BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

angle-left Vés enrere

Dijous llarder... botifarra menjaré!

Dijous llarder... botifarra menjaré!

01/de febrer/2016

Recordes la cançó? “El dijous llarder botifarra, botifarra, el dijous llarder botifarra menjaré!”. El dijous gras marca l’inici de les festes de Carnaval i també és el tret de sortida d’unes setmanes en què és costum posar a taula menjars on els protagonistes són els ous i la carn. Als supermercats Bonpreu i Esclat trobaràs un bon assortiment per fornir els teus àpats de productes típics del dijous gras. Estàs a punt per a uns dies de festa a taula?

Entre la tradició i la gastronomia
La botifarra d’ou, la botifarra blanca, la botifarra negra, la truita i els llardons són les menges per excel·lència d’aquestes dates carregades de tradició. Antigament, per exemple, era molt comú que els infants anessin casa per casa recollint ous per elaborar les truites i els productes típics d’aquestes dates, una tradició que ha caigut en l’oblit. Un costum que sí que encara es conserva a molts racons del país és el de la berenada. És l’àpat que moltes famílies o fins i tot escoles fan el dia de dijous gras. Carreguen els cistells de truites i botifarres i van d’excursió a la muntanya per fer un bon berenar!

En algunes poblacions de les Terres de l’Ebre, especialment a Aldover i Xerta, és tradició menjar la fogasseta, un pa rodó farcit amb truita de carxofes –aprofitant que és un producte de temporada que abunda a la zona–, alls tendres i salsitxes, i són molts els que surten a menjar-la al camp. A Vilanova i la Geltrú adapten la celebració amb el seu plat autòcton. Fan una xatonada popular i alliberen l’estrès de tot l’any a la merengada, una guerra de merenga on els més joves queden tots coberts de blanc. A Mallorca, coincidint amb el dijous gras, elaboren les ensaïmades amb sobrassada o amb productes porcins.

D’entre les grans celebracions amb motiu del dijous gras cal destacar la de Vic. El dijous llarder és una de les cites més importants del calendari firal vigatà. Es fan àpats multitudinaris, la fira de productes autòctons a la plaça Major... i tot plegat per rendir culte a l’animal que dóna més vida a la comarca d’Osona, el porc. Benvingut, Carnaval!

Més entrades de blogs

"La carxofa Prat es distingeix de les altres carxofes"

  ENTREVISTA A RAMON LLONCH, gerent de KopGavà Quina zona geogràfica o localitats...

La disbauxa abans de Quaresma

Entre Reis i Setmana Santa sembla que el temps passa més a poc a poc, però, per sort, el...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.