres. En tots els casos, però, serveixen per millorar el plat i per això hem de saber triar les espècies més adequades per a cada cas. A més, si us costa trobar la que busqueu, podeu recórrer a internet, que es convertirà en un bon aliat per comprar espècies online.

 

Com fer servir les espècies

Després repassarem algunes de les millors espècies per cuinar que podem trobar al mercat, però, abans, donem un cop d’ull a alguns consells per cuinar amb espècies que val la pena tenir en compte:

Podeu fer servir més d’una espècia. Hi ha espècies que, barrejades, donen més bon gust als plats. Per exemple, podem mesclar canyella, pebre i clavell d’espècia i obtindrem un masala, una barreja típica de la cuina índia amb molt de sabor. Una altra barreja d’espècies clàssica és el curri, del qual n’hi ha centenars de varietats diferents.

Mantingueu l’equilibri dels plats. Tingueu en compte que, com passa amb la sal, l’excés d’espècies pot esgarrar un plat sencer. Feu servir les espècies amb moderació sobretot les que tenen més intensitat d’aromes i gustos i tingueu en compte que, si cal, sempre n’hi podeu afegir més, però que treure’n és molt més complicat.

La millor espècia per a cada plat. Tot i que hi ha gustos per a tot, no totes les espècies queden bé amb tots els ingredients. Per exemple, les millors espècies per llegums, salses i verdures i hortalisses són el pebre, la nou moscada, el curri, el julivert i l’orenga, entre d’altres; mentre que per a les postres sempre és millor fer servir espècies dolces, com el gingebre i l’anís.

 

Les espècies que no poden faltar a la cuina

Si voleu descobrir tot el món de les espècies i, de pas, reduir el consum de sal per condimentar els plats, aquestes són les principals varietats d’espècies que heu de tenir a la cuina:

Cardamom: Té un gust dolç amb notes picants i una fragància intensa. Es fa servir molt a la cuina índia i asiàtica, especialment per fer curris i per cuinar arrossos, pastissos i alguns tipus de pa.

Canyella: És una espècia molt utilitzada en rebosteria, però també serveix per aromatitzar infusions i begudes o per condimentar plats com ara el tagín, típic del Marroc.

Safrà: S'ha convertit en un ingredient típic de la dieta mediterrània i s’afegeix, per exemple, a la paella o a alguns plats de peix i marisc. Per conservar-lo bé, guardeu-lo a la nevera.

Julivert: És un dels condiments més utilitzats a la cuina mediterrània. Normalment se'n consumeixen les fulles i, tant si és fresc com si és sec, es pot afegir a amanides, sopes, estofats i molts altres plats.

Clavell d’espècia: Lliga molt bé amb plats de carn, de llegums o de col llombarda. També serveix per aportar sabor a pastissos i galetes, o per condimentar el Glühwein, un vi calent especiat típic d'Alemanya. 

 

Aquests només són cinc exemples d’espècies que no poden faltar a la cuina, però n’hi ha moltíssimes més, com el pebre, l’anís estrellat i el curri, que tenen grans possibilitats gastronòmiques.

Comprar espècies online és una bona opció per aconseguir les que no trobeu al supermercat, i assegurar-vos que en teniu un bon assortiment a casa. No només us serviran per substituir la sal i condimentar els plats, sinó també per descobrir tot un univers gastronòmic diferent!

Més entrades de blogs

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.