BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Els millors embotits tradicionals catalans

24/d’octubre/2018

 

Catalunya és terra d'embotits gràcies a la presència tan important de granges de porc, sobretot a la Catalunya central, que han convertit aquests productes en imprescindibles de moltes cases. Alguns dels embotits tradicionals catalans estan protegits amb Denominació d’Origen o amb Indicació Geogràfica Protegida, mentre que d’altres són de producció molt local. Si voleu tastar aquests últims podeu visitar el lloc de producció o comprar els embotits online perquè els portin a casa i els pugueu descobrir!

Els dos embotits més importants de Catalunya

La llista d’embotits tradicionals catalans ha de comença, per força, per la llonganissa de Vic. És el més conegut de tots, però el que no sap tothom és que té unes característiques específiques i Indicació Geogràfica Protegida. Per tant, com és la llonganissa de Vic? Doncs té carn de porc, pebre i cansalada, i això li dóna el gust característic.

L’altre embotit tradicional català més conegut és el bull. Es fa a partir de la bufeta, l'intestí gros o l'estómac del porc, que es farceixen de carn picada i adobada, aprofitant, també, els menuts del porc. Cada elaborador li dóna un toc personal, però el bull tradicional català és així. Si, a més, s’hi afegeix sang, tenim el bull negre.

Embotits catalans locals

Si el bull i la llonganissa de Vic són els dos embotits tradicionals catalans més coneguts, n’hi ha d’altres de més locals que també s’han fet un lloc al cistell de la compra de moltes persones. Repassem-los:

Botifarra catalana 

Es fa amb les carns més nobles del porc i, per això, és un dels embotits més preuats que podem trobar al mercat. 

Baldana

N’hi ha d’arròs i de ceba i és típica de les Terres de l’Ebre i de les comarques de Tarragona. Per fer-les, s’aprofiten la sang i les parts més greixoses del porc.

Bringuera

 Té un gust intens i persistent, i és típic de l'Alt Urgell i d'Andorra. Es fa amb la carn del cap, cotnes i una mica de carn magra i de cansada. També s’hi posa ou per lligar-lo.

Bull de fetge

És molt semblant al pa de fetge i és tradicional de les comarques del nord de Catalunya. Es fa amb fetge picat barrejat amb cansalada viada, carn del cap, papada i cotnes, condimentat amb sal, pebre, all i julivert.

Farcit de carnaval

És un embotit típic dels Pirineus i que tradicionalment s’elabora per Carnaval. Té un gust molt intens i es fa amb carn de porc, pa, ous, panses, arròs, all, pebre i julivert.

Girella

A diferència dels altres, aquest embotit típic del Pallars i l’Alta Ribagorça es fa amb carn i menuts de xai barrejats amb arròs, ous, all, julivert, safrà, pebre i sal.

Gossets

Típic de la Noguera, és un embotit que s’elabora aprofitant les restes de la matança del porc que no s’han fet servir per altres embotits.

 

Tot s’aprofita

Diuen que ‘del porc, tot s’aprofita’, i veient la varietat d’embotits que podem trobar a Catalunya, podem donar per fet que és així. Hi ha embotits de porc i embotits de xai, embotits cuits i embotits crus. Fins i tot, hi ha embotits dolços. La qüestió és que hi ha molts embotits tradicionals catalans que val la pena tastar i que reflecteixen la varietat territorial de Catalunya. A moltes botigues podreu trobar bona part d’aquests embotits catalans tradicionals, però si us ve de gust tastar-ne algun en concret i no el trobeu, teniu la sort que també es poden comprar embotits online per rebre’ls a casa i gaudir-los sols o amb un bon entrepà. Bon profit!

Més entrades de blogs

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.