BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Cuina al vapor, saludable i nutritiva

11/de novembre/2021

Cuinar al vapor té molts avantatges, ja que és una de les maneres més saludables que hi ha de coure els aliments. Com que els ingredients no entren directament en contacte amb l’aigua, s’evita que perdin part dels seus minerals essencials diluïts en el líquid.

Si cuines al vapor no sotmets els aliments a cap mena de fregit, fet que afavoreix que aquests no absorbeixin greixos innecessaris. I, a més, resulta pràcticament impossible que se t'arribi a cremar el menjar. D'altra banda, com que els ingredients no estan bullits conserven millor el sabor (ja que no el perden a l’aigua) i es fa servir menys quantitat de sal a l’hora de condimentar-los, cosa que, evidentment, resulta molt beneficiós per al sistema cardiovascular.

Com dèiem, la cocció al vapor permet aprofitar el vapor que desprèn l'aigua quan bull per coure els aliments, sense necessitat que aquests toquin el líquid. Per aconseguir-ho hi ha olles especials per cuinar al vapor, vaporeres i altres estris que et permetran preparar nombroses receptes al vapor i gaudir d'una alimentació més sana i equilibrada: des d'olles amb accessoris per a vapor i vaporeres elèctriques fins a estris especials de silicona o bambú —molt habituals en la cuina asiàtica i que permeten coure i servir a taula en un sol recipient—.

Tot són avantatges
La cuina al vapor és una tècnica de cocció —senzilla, ràpida i pràctica— que s'ha fet servir des de pràcticament sempre, però sembla que els últims temps està tornant amb molta força, potser per un major interès per menjar de manera més saludable. Com que permet que els aliments mantinguin les seves propietats nutricionals, la cocció de verdures al vapor i de molts altres ingredients aporta molts avantatges i gairebé cap inconvenient.

D'entrada, com ja hem dit, és més saludable, ja que no necessitaràs afegir cap tipus de greix, com ara olis o mantegues. Però, encara hi ha més: quan cuinis al vapor, notaràs que els aliments tenen més bon gust i un millor aspecte, ja que aquest tipus de cocció conserva el sabor, la textura i els color dels aliments. D'altra banda, la cocció al vapor és homogènia i molt neta, sense deixar residus en els estris emprats, de manera que hauràs de netejar molt menys.

Tot tipus de productes
Carn, peix, verdura… i, fins i tot, arròs, com fan en molts països asiàtics. Pots cuinar al vapor tot tipus d'aliments: tot i que les verdures, a priori, et puguin semblar les més habituals, també són habituals les papillotas —els aliments s'embolcallen per coure'ls— de carn o peix, cuites al vapor. Et donem alguns consells per obtenir els millors resultats: talla els trossos de verdures de mida i grossors similars, tria peces de carn amb poc greix, embolica el peix amb paper de forn i deixa la sal per al final. Pensa que també pots fer servir algun tipus de brou en lloc d'aigua per generar el vapor amb què es cuinen els ingredients.

Els musclos i els espàrrec verds són dues receptes clàssiques de la cuina al vapor, però també pots provar a fer salmó a la papillota —si li afegeixes unes quantes verdures trossejades, tindràs un plat de peix molt complet i saborós— o unes mandonguilles. Si vols optar per plats una mica més exòtics tens moltes opcions: des dels dim sum xinesos als tamales mexicans.

Si encara no t'has endinsat en la cuina al vapor, ja pots començar-hi perquè segur que t’encantarà, no només pel color i la textura dels aliments, sinó també perquè és una tècnica molt fàcil d’elaborar amb uns resultats fantàstics: plats lleugers, variats i molt saborosos!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.