BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Cervesa: una història mil·lenària

Per trobar els orígens de la cervesa hem de viatjar milers d’anys en el temps. I és que aquesta beguda tant de moda té una llarga història al darrere

05/de novembre/2019

La cervesa està de moda. Al mercat podem trobar-hi un munt de varietats, i cada any en surten de noves. Però sabies que per trobar els orígens d’aquesta beguda ens hem de remuntar milers d’anys enrere en la història? Descobreix l'origen de la cervesa.

Catalunya: terra de cervesa

Tot i que no hi ha gaire acord pel que fa a l’origen, a Catalunya s’hi han trobat les restes més antigues d’elaboració de cervesa d’Europa. La troballa la van fer arqueòlegs a la cova de Can Sadurní, a Begues (Barcelonès), i es remunta al Neolític, uns 6.000 anys aC. De tota manera, segons expliquen els experts, aquells cereals fermentats segurament tenien poc a veure amb la cervesa actual i és molt probable que la beguda resultant fos fruit de la casualitat.

No va ser fins molt després, a l’edat mitjana, quan es va introduir el llúpol i la cervesa va començar a ser una beguda semblant a la que coneixem avui dia. En aquells temps, els encarregats d’elaborar-la eren principalment els monjos dels monestirs. A més, va adquirir molta importància com a beguda entre la població en general, perquè l’aigua no era de confiança: més aviat era una font molt important de malalties. Fins i tot es considerava que la cervesa era un aliment, ja que en deien el pa líquid dels pobres (potser perquè els llevats són els mateixos que es fan servir en l’elaboració del pa).

Les primeres fàbriques

Les primeres fàbriques de cervesa van aparèixer a Alemanya entre els segles xiv i xv. Més endavant, al segle xviii, la indústria cervesera va incorporar la màquina de vapor. I a mitjan segle xix, arriba una nova revolució per al món cerveser: la pasteurització. L’any 1854, el microbiòleg i químic francès Louis Pasteur va descobrir la manera d’eliminar els microorganismes que feien malbé begudes com el vi, la cervesa i la llet. Gràcies a la pasteurització, es va poder ampliar el temps d’emmagatzematge de la cervesa i els cervesers van deixar de dependre tant de les collites i de les estacions.

Pel que fa al nostre país, els historiadors asseguren que l’any 1806 ja hi havia un establiment cerveser a Barcelona, regentat per Felip Costa. Els anys següents hi ha constància de l’obertura d’altres cerveseries. Tanmateix, per trobar la que es considera la primera empresa cervesera industrial a Catalunya, hem d’esperar fins al 1862, quan Louis Moritz, un francès provinent d'Alsàcia i germà d’un mestre cerveser, va construir la fàbrica Moritz a la ronda de Sant Antoni de la Ciutat Comtal. Una mica més tard, l’any 1876, August Kuentzmann Damm i la seva dona Melaine van obrir un establiment a Barcelona on fabricaven també la seva pròpia cervesa. El 1905, després de l’èxit aconseguit, van inaugurar una gran fàbrica al carrer Rosselló.

Una beguda molt de moda

Des de llavors el món cerveser no ha parat de créixer i, en els últims anys, ha experimentat una progressió espectacular. Tant és així que avui dia pràcticament no hi ha cap racó del territori que no tingui la seva pròpia cervesa. De fet, segons les dades del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN), es calcula que un 1,08 % de la cervesa que es consumeix a Catalunya és d’elaboració artesanal. A més, el 2017 els artesans catalans van assolir rècord de producció, amb 3 milions de litres.

Si ens endinsem en aquesta producció artesana, podem observar la gran diversitat de cerveses que s’elaboren a terres catalanes. N’hi ha de blat, de blat de moro, de fajol, amb cítrics, amb aigua de mar, amb ratafia… Tot un món de possibilitats per satisfer els gustos més variats.

 

Marcant la diferència

Però què és una cervesa artesana i com es diferencia d’una d’elaborada de manera industrial? La gran diferència és que els ingredients bàsics emprats per elaborar una artesana —els malts, els llúpols, els llevats i l’aigua— són naturals i d’alta qualitat, i no porten additius artificials ni  conservants. A més, com que el volum de cervesa que es produeix als obradors artesans normalment és més baix, els mestres cervesers cuiden molt tots els passos que integren el procés d’elaboració i acostumen a arriscar una mica més, buscant procediments especials que els permetin obtenir productes amb un punt extra d’originalitat.

Pel que fa a les diferències que es donen al llarg de l’elaboració, en general podem dir que la cervesa produïda de manera industrial es filtra amb grans màquines, que fan servir processos químics. Aquests afecten parcialment els llevats i les proteïnes que conté la beguda. A més, està pasteuritzada i se li afegeixen els gasos.

En canvi, la cervesa artesana es filtra manualment, la fermentació segueix un procés natural (marcat per l’evolució pròpia del llevat, que és un organisme viu) i els gasos també es generen de manera natural. Tots aquests factors permeten obtenir una beguda amb una gran riquesa de matisos.

En resum, són dues begudes elaborades amb els mateixos ingredients bàsics, però el tractament de la matèria primera i el procés d’elaboració resulten diferents. A més, les cerveses artesanes són productes propers al consumidor i arrelats al territori. Al teu establiment de confiança Bonpreu o Esclat i al nostre supermercat online t’hi oferim un ampli assortiment de cerveses per a tots els gustos.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.