BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

“Els donatius de Bonpreu i Esclat ajuden a apropar l’aigua potable a moltes famílies de la República Centreafricana”

14/de gener/2016

ENTREVISTA A BÀRBARA SALINAS, d’aliances estratègiques d’Oxfam IntermónOxfam Intermón

Comprant postals a 1 €, els clients de Bonpreu i Esclat activen un mecanisme en cadena. Regalen somriures a les persones més necessitades d’arreu del món. I és a través d’organitzacions com Oxfam Intermón que aquesta ajuda arriba allà on toca.

 

Amb la campanya “Regala somriures” hi ha milers de clients de Bonpreu i Esclat que col·laboren amb els projectes d’Oxfam Intermón. On es destinen aquests recursos?
Els destinem a projectes de cooperació i acció humanitària que Oxfam Intermón té a l’Àfrica i a Amèrica Llatina, però sempre exemplifiquem la nostra feina amb un projecte concret. Aquest any les aportacions aniran a parar a la República Centreafricana, un dels països més pobres del món (ocupa el lloc 185 de 187 països en índex de desenvolupament humà), amb l’objectiu d’apropar l’aigua potable a moltes famílies.

És una col·laboració, la de Bonpreu i Esclat i Oxfam Intermón, que ve de lluny…
La nostra col·laboració va començar fa més de 10 anys. Els establiments Bonpreu i Esclat van ser els primers a incloure els nostres productes de comerç just als seus prestatges i, a més, són dels que n’ofereixen una gamma més extensa. Després hem fet plegats la campanya “Regala somriures”, de la qual ens sentim molt orgullosos perquè són els clients dels supermercats els qui prenen la decisió de donar suport als nostres projectes.

Heu centrat grans esforços en la crisi dels refugiats. Quines tasques heu dut a terme i continueu realitzant actualment?
Des d’Oxfam proporcionem aigua potable, sistemes d’higiene, construcció de dutxes, formació en hàbits d’higiene amb instal·lacions de sanejament adequats a totes les edats i suport vital a les persones afectades pel conflicte. També tenim un programa anomenat “Cash for work” a través del qual oferim als refugiats la possibilitat d’obtenir uns ingressos a canvi de feines concretes a la comunitat. En total hem atès mig milió de refugiats que viuen en el camp de Zaatari a Jordània (el segon camp de refugiats més gran del món), a Amman i als campaments informals del Líban. A Síria estem donant suport a gairebé un milió de persones. També ajudem els refugiats que estan camí d’Europa: a Sèrbia, Itàlia, Macedònia i Grècia.

En èpoques de crisi econòmica interna, es fa difícil explicar i motivar els ciutadans perquè atenguin les necessitats d’altres països que estan pitjor que el nostre?
Realment no hauríem de diferenciar entre “els de fora i els de casa”. Una de cada tres persones en el món viu en la pobresa. Tothom, visqui on visqui, hauria de tenir uns drets i una vida digna i, si no és així, cal lluitar per aconseguir-ho. En aquesta línia, els projectes de cooperació d’Oxfam Intermón busquen donar a les poblacions les eines necessàries per millorar-ne les condicions de vida perquè en un futur puguin tirar endavant per si mateixes. A Catalunya i a Espanya la gent és molt solidària i, en el nostre cas, no hem vist reduïda l’ajuda per part dels ciutadans.

A banda de la dels refugiats, quina és la crisi humanitària en la qual caldria fixar la mirada des de països com el nostre? Quines són les emergències amb més necessitat d’atenció?
El 2015 ha estat un any difícil en l’acció humanitària per l’augment de crisis humanitàries i per la seva intensitat i gravetat. Més de 59 milions de persones desplaçades de les seves llars representen una xifra rècord que supera la de la Segona Guerra Mundial. Des d’Oxfam Intermón actuem principalment en temes d’aigua i sanejament i hem intervingut en tres emergències declarades de màxima categoria per les Nacions Unides (Síria, República Centreafricana i Sudan del Sud), així com també en la lluita contra el virus de l’Ebola.

Feu especial èmfasi en el consum de productes de comerç just. Quines garanties tenen aquests productes que sembla que cada vegada tenen més èxit entre els consumidors?
L’objectiu del comerç just és canviar la vida dels productors més desafavorits a través de l’accés al mercat i canviar les regles del comerç internacional que són injustes, ja que en ocasions consoliden la pobresa i la desigualtat mundial. Alguns dels principis del comerç just és que fomenta la igualtat entre homes i dones, proporciona un salari just en unes condicions laborals dignes i garanteix que no hi hagi explotació infantil. Les famílies productores poden invertir la prima social que reben en educació per als seus fills, atenció mèdica, habitatge... Comprar productes de comerç just és activar aquest mecanisme. Són productes de gran qualitat i els podeu trobar als supermercats de Bonpreu i Esclat i també a les nostres botigues.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.