Recepta de turnedó de rap, ingredients per a 4 persones:
- 800 g de cua de rap neta d’espines (oberta però no separada, com un llibret de llom)
- 8 llesques fines de bacó fumat
- 100 g d’espaguetis
- 200 g de mongetes tendres
- 100 ml de vermut
- 1 llimona
- 150 ml de brou de peix (rap millor)
- Farigola orenga
- Mantega
- Oli d’oliva verge extra sal pebre negre
1 Coeu les mongetes sense les puntes en aigua salada, 8 min. Refredeu-les i talleu-les a tires longitudinals fines. Afegiu-hi una mica de la pela de la llimona ratllada i reserveu-ho.
2 Repartiu per la cara interior de les cues de rap les fulles de farigola i orenga i una mica de pela de llimona ratllada, salpebreu-ho i reconstruïu la cua. Feu-ne talls d’un parell de dits de gruix, emboliqueu cada tall amb una llesca de bacó fumat i lligueu-ho amb fil de bridar, com si féssiu un turnedó. Deixeu-ho reposar 30 min.
3 Coeu els espaguetis i deixeu-los grenyals. Passeu els talls de rap per la paella amb oli i mantega, 3 min per cada cara; manteniu-los calents.
4 Escorreu la pasta i poseu-la en una paella amb mantega. Afegiu-hi les mongetes tendres i barregeu-ho.
5 Retireu el greix de cocció del rap i desglaceu la paella amb el vermut, deixant-lo reduir al màxim. Afegiu-hi el brou i deixeu-ho coure 2 min.
6 Fora del foc, lligueu la salsa amb una mica de mantega i escalfeu-la.
7 Presenteu els talls de rap sense els fils i regats amb salsa, acompanyats de la pasta amb mongetes tendres.