BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Formatges semicurats i curats: sabor intens

15/de març/2019

Coneixem com a semicurats i curats els formatges que segueixen un procés de maduració relativament llarg. Contenen poca quantitat d’aigua i ens aporten un sabor intens deliciós.

A Bonpreu i Esclat hi trobaràs un gran assortiment de formatges, molts d’ells elaborats per productors de proximitat, que et permetran gaudir de tot el gust i de l’ampli ventall de matisos que t’ofereixen aquests productes làctics de qualitat extraordinària.

Formatges semicurats

Són els que segueixen un procés de maduració d’entre 35 dies i 3 mesos, segons si la peça pesa més o menys d’1,5 quilos. En general, presenten una textura que pot anar des de cremosa fins a semidura, ja que durant el procés de curació la quantitat d’aigua que contenien originalment es redueix de manera considerable. Això provoca que el formatge s’assequi i que adquireixi una textura més grassa i una consistència més dura que els formatges frescos o tendres. A més, normalment els semicurats es caracteritzen per tenir una escorça gruixuda, que permet conservar la humitat a l’interior de la peça.

En general tenen un gust intens i fort, amb tocs àcids, sobretot si s’elaboren amb llet de cabra o d’ovella. També cal tenir en compte que els sabors s’intensifiquen a mesura que el formatge va madurant.

Formatges curats

Tenen una maduració d’entre 3 i 7 mesos, en funció del pes de la peça. Contenen molt poca aigua i són força grassos. A diferència dels semicurats, els curats poden arribar a ser envellits durant més temps, per la qual cosa de vegades s’assoleixen sabors realment intensos i complexos, amb sensacions que poden recordar les fruites, les espècies i les nous. Cal destacar que es conserven en bones condicions durant molt de temps.

Una de les característiques d’aquests formatges és que, durant el procés de curació, també se’ls poden aplicar altres tècniques de conservació i modificació del sabor, com ara la salació, el fumatge o l’assaonament amb espècies o vi, que aconsegueixen afegir-hi notes de gust molt interessants.

Alguns detalls que val la pena tenir en compte

Abans d’assaborir-los, convé que els formatges es temperin. L’ideal és treure’ls de la nevera amb una mica d’antelació (normalment amb una mitja hora n’hi haurà prou). Si prefereixes fer-ho d’una manera més exacta, en general la temperatura de servei idònia per als formatges de pasta tova oscil•la entre 18 i 20 °C. En canvi, per als formatges de pasta semidura i dura, la temperatura més adequada és de 22 a 24 °C.

Et ve de gust preparar una bona fusta de formatges per oferir-la als convidats? En aquest cas, has de saber que el tall dels formatges semicurats i curats es fa en falca triangular o en barretes, amb un gruix de 5 a 10 mil•límetres. Una altra opció és tallar-los a dauets per servir-los en un bol com a aperitiu.

Una dada interessant és que els formatges curats són els més recomanables per als qui tenen un grau alt d’intolerància a la lactosa. En canvi, cal anar amb compte amb els semicurats. En qualsevol cas, sempre que hi hagi un problema d’intolerància, el millor és consultar sempre el metge per determinar si ens convé menjar-ne o no.

Descobreix formatges deliciosos a Bonpreu i Esclat

Tant al teu supermercat Bonpreu i Esclat com a Esclat Online hi trobaràs un gran assortiment de formatges semicurats i curats per a tots els gustos i en diferents formats. Els pots adquirir tant al tall als taulells de la xarcuteria com envasats a les neveres.

Entre els formatges de km 0 elaborats per productors de proximitat, hi ha diferents varietats de semicurats i curats que et sorprendran per la gran qualitat. Veiem algunes de les opcions exquisides que tens a l’abast:

Formatge madurat de cabra de la Garrotxa

Mas Rovira és una formatgeria situada a Sora, un petit poble ramader al nord de la comarca d’Osona. Elabora els formatges en un entorn privilegiat, envoltat de serralades i muntanyes. En aquest indret s’hi crea un microclima idoni per fer formatges amb un gust excepcional, com el madurat de cabra de la Garrotxa, medalla de bronze als World Cheese Awards del 2014. És un formatge tradicional català amb un mínim de 60 dies d’elaboració. Cada setmana se’n fan molt poques peces. El resultat és un producte molt cuidat, amb la típica pell florida natural de color gris. Per als amants dels maridatges, combina bé amb els blancs amb criança i amb els negres lleugerament afruitats. També fa molt bona parella amb la cervesa rossa artesana.

Formatge de llet de búfala

A l’extens catàleg que ens ofereix Montbrú, una formatgeria familiar situada a Moià, a la comarca del Moianès, a més dels formatges elaborats amb llet de cabra, vaca i ovella, hi trobem diferents varietats elaborades amb llet de búfala. Destaca perquè no conté lactosa i, per tant, és una bona opció per a les persones que són intolerants a aquesta substància, present a la llet de vaca, cabra i ovella. A més, la llet de búfala presenta propietats nutricionals extraordinàries: ens aporta un 58 % més de calci, un 40 % més de proteïna i un 43 % menys de colesterol que la llet de vaca. També és una bona font de ferro, fòsfor i vitamina A, i conté alts nivells de tocoferol, un antioxidant natural. El formatge que s’obté amb aquesta llet ens ofereix un sabor més lleuger que l’elaborat amb llet de cabra, però més intens que el de vaca.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.