Et fa mandra passar molta estona a la cuina? Coneixes el
‘batch cooking’? Et donem algunes claus perquè adaptis aquesta moda
als temps de confinament.
Encara ens queden unes setmanes de confinament (almenys parcial) i,
si no el coneixies, et presentem el ‘batch cooking’. En què
consisteix? Bàsicament es tracta de cuinar un sol dia per a tota la
setmana. Si ets dels que s’emporten la carmanyola a la feina t’anirà
molt bé, ja que si dediques el matí del dissabte o del diumenge a
cuinar, no et caldrà fer-ho entre setmana, quan tindràs menys temps.
‘Batch cooking’ en temps de confinament
Per fer un ‘batch cooking’ en condicions, cal fer una mica de
planificació, especialment per als menús. Ara, però, la situació és
una mica diferent, ja que és possible que estiguis més temps a casa o
teletreballis. Per tant, no té gaire sentit cuinar un dia per tota la
setmana. Però oi que t’aniria bé simplificar alguns dels processos més
repetitius de la cuina? Doncs això sí que ho pots continuar fent.
Una de les preparacions bàsiques de la nostra cuina és el sofregit.
Cal fer servir tomàquet, ceba, una mica de sal, algunes herbes
aromàtiques... I molta paciència! El sofregit s’ha de fer a foc baix i
força estona. I si en fem una vegada per diversos dies? Doncs és tan
fàcil com fer-ne més, deixar-lo refredar i guardar-lo en les racions
que necessitem dins de bosses de tancament hermètic i congelar-lo.
Quan l’hagis de fer servir no cal ni que el descongelis. Posa’l
directament a la paella i deixa que es desfaci amb l’escalfor.
Acompanyaments bàsics
El mateix que hem fet amb el sofregit ho pots fer amb els
acompanyaments més habituals dels plats. Si t’agrada menjar-te el
segon plat amb una mica d’arròs, uns xampinyons o unes mongetes verdes
rodones saltades a la paella, pots tenir-ho tot preparat amb temps.
Cuina els acompanyaments com t’agradi més i guarda’ls dins d’una
carmanyola a la nevera (en aquest cas, no et recomanem congelar-los)
per anar-los fent servir durant la setmana.
Fes servir la glaçonera!
Les glaçoneres dels congeladors tenen una funció evident, però també
et poden ajudar a guanyar temps a la cuina. Per exemple, pots preparar
una picada d’all i julivert amb oli d’oliva verge extra, triturar-la i
repartir-la a la glaçonera i cap al congelador. Així, quan vulguis
donar un toc aromàtic diferent als teus plats, només caldrà que
treguis un dels cubets d’all i julivert que has preparat i posar-lo a
la paella perquè es descongeli directament amb l’escalfor. Ni tan sols
hauràs de posar-hi oli d’oliva, perquè ja en porta!
Guanyem temps
Si ni tan sols aquests dies de confinament han aconseguit que
t’enamoris de la cuina i et fa una mica de mandra cuinar, només cal
que et planifiques una mica i hi dediquis un parell d’hores a la
setmana, en comptes d’una o dues hores cada dia, per preparar tot el
que es pot avançar i conservar. Això t’ajudarà, també, a seguir una
alimentació més variada i equilibrada, ja que els processos més
repetitius o que requereixen més estona ja els hauràs fet.
