BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

El xató, la tradicional amanida marinera catalana

31/de gener/2017

Segurament el xató no necessita presentació, però per si de cas encara no l’heu tastat, és un plat tradicional elaborat amb escarola i peix dessalat, on el secret rau en la salsa. Des de sempre, el xató es menja a les comarques de l’Alt Penedès, del Baix Penedès i del Garraf, però allò que ningú sap del cert és ni on ni quan es va inventar.

Hi ha disputes per atribuir-se els mèrits de la creació d’aquest plat català, i cada zona defensa la seva versió. Els de Vilafranca del Penedès justifiquen que el mot xató prové del francès ‘château’, que vol dir castell, i així és com el cuinen ells: en forma de castell. Els de Sitges diuen que el nom el va idear l’artista Ramon Canudes i que el plat va sorgir d’un sopar de modernistes fet a la mateixa població el 1896. Hi ha qui deixa de banda aquestes explicacions i situa l’origen del xató en el món del vi, beguda amb la que conforma un perfecte maridatge. Quan arribava el moment de l’any de la festa del vi nou, a la cerimònia es posava una petita aixeta, ‘aixetó’, a la bóta de vi per permetre que el vi sortís per ser tastat. Aquest moment anava acompanyat del tast d’un plat elaborat amb ingredients salats com ara el peix, amb fulles de la verdura de la temporada d’hivern i amb una salsa especial.

Sigui quina sigui la seva història real, tots aquests indrets formen part de la ruta del xató, una festa gastronòmica que dura fins al març i on es poden tastar totes les versions de xató.

La ruta del xató

Sí, el secret rau en la salsa, composta d’ingredients mediterranis: ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, sal i oli d’oliva. Cal dir, però, que no tots els indrets segueixen la mateixa recepta i, per exemple, a Vilafranca del Penedès hi afegeixen galetes maria i el preparen un dia abans per deixar-lo reposar i refredar a la nevera. En algunes zones també inclouen un toc de pebre a la salsa per donar-li gust: a Calafell trien el pebre vermell i el blanc, mentre que al Vendrell hi posen pebre negre. Afegir-hi bitxo és una decisió opcional de cadascuna de les versions. Finalment, tots acompanyen el xató amb tonyina i bacallà, tot i que algunes poblacions es decanten per posar filets d’anxova, com al Vendrell, i d’altres prefereixen els seitons, com a Sitges i Vilanova i la Geltrú.

Aquest diumenge 5 de febrer, té lloc la Xatonada Popular del Vendrell amb activitats com el 31è concurs de Mestres Xatonaires o l’Exhibició de Xatonaires infantils, i Bonpreu i Esclat hi serem presents com a patrocinadors oficials. Així mateix, als nostres supermercats trobaràs tots els ingredients necessaris perquè puguis preparar el teu xató en qualsevol punt de la geografia catalana. Sigui quina sigui la recepta que seguiràs, a Bonpreu i Esclat t’oferim productes de màxima qualitat, perquè el xató quedi boníssim.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.