BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Catalunya, un país de vins

26/de novembre/2018

 

El prestigi del vi i del cava català creix, any rere any, gràcies a l’esforç i la creativitat d’un sector que ha apostat, amb encert, per unir tradició i innovació.

Garnatxa, picapoll, xarel•lo, sumoll, trepat, samsó… són noms que ja formen part del vocabulari dels aficionats al vi, sobretot al vi català.

Avui dia Catalunya és com un petit continent que ofereix paisatges de somni, microclimes diversos, sòls que canvien a cada racó del camí i un Mediterrani amb un influx màgic en què la vinya té una transcendència vital, fins al punt que és la regió espanyola amb un nombre més alt de denominacions d’origen.

Zones com el Montsant, el Priorat, la Terra Alta, l’Empordà, el Pla de Bages… aporten novetats collita rere collita. Al mercat, els vins nous neixen al costat dels més convencionals, produïts a les zones on es treballa seguint antigues tradicions. Fins i tot planten cara als elaborats amb varietats nobles internacionals, com el cabernet sauvignon, el merlot, el sirà o el chardonnay, entre altres, que tanta fama van obtenir en les dues últimes dècades del segle passat.

Al teu establiment de confiança Bonpreu i Esclat hi podràs adquirir els millors vins de la nostra terra. I si prefereixes no moure’t de casa per anar al supermercat, també pots comprar vi online.

El vi català té un potencial imparable

La realitat és que ara a Catalunya s’elaboren tants estils de vins com mapes vinícoles es poden definir. Una de les claus del valor i la singularitat de cada territori ha estat la conservació del patrimoni vitícola, abans en vies d’extinció, així com la millora genètica de les varietats autòctones. I el resultat és clar: de les 15 varietats de raïm més utilitzades per a l’elaboració dels vins catalans, 9 són autòctones. Tot és gràcies a una nova generació de joves viticultors, enòlegs i cellerers que, any rere any, treuen al mercat vins elaborats amb valentia i amb els millors coneixements, heretats dels seus antecessors, però també obtinguts amb estudis arreu del món.

Amb tot això, el potencial del vi català sembla imparable. Una gamma molt completa ha fet que la Catalunya vitivinícola sigui mereixedora d’un gran prestigi, tant nacional com internacional, en un curt espai de temps. Aquesta fama va en augment, no només pels caves i vins blancs tradicionals, sinó també pels magnífics negres que han apostat per la singularitat de cada territori, la modernitat i, especialment, per tot el que és autòcton.

Varietats de raïm negre

Coneixes quines són les principals varietats que es fan servir per elaborar vi negre al país?

Tot seguit et presentem alguns dels tipus de raïm negre més emprats:

Ull de llebre

Fa un gra mitjà, de color negre blavós i amb la pellofa dura. Dona un vi equilibrat de color robí intens.

Garnatxa negra

De forma esfèrica i color roig, violeta o fosc. Les baies presenten una pellofa espessa i un sabor dolç.

Cabernet sauvignon

Originària de Bordeus, aquesta varietat té un gra petit i de color negre molt intens.

Merlot

Té un gra menut, de pellofa gruixuda, amb una polpa molt dolça i de color negre blavós.

Trepat

És la varietat autòctona de la Conca de Barberà. Amb raïms grans i compactes, permet fer un vi lleuger i afruitat.

Sirà

Els grans són petits, de color blavós, forma ovalada i pell prima. Amb aquesta varietat s’elaboren vins amb una aroma afruitada i d’espècies.

Samsó

Fa un gra mitjà, rodó, de color entre blau i negre, amb molt de suc i un gust dolç. Quan prové de vinyes velles, fa un vi elegant i sedós.

Varietats de raïm blanc

I aquestes són les varietats de raïm blanc més habituals al sector vitivinícola català de les quals s'elabora vi blanc:

Macabeu

Ofereix un raïm rodó, de mida gran, molt compacte i de color groc daurat. Amb aquesta varietat s’obtenen vins afruitats i aromàtics.

Parellada

Té la pell gruixuda i la polpa de color verd groguenc. Produeix vins de poca graduació i molt aromàtics. Juntament amb el macabeu i el xarel•lo, és una de les varietats clàssiques que s’empren per a l’elaboració de cava.

Sauvignon blanc

Presenta un gra molt petit i compacte, amb molta intensitat aromàtica i de color groc verdós.

Moscatell

El gra és de mida gran, ovoide i molt aromàtic. Ofereix moltes possibilitats, tant per fer vins (majoritàriament dolços o mistela) com per fer sucs, panses o per menjar a taula.

Xarel•lo

Aquesta varietat pròpia del Penedès i del Camp de Tarragona fa un raïm de mida mitjana, no gaire compacte. El vi que produeix és una mica àcid, de graduació alcohòlica mitjana-alta i molt adequat per a la criança.

Chardonnay

Presenta grans petits i cilíndrics, de pell groga, amb una gran riquesa aromàtica.

Garnatxa blanca

És igual que la varietat negra, però de color groc verdós. S’empra sovint per a l’elaboració de licors naturals, com la mistela.

Picapoll blanc

Aquesta varietat autòctona del Pla de Bages produeix vi de bona graduació, amb una gran acidesa i una aroma especiada, de fruita i floral. El gra, petit i ovalat, presenta taques o picades, que li donen el nom.

 

Saps què?

En els darrers anys, la producció de vi amb certificació ecològica no ha parat de créixer, i el consumidor demana cada cop més productes d’aquest tipus. El que diferencia els vins ecològics dels que no ho són és que el raïm ha de provenir de cultiu ecològic certificat pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE). L’etiqueta que llueixen a l’ampolla ha de complir les normes d’etiquetatge generals i les normes d’etiquetatge dels productes ecològics.

A Bonpreu i Esclat hi trobaràs una àmplia varietat de vins per a tots els gustos. Descobreix-los i gaudeix de la riquesa d’aromes que t’ofereix una bona copa.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.