BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Consells pràctics per estalviar energia i diners amb la calefacció

25/de gener/2021

Arriba el fred a Catalunya, els penjadors s’omplen d’abrics, ens vénen de gust plats de cullera per entrar en calor, posem la calefacció... Només hem de moure la rodeta del termòstat per sentir-nos a gust a casa gràcies a l’Alice H. Parker, la inventora afroamericana del primer sistema de calefacció central, l’any 1919. Un gest simple, que acompanyat d’alguns hàbits i pautes, ens permetrà aconseguir beneficis importants per la nostra natura i els nostres estalvis. Com deia el primer superheroi amb consciència mediambiental, l’entranyable Capità Enciam, “els petits canvis són poderosos”.

Destinem la major part del nostre consum energètic a la calefacció (47%), gairebé la meitat de la despesa de la llar, i més del doble del que representen els electrodomèstics (19,4%) o l’aigua calenta (19%). Per això és especialment important que siguem responsables amb el nostre consum energètic, perquè tothom hi guanya: consumir menys i millor genera un impacte ambiental mínim i, a sobre, repercuteix en la nostra economia familiar perquè estalviem en la factura energètica.

Saps com fer-ho? Aquí tens 7 consells i recomanacions per estalviar energia amb la calefacció i consumir-la de forma més eficient:

  1. Hàbits de tota la vida
    Hi ha una sèrie d’hàbits bàsics, els de tota la vida que ja feien els nostres avis, que apel·len al nostre sentit comú i ens ajuden, entre altres coses, a aprofitar la calor acumulada durant el dia i a evitar el fred de la nit. Deixar entrar la llum del sol les hores més càlides, baixar persianes quan es fa fosc, ventilar a mig matí si fa molt fred... i millor si és abans de posar la calefacció: sense deixar les finestres obertes massa estona, entre 10 i 15 minuts és suficient. També és recomanable escalfar només les estances on fem vida, tancant la vàlvula dels radiadors a les habitacions buides, posar cortines i catifes per aïllar-nos del fred, i… abrigar-nos! Si al carrer anem amb abric, no cal estar a casa amb màniga curta.
  2. Bons aïllaments
    Cal revisar l’aïllament de la llar per no perdre escalfor per escletxes de finestres i portes. Sabies que vora el 30% de la despesa en calefacció s’escapa per les finestres mal aïllades? Una bona fusteria pels marcs, finestres de doble vidre, millorar la qualitat dels vidres, tapar escletxes amb silicona, posar rivets a les portes o l’aïllament tèrmic de parets i sostres, són petites millores, senzilles i econòmiques, que ens ajudaran a no malgastar energia i mantenir l’escalfor a casa.
  3. Manteniment de la caldera elèctrica
    El manteniment de les calderes elèctriques, que consumeixen electricitat per produir aigua calenta i la calefacció, és més senzill que el de les de gas. És important fer les revisions periòdiques a la caldera per assegurar-nos que està a punt i funciona correctament. A més un bon manteniment millora l’eficiència energètica i allarga la seva vida útil. El manteniment l’ha fer un professional qualificat i es recomana fer-ho abans que arribi l’època de fred.
  4. Els radiadors en condicions
    El radiadors poden ser d’aigua –s’escalfen amb la caldera elèctrica–, elèctrics o d’oli, que s’endollen directament a un interruptor. Els radiadors no hem de tapar-los amb mobles ni cortines, així facilitem que es propagui l’escalfor. Col·locar panells reflectants entre el radiador i la paret ens ajuda a aprofitar i distribuir millor l’escalfor, recuperant entre el 10 i el 20% de l’escalfor que es perd cap al mur.
  5. Tria la temperatura adequada
    A l’hivern, la temperatura ideal per escalfar la llar és entre 19º i 21ºC. No oblidem que pujar només un grau la temperatura suposa incrementar la despesa d’energia en un 8%. Si totes les llars catalanes baixessin la calefacció un grau s'estalviaria tanta energia com l'equivalent a un petrolier de 60.000 tones de cru. És millor mantenir la temperatura constant que passar de temperatures baixes a cops de calor que impliquen que tot l’engranatge es posi en marxa i augmenti la despesa. A la nit, si no vivim a un lloc amb temperatures molt baixes, es recomana que apaguem la calefacció o baixem el termòstat fins als 15ºC per mantenir un bon nivell de confort.
  6. El termòstat, el gran aliat
    El termòstat és imprescindible per poder regular la temperatura i mantenir-la estable. Si és un termòstat programable, encara millor perquè podrem estalviar entre un 8 i un 13% d’energia, que representa entre 60 i 100 euros l’any. Hem de regular la calefacció en funció dels nostres hàbits i horaris. Si estem fora de casa moltes hores, no cal que deixem la calefacció posada, és millor programar-la perquè es posi en marxa 1 hora abans que arribem. Si el termòstat és digital, hem de comprovar que les piles funcionen.
  7. Queda’t amb la tarifa i el sistema de calefacció que més et convé
    Comparar les ofertes que ens ofereix el mercat i triar la tarifa que més s’adequa al nostre consum ens ajudarà a estalviar diners. Pel que fa al sistema de calefacció individual, el més habitual és la caldera amb radiadors –present al 48% dels habitatges- o terra radiant –aquesta xarxa de tubs que s’instal·la sota el terra és més eficient que els radiadors–, després els radiadors elèctrics –el sistema més car–, i els equips d’aire condicionat amb bomba de calor, que són de fàcil instal·lació, però generen un aire bastant sec.

 

A l’hora d’optar per un sistema de calefacció s’ha de tenir en compte el clima de la zona; no és el mateix si les temperatures són molt baixes, és un clima sec o humit; la mida de l’habitatge; el temps que passem a casa, si no hi estem gaire, és millor un sistema que s’encengui i escalfi la casa ràpidament; si es pot i vol fer obra, el pressupost que tenim i l’eficiència energètica de l’opció que triem.

 

Ja ho veus, amb poc esforç podem aconseguir millores considerables, tant per la nostra butxaca com pel medi ambient. Si aprofitem la nostra energia per ser consumidors responsables, entre tots malbaratem menys energia i contribuïm a la cura del planeta.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.