BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

angle-left Vés enrere

Maneres de menjar verdures

Maneres de menjar verdures

04/de gener/2020

Malgrat els més que coneguts beneficis de menjar verdures, és difícil introduir-les a la taula i que els més petits de casa les acceptin. Però, hi ha moltes maneres de preparar verdures i alguna us pot ajudar a que els nens descobreixin aquest món de sabors

Tot i que sabem que les propietats i els beneficis de les verdures són molt importants per al funcionament del nostre organisme, poden ser avorrides si les mengem sense cap canvi. Per altra banda, es tracta d’aliments que normalment tenen un sabor amarg, cosa que rebutgen els més petits de la casa, que moltes vegades no en volen saber res. Us animem a experimentar a la cuina i descobrir noves maneres de preparar verdures de manera més atractiva per a tots.

A la planxa/Saltades

Una de les maneres més bàsiques per cuinar hortalisses. En una paella, s’ha d’escalfar una mica d’oli d’oliva, les verdures tallades a trossos grossos i un pessic de sal. S’ofeguen uns minuts a foc fort i, després, es baixa el foc al mínim i es tapa 30 minuts, remenant de tant en tant per tal que no s’enganxin. També s'hi pot afegir una mica d’aigua, si les hortalisses escollides no alliberen prou líquid.

  • Es recomana cuinar d’aquesta manera les verdures d’arrel i les rodones.

Bullides

És un dels processos més fàcils i freqüents per cuinar verdures. Es tracta de cobrir-les amb aigua i bullir-les a foc fort una estona, fins que es tornin toves (cada hortalissa té un temps diferent depenent de la mida i el gruix). Les verdures queden més toves i són ideals perquè els petits en puguin menjar sense problemes. A més, com que perden una mica el seu sabor, es pot fer servir el bullit per introduir hortalisses de gust més fort a la taula.

  • No es sol recomanar aquesta tècnica degut a que les verdures perden les seves propietats en l’aigua, però se'n pot aprofitar el líquid per fer una sopa o coure arròs i que no es perdin els beneficis de les hortalisses.

Al vapor

Heu de fer bullir 1-2 cm d’aigua amb un pessic de sal en un recipient on després pugueu introduir un colador per coure les verdures al vapor, sense que toquin l’aigua del fons. Si es disposa d’un recipient creat especialment per cuinar al vapor, el procés és més senzill.

Les hortalisses han d’estar tallades a trossos mitjans i, si voleu coure verdures de diferent densitat es recomana fer un tall més fi a les verdures més denses, per tal que es cuinin al mateix temps que les altres, o fer-ho en diferents etapes. El temps de cocció pot variar entre 5 i 10 minuts.

Fregides

Al contrari del que es pensa popularment, no calen grans quantitats d’oli per fregir unes verdures. Amb 2 cm d’oli en una paella és suficient, s’ha d’escalfar fins que arribi al voltant de 180ºC (sense que fumegi o bulli). D’aquesta manera, les hortalisses no s’amararan d’oli per estar massa fred ni es cremaran per estar massa calent.

  • Les verdures més aptes per fregir són els créixens, el julivert i les cebes.
  • També es recomana acompanyar el plat d’algun amaniment àcid per tal que faciliti la digestió, com per exemple una amanida amb vinagreta de llimona.

Tempura

Molt semblant a la tècnica anterior, però amb un resultat més cruixent i menys oliós. D’origen xinès, consisteix en arrebossar les hortalisses d’una massa líquida feta amb farina, aigua i ou abans de fregir-les una estona molt curta, dos o tres minuts com a màxim.

  • Tradicionalment, els aliments en tempura se suquen en salsa de soja, encara que es pot experimentar amb altres salses que agradin més als nens.
  • Per altra banda, hi ha moltes receptes per elaborar la massa per arrebossar, de manera que es poden tastar diferents varietats fins trobar la perfecta.

Cremes i purés

Una de les formes més recomanades perquè els petits tastin el sabor de les verdures i les coneguin. Per la seva textura líquida o tova, i al seu sabor més suau, és la tècnica que més agrada als nens. És molt senzill de fer: s’han de bullir els ingredients fins que estiguin tous i, una vegada escorreguts, es trituren o s’aixafen fins a aconseguir una textura líquida, més o menys densa, segons els nostres gustos.

  • Si voleu, podeu barrejar les verdures amb patata, per tal que el sabor de la hortalissa no sigui tan fort i tingui més acceptació a la taula.

Estofat

Les verdures són  ingredients habituals dels estofats perquè aporten molt de sabor al plat, i diferents matisos depenent de la hortalissa que fem servir. S’ha de posar 1 cm d’aigua o brou de verdures en un recipient amb verdures i sal. Es tapa i es porta a ebullició a foc fort i, quan tingui pressió, es redueix el foc per deixar-les coure durant 30 minuts mínim.

  • Per tal de millorar el resultat, es poden afegir herbes aromàtiques a la cocció o fresques al final. El gingebre s’ha d’afegir un parell de minuts abans del final de la cocció.
  • Les hortalisses més recomanades per fer amb aquesta tècnica són les rodones i d’arrel, tallades a trossos grans.

Al forn

És una preparació molt fàcil: es posen les verdures a la safata del forn amb una mica de sal o salsa de soja i un fons d’aigua. Cobriu-les amb una tapa o paper d’alumini, amb compte que no toqui els aliments, i coure al forn fins que les verdures estiguin ben cuites.

  • Per altra banda, també es pot coure primer la hortalissa al vapor i acabar-la de cuinar al forn uns minuts. D’aquesta manera, la cocció és més lleugera i més ràpida.

Crues

Menjar verdures crues és una de les millors maneres per introduir l’aliment a la dieta. Malgrat que la textura és més dura i cruixent, manté totes les propietats que es perden amb els diferents tipus de coccions. Només cal pelar-les (no és necessari en tots els cassos) i rentar-les bé.

  • El més habitual és menjar les hortalisses en amanides, on aporten sabor, color i beneficis per a la salut.
  • Si voleu dissimular el gust de les verdures, podeu experimentar amb diferents amaniments per tal que quedin bé amb l’amanida sencera.
  • Una altra manera, és menjar-les en forma de bastonets amb alguna salsa, perquè sigui més divertit per als petits de casa.
  • Pdeu recórrer a salses ideals per a verdures, com el romesco, alguns tipus de mostassa o la salsa tàrtara, que ha guanyat molts adeptes els darrers temps.

 

Consells perquè els nens mengin verdures

El sabor de les hortalisses no acostuma a agradar gaire als més petits de casa, de manera que sempre costa introduir-les a la dieta sense que hi hagi rebuig la primera vegada. Per tal que aquest repte no es transformi en quelcom impossible, us donem uns consells que us poden ajudar a l’hora d’introduir els vegetals:

  • Comenceu amb les hortalisses més dolces com el carbassó, la carbassa, les pastanagues... Es poden fer en saltejat curt perquè es pugui apreciar millor el sabor.
  • Podeu posar les verdures a taula barrejades amb altres acompanyaments, com l’arròs o la pasta.
  • Heu de tenir molta paciència: hi ha qui assegura fins que no s'ha tastat un aliment 10 vegades, no es pot dir que no ens agrada.
  • No castigueu ni premieu el fet de menjar. Si es castiga, l’aliment acabarà avorrint, i si premiem estem reforçant que aquest aliment no és bo perquè fins i tot se’l premia per menjar-se’l.

Més entrades de blogs

Recepta de fondue de carn

Recepta de fondue de carn, ingredients per a 4 persones: 250 g de llom de porc en un...

Les espècies són el millor substitut de la sal

Segur que heu sentit o llegit més d’una vegada els consells que demanen reduir la quantitat...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.