BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Cervesa: la beguda més popular

04/d’octubre/2018

En els darrers anys s’han multiplicat les opcions per gaudir d’una bona cervesa. En pensar en aquesta beguda, a molta gent automàticament li ve al cap la idea d’una copa glaçada per refrescar-se en un dels molts moments de l’estiu en què la calor puja de valent. I és que la cervesa és ideal per calmar la set i apaivagar una mica els efectes de les altes temperatures.

Però la cervesa no és tan sols una beguda estival. El món cerveser és molt ric i ple de matisos. Actualment n’hi ha de tantes varietats que podem assegurar, sense por d’equivocar-nos, que se’n poden trobar per a tots els gustos. Suaus, fortes, lleugeres, amb molt de cos, negres, rosses, aromàtiques… Al teu supermercat Bonpreu o Esclat hi tens una opció per a cada paladar i per a cada moment.

 

Un paper protagonista

Versàtil, deliciosa i molt refrescant, la cervesa està agafant un paper cada vegada més protagonista a la gastronomia del país. Hi ha molts aliments que no han estat mai fàcils de maridar tradicionalment amb els vins i, en canvi, la cervesa els acompanya molt bé. Es tracta, per exemple, de les receptes amb mostassa o amb salses que tenen un gust fort d’all o de pebre. Passa el mateix amb els plats picants o molt especiats, que són perfectes per servir acompanyats amb aquesta beguda tan refrescant. També té un paper molt important com a acompanyament de les carns, tot i que, segons el tipus i la preparació de la recepta, hi anirà més bé una varietat o una altra. Si vols fer una bona barbacoa, una idea genial és oferir als comensals diferents tipus de cerveses perquè cadascú triï la que més li agradi. Segur que els encantarà la idea!

 

Com s’elabora una cervesa artesana?

Com en tot, cada mestre artesà té un mètode que el distingeix de la resta, però, en general, el procés d’elaboració es divideix en els passos següents:

 

Maceració

Per començar l’elaboració, l’aigua s’infusiona durant una hora amb la malta a una temperatura aproximada de 65 a 70 °C. Com a resultat d’aquest procés, s’obté un líquid dolç, que es coneix amb el nom de most.

 

Cocció

El most es bull a una temperatura de 100 °C per eliminar-ne els bacteris que hi hagin pogut aparèixer durant la maceració. En aquest punt és quan s’hi incorpora el llúpol, l’ingredient que marcarà l’amargor i l’aroma de la cervesa. També s’hi poden afegir cítrics o altres ingredients, que permetran donar un punt distintiu al resultat final. La durada d’aquest pas depèn de cada recepta però, en general, el líquid es cou diverses hores.

 

Refredament

Un cop cuit, el most es clarifica per separar-ne les partícules grans. El líquid resultant es refreda fins a arribar als 20 °C.

 

Primera fermentació

En aquest punt s’hi afegeix el llevat, que definirà el resultat final, i es deixa fermentar. Durant la fermentació, els enzims del llevat transformen els sucres del most en alcohol i marquen el perfil de sabor i textura que adoptarà la cervesa. Si la fermentació es fa a una temperatura alta, el resultat serà una beguda de gust intens. En canvi, si es produeix a baixa temperatura, el producte final serà molt més lleuger. Aquest procés pot durar entre una i dues setmanes.

 

Segona fermentació

Es tanca l’ampolla i es deixa fermentar de manera natural. Com que el llevat que conté el líquid encara és viu, continua deixant anar CO2 i, d’aquesta manera, es genera el gas tan característic de la cervesa. La durada d’aquesta etapa de segona fermentació sol ser de dues setmanes.

 

Maduració

Un cop que s’hi ha format el gas, la cervesa ha de passar per un període de maduració abans que es pugui considerar apta per al consum i passi a comercialitzar-se. Aquest període pot anar d’una setmana fins a uns quants mesos. En funció del procediment triat per cada elaborador, es pot madurar a la mateixa ampolla o en altres recipients. Per exemple, hi ha algunes varietats que es maduren en una bota de fusta.

 

Envasament

Quan el procés d’elaboració de la cervesa ha finalitzat i està a punt per consumir-la, només queda envasar-la per a la comercialització. Habitualment les artesanes s’envasen en ampolles de vidre fosc, que preserven el líquid de l’exposició als raigs del sol, ja que aquests malmeten el producte.

 

Curiositats sobre la cervesa

La cervesa i la sidra són les begudes alcohòliques que presenten una graduació més baixa. Hi ha estudis que en confirmen els beneficis per a la salut sempre que se’n consumeixi amb moderació. A més, la piràmide de la dieta mediterrània també en preveu el consum esporàdic. Per als moments en què et vingui de gust gaudir d’aquesta beguda mil•lenària, a Bonpreu i Esclat t’hi oferim un ampli assortiment de cerveses, moltes de les quals són produïdes al país. 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.