BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Tradicions que perduren al Nadal

13/de desembre/2018

Les tradicions populars ens recorden en quines dates ens trobem. La celebració de Nadal coincideix amb el solstici d’hivern, quan les nits s’allarguen i el fred es fa més evident. Any rere any, els carrers s’omplen de festa i sortim a fer un tomb per les fires nadalenques, on trobem artesania, regals ben bonics, ornaments per vestir l’arbre i els racons de casa, un ramet de vesc per tenir bona sort i figuretes que donen vida al pessebre. És evident que aquestes festes no serien el mateix sense els àpats tradicionals. Per això, a Bonpreu i Esclat t’oferim tots els ingredients necessaris perquè els plats que preparis siguin un èxit.

El caganer, el personatge més pintoresc del pessebre

Els dies previs a les celebracions, aprofitem per treure la capsa on guardem les figuretes i els elements del pessebre i muntar-lo al lloc de casa on faci més goig . Cada personatge té un paper molt clar, però el que més sorprèn és, sens dubte, el caganer. Aquest personatge de tradició catalana, molt arrelat a la terra, adoba el sòl perquè l’any següent els agricultors tinguin una collita millor. Així que no te l’oblidis mai!

D’altra banda, si vols construir un pessebre totalment diferent dels tradicionals, el pots fer, per exemple, amb materials reutilitzats. Pots guardar envasos de iogurt, càpsules de cafè, llaunes, taps de suro, pinyols de fruita, safates… per obtenir un pessebre ben original!

L’arbre, al centre de la casa

Avui dia és molt comú que l’arbre de Nadal ocupi el centre de moltes cases durant les celebracions. Aquesta tradició prové dels països nòrdics, on es festejava el solstici d’hivern amb un avet, símbol de la prosperitat i la vida eterna. El guarnien amb fruits, boles de cotó i altres elements de la natura. A la nostra cultura vam adoptar aquesta tradició decorant l’arbre amb pomes i espelmes, les quals es van transformar després en boles de colors i tires de garlanda.

Ara tenim a l’abast un munt de possibilitats per a la decoració de l’arbre de Nadal i podem seguir l’estil que més ens agradi.

Un Nadal ben màgic amb el tió

La nit de Nadal és una de les més màgiques de l’any. Després del ressopó, la canalla pica el tió tot cantant la cançó tradicional perquè cagui els petits regals que té amagats, com ara llaminadures, xocolatines i altres dolços.

Amb la cara dibuixada, potes, manta i barretina, aquest personatge és un dels més estimats de l’imaginari català. Sembla que està relacionat amb el fred de l’hivern. Posar-lo a la llar de foc era un signe de veneració. Ell, com a retorn, donava escalfor i llum a les nits de desembre, i se l’atiava amb un bastó per mantenir-ne el caliu.

El tió pot cagar els regals també l’endemà, el 25 desembre, que és quan traiem de la nevera els productes que hem comprat amb antelació per cuinar els plats del dinar més familiar d’aquestes festes: escudella i carn d’olla, seguida de pollastre rostit o rodó de vedella. Sovint, en comptes de carn, ens decantem per un plat de peix, com lluç o besuc al forn, o de marisc. Al final de la taula tradicional del dinar de Nadal hi predominen les neules, les mantegades i els torrons, acompanyats amb poemes i nadales tradicionals que cantem tots plegats.

Un Sant Esteve ben català

Si al Nadal hi ha una festa de tradició ben catalana, aquesta és Sant Esteve, quan ens reunim amb la família que no hem vist el dia abans. Fem un àpat senzill, amb canelons ben gustosos, aprofitant la carn del dinar de Nadal, com es feia abans, per no llençar res de menjar. En cas que vulguis introduir canvis en aquest plat tradicional, pots farcir els canelons amb altres productes, com ara bolets o carn de marisc. També et quedaran d’allò més saborosos.

El que potser no sabies és que aquest plat estrella de Sant Esteve el van introduir els cuiners italians que treballaven per a la burgesia barcelonina a finals del segle XIX. A partir de llavors, els canelons van entrar a formar part de la cuina de les classes populars.

Per Cap d’Any, bombolles i raïm

Un dels moments més emocionats de les festes de Nadal és la nit de Cap d’Any. Però abans, el mateix 31 de desembre, la quitxalla somiarà amb un personatge ben misteriós, l’Home dels Nassos, a qui imaginen estrafolari.

Per al sopar de Cap d’Any sovint preparem plats més sofisticats, a base de platets per compartir i picar fins que arriba l’hora de les campanades. Precisament a Bonpreu i Esclat tenim els millors productes perquè aquesta nit sigui inoblidable. Entre d’altres, hi pots comprar el raïm blanc, amb els dotze grans ja preparats en bossetes individuals o a granel, i el cava que més t’agradi per fer un brindis que et porti fortuna l’any vinent. Ja saps que en aquesta revetlla toca deixar enrere tot el que et fa nosa i donar la benvinguda al que més desitges. Per no perdre la tradició, fes-ho amb una companyia dolça i un ball animat fins ben entrada la matinada.

Després d’una nit tan llarga, el dinar d’Any Nou acostuma a començar més tard del compte. Si decideixes seguir la tradició, fes pollastre farcit o xai al forn. Però també hi ha altres receptes delicioses que es poden adaptar perfectament a un menú per a un dia tan familiar.

El tortell: rei o reina amb corona

Just quan acaben les festes, els infants guanyen protagonisme absolut, amb la cavalcada dels Reis Mags, en què es reparteixen tants i tants caramels de mil i un sabors. La nit es fa neguitosa abans de descobrir les joguines que els han deixat.

A la sobretaula del dia de Reis, no hi pot faltar un tortell espectacular, ben rodó i cobert de fruita confitada, com els que tenim a Bonpreu i Esclat, que esperen que algú hi faci la primera mossegada. La tradició diu que la persona a qui li toqui la fava haurà de pagar el tortell de l’any següent, i qui trobi la figureta del rei haurà de ser coronat.

Regals farcits de dolçor

Aquests dies de festa, segueix la tradició de fer regals i prepara petits obsequis, dolços i personalitzats, per a la gent que més t’estimes. Compra unes capsetes de cartró o uns potets de vidre, decora’ls i omple’ls de galetes, trufes, catànies, bombons… Gràcies a Bonpreu i Esclat, tots tindreu un Nadal amb regals plens d’afecte i amor.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.