Hi ha vida més enllà de la verdura
bullida amb patata o feta al vapor! Cada vegada volem menjar de manera
més saludable i amb una presència més gran de verdures i hortalisses.
Per a molta gent menjar verdura encara és sinònim de menjar avorrit:
sempre les mateixes verdures, amb les mateixes coccions i amb els
mateixos amaniments. Trenca una llança a favor d'aquests aliments
saborosos i saludables i cuina'ls de manera diferent perquè no siguin
mai més un plat avorrit: farcides, confitades, en quiche, en pizza o
en ratatouille.
Els mil i un farciments
Albergínies i carbassons, però també cebes, tomàquets i
pebrots. Hi ha moltes verdures que es poden farcir, tant amb més
verdures, com amb bolets, formatge, arròs, peix, carn o marisc. Hi ha
molts plats ben saborosos, com cebes farcides de carn, unes
albergínies al forn plenes verdures o uns carbassons farcits de
tonyina! D'aquesta manera, s'aconsegueix un plat molt complet, on la
verdura és la gran protagonista. Aquesta opció també et permetrà, si
vols, jugar amb diferents salses d'acompanyament per adaptar-les als
gustos de tota la família.
La suavitat del confitat
El confitat és una alternativa ideal per a la verdura fregida:
es tracta de cuinar una o més verdures en oli abundant i a foc molt
suau, fins que estigui tot ben tou, de manera que no es fregeixi.
Tingues en compte que s'ha de començar a cuinar des de l'oli fred per
aconseguir una cocció molt suau. És una tècnica que normalment es fa
servir per a verdures de petita grandària, com alls, pastanaga,
bolets, cebetes, encara que també se'n poden incloure de més grans,
com els pebrots.
La samfaina francesa
A banda de ser el títol d'una pel·lícula de dibuixos animals,
la ratatouille ('menjar regirat') és un plat vegetarià de la cuina
occitana que consisteix a fregir amb oli d'oliva o coure al forn un
conjunt de verdures al gust: albergínies, carbassons, pebrots,
tomàquets, alls, cebes…, normalment condimentades amb herbes
provençals. Es tracta d'un plat similar a la nostra samfaina o al
pisto de la cuina espanyola, que també són bones alternatives per
menjar verdura. El ratatouille es pot menjar fred o calent i,
habitualment, serveix per acompanyar algun plat principal de peix o
carn, tot i que pot ser un excel·lent entrant per sí mateix.
Un pastís salat
Una altra bona opció, d'origen francès, per cuinar verdures és
fer-ne una quiche. Es tracta d'un embolcall fet amb massa brisa i que
es farceix amb ingredients molt diversos —on hi caben tot tipus de
verdura—, a més d'ous i nata líquida i, si es vol, també algun
formatge i espècies al gust. Les quiches, a més de ser molt pràctiques
perquè poden solucionar un sopar saludable o omplir la carmanyola del
dinar a la feina, també són una bona alternativa per fer cuina de
reaprofitament i donar sortida a les restes de verdures que han quedat
a la nevera. Prova amb una quiche de carbassó o una d'albergínies i
ceba, per exemple. Però, tingues cura de coure el farcit abans perquè
si es posa en cru, pot ser que perdi tanta aigua, que la barreja no
tingui consistència.
Unes pizzes diferents
I, si la quiche és l’aportació francesa a la cuina global, la
pizza ho és en el cas italià. I, si, és clar, les verdures de
temporada poden ser les protagonistes de moltes pizzes, que, a més,
seran més acolorides i saludables que si es fan amb altres ingredients
més calòrics, com el bacó o el xoriço. Una pizza vegetal és una manera
divertida i nutritiva de menjar verdura en família, especialment si hi
ha algú que es resisteix a menjar els plats clàssics de verdura. I, si
ets cuinetes i prefereixes fer la massa de la pizza a casa,
també pots optar per, deixar de banda la farina, i fer les bases amb
verdura. A més d’evitar la presència de gluten, les pizzes seran
encara més saludables. Opta per fer la massa amb verdures com la
coliflor o el carbassó, que a més de donar color al plat també
ofereixen una textura més suau. Tot un ventall de noves possibilitats
per menjar verdura d’una manera divertida.
I és que les verdures són, com hem dit,
una opció molt saludable que han d'estar presents de manera constant
en la nostra dieta. A banda d'aquestes cinc maneres diferents de
menjar-les, també es poden preparar a la planxa o la graella, en
remenats, en truita, gratinades… I pots jugar amb diferents amaniments
o vinagretes i espècies per donar un sabor nou als plats. De la
mateixa manera, atreveix-te a innovar i aposta per diversificar les
verdures, més enllà de la mongeta tendra i el bròquil. Segons la
temporada, trobaràs opcions diferents, més bones i més econòmiques.
