BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Vedella: tendra, gustosa i molt versàtil

17/de maig/2019

La vedella és una de les carns més apreciades. Molt magra i tendra, és ideal tant per als grans com per als més petits de la casa. A més, és molt versàtil i t’ofereix mil i una possibilitats a la cuina.

 

Un gran assortiment de vedella, per a tots els gustos

Als nostres supermercats trobaràs un ampli assortiment de carn de vedella de proximitat, tant al tall com envasada i a punt per cuinar. Melosa, amb un gust suau i molt fàcil de digerir. Així és la vedella de l’Era que t’oferim a Bonpreu i Esclat. Amb menys de 12 mesos de criança, es caracteritza per ser una carn magra, que ens aporta proteïnes d’alta qualitat i aminoàcids essencials, necessaris perquè l’organisme desenvolupi funcions bàsiques, com el creixement i la reparació de teixits.

A més, a les nostres carnisseries també pots trobar carns de la millor qualitat procedents d’altres zones, com la carn de vedella Angus de Nebraska o la que s’obté de la raça Wagyu. I, des de les muntanyes de Galícia, ens arriba la carn de la vaca de raça Rubia Gallega. De textura fibrosa i amb un alt nivell natural d’infiltració de greix, es madura de 15 a 30 dies de forma controlada per potenciar-ne el sabor i aportar-li més tendresa.

 

Fes salut a la taula

La carn de vedella és una de les més consumides, gràcies al gust i la textura agradables, així com per les propietats nutricionals i la versatilitat que ens ofereix a la cuina. És una molt bona opció per incloure en el marc d’una dieta equilibrada, donant sempre preferència als talls més magres o retirant-ne el greix més visible, en cas que en tingui molt, abans de coure-la.

Els plats fets amb carn de vedella són molt adequats per a les persones que pateixen anèmia, ja que aquesta carn és un aliment amb un contingut important de proteïnes d’alt valor biològic i ferro. També t’aporta vitamina B12 —necessària per al bon funcionament del sistema nerviós i cognitiu—, seleni, magnesi, fòsfor i zinc.

 

Un tall per a cada plat

Abans de comprar vedella per fer una recepta, convé que t’informis sobre quin és el tall més adequat en funció del plat que vulguis preparar. Per exemple, en general, les millors carns per guisar són les més meloses, que presenten una textura gelatinosa. Si necessites consell, pots adreçar-te als carnissers que atenen els taulells dels nostres supermercats. T’oferiran, amb molt de gust, tot tipus d’informació i assessorament per aconseguir els millors resultats amb cada peça. I, si optes per comprar la carn de vedella envasada, tal com la trobaràs a les neveres dels nostres establiments, a l’etiqueta de l’envàs podràs conèixer tots els detalls sobre el tipus de carn, la procedència, els requisits de conservació i consells per cuinar-la.

 

Tot seguit, fem un petit repàs de quina és la cocció més adequada per a cada tipus de tall de vedella.

Filet

És una peça allargada i plana, que t’ofereix una carn molt tendra. És el tall perfecte per fer-lo a la planxa, a la graella o per rostir.

Tapa o crostó

Aquest tall, d’allò més tendre, se sol preparar fregit, arrebossat o a la brasa.

Llom

D’aquest tall, magre i molt tendre, se n’obtenen l’entrecot i la mitjana. És ideal per rostir o per fer-lo a la graella o a la planxa.

Culata

D’aquesta peça, magra i gustosa, se n’obtenen talls amb dues parts de carn magra, separades per un tel central que no s’aprecia a l’hora de menjar-lo. És molt bona per fer-la fregida o a la planxa.

Tall rodó

És una peça llarga que s’obté de la cuixa o de l’espatlla. És la millor opció per rostir.

Galta

Aquest tall petit, molt tendre i melós, és ideal per fer-lo rostit o guisat.

 

El punt de cocció perfecte per a la carn de vedella

Hi ha qui és un apassionat de la carn gairebé crua, d’altres la prefereixen al punt i, tot i que a molts els sembli un sacrilegi, alguns la volen molt feta. Perquè puguis satisfer tots els gustos, t’expliquem com aconseguir els diferents punts de cocció, prenent com a referència un filet de 3 cm de gruix.

Crua o sagnant. Amb la capa externa cuita i el centre completament vermell, cru i fins i tot fred. Aquest punt s’aconsegueix amb 3 minuts de cocció per cada costat amb el foc ben viu.

Poc feta. Segellada per fora i amb un 75 % de color vermell a l’interior. Per fer-la, calen 5 minuts de cocció per cada costat a foc mitjà.

Al punt. Segellada per fora i amb un 50 % de color vermell a l’interior. Cal coure-la 7 minuts per cada costat a foc mitjà.

Molt feta. Marró per fora i amb un to cafè per dins. Aconseguirem aquest punt després de 9 minuts de cocció per cada costat amb el foc baix.

Cal tenir en compte que, com més llarg sigui el procés de cocció, més propietats nutricionals perdrà la vedella. Amb les altes temperatures es produeix especialment una gran pèrdua de vitamines del grup B, fòsfor, potassi i sodi. Per tant, per aprofitar al màxim les bondats de la carn de vedella, convé no excedir-se amb els temps de cocció.

 

Per a un bon resultat, no tinguis pressa

La carn vermella, com la de vedella, necessita un temps de repòs per adquirir la textura adequada. Obtindràs millors resultats si la compres 24 o 48 hores abans de consumir-la i la deixes reposar a la nevera.

A més, abans de coure la carn de vedella és molt important que estigui a temperatura ambient. Si la poses a la graella o a la planxa tal com surt de la nevera, no es farà de manera uniforme. Un cop cuita, deixa-la reposar un parell de minuts abans de tallar-la i servir-la perquè els sucs es redistribueixin i quedi més gustosa.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.