BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Guia per aprofitar les sobres de menjar

08/de gener/2024

T'has preguntat mai com convertir les sobres de menjar en delicioses receptes per emportar i preparar unes carmanyoles perfectes per endur-te a la feina? Doncs, ara que tot just hem deixat el Nadal enrere i que encara tenim el congelador ple de restes dels grans àpats festius, és el moment ideal per fer-ho. Dona sortida als sobrants de menjar i aporta el teu granet de sorra a la lluita contra el malbaratament alimentari. Perquè el menjar no es llença!

Plats clàssics de reaprofitament 
Abans de tot, el més important és haver guardat les sobres (un cop fredes) ben tapades o embolicades, perquè mantinguin les seves propietats en les millors condicions. I no deixar-les gaire dies a la nevera! Les opcions més clàssiques amb les restes de carn i peix és fer croquetes o canelons, però també poden ser el farcit d'unes crestes o una empanada. Els trossos de carn es poden afegir en una amanida o en un plat de pasta, tant com a condiment i també com a base de  la salsa, per exemple una bolonyesa. I, si vols ser una mica més original, pots optar per combinar les restes de carn i de verdures i farcir unes tortillas mexicanes per fer uns tacos o unas fajitas que agradaran a tota la família.

Des d'una crema a una quiche
Si el que tens a la nevera són restes de verdures o llegums, pots decantar-te per triturar-les i fer una crema ben calenta i nutritiva, ara que és temporada de fred. També, es poden trossejar i fer un saltat per menjar de primer plat o bé com a acompanyament d'un plat principal de carn o peix. Tant les verdures com els llegums també poden ser una solució excel·lent per farcir una truita o fer un remenat, acompanyats d'uns bolets. O, simplement, arrebossa les sobres i fes una tempura de verdures per començar l'àpat, si vols amb una mica de salsa de soja per sobre. 

Si a casa us agraden els sucs verds, també pots liquar o triturar sobres de verdures diferents i tindràs un suc detox fàcil i saborós. Una altra opció, original i fàcil de fer, és un pastís salat o quiche. Només et caldrà una base de pasta brisa i omplir-la amb una barreja de les restes que tinguis a mà amb llet, ous i farina. Una preparació ideal per omplir la carmanyola o per solucionar un sopar familiar a casa.

Solucions pràctiques
Si de cop i volta, trobes al fons de la nevera un tros d'aquell formatge tant bo que vau menjar per Nadal, però ara s'ha tornat dur com una pedra, no et preocupis: ratlla i guarda'l al congelador per afegir-lo, quan sigui necessari, a un plat de pasta. Un recurs per tenir sempre a mà, com també pots fer amb les sobres de pa dur: només et caldrà tallar-lo i ja el tindrem a punt quan et calgui. Tot i que també, les llesques de pa dur són ideals per fer una sopa de pa i all o per fer-ne dauets per afegir a les sopes i cremes o les amanides.

I, si encara tens per casa algun torró que es resisteix a ser consumit, estàs d'enhorabona: pots aprofitar-lo per mil maneres diferents. Des de fer un gelat o un flam de la varietat de torró que sigui fins a incorporar-ho a receptes dolces com un pa de pessic, una mousse, unes magdalenes o unes galetes.

Lluita contra el malbaratament
Encara que, fins i tot, aprofitar les sobres de menjar ens pugui resultar divertit —per aprendre a cuinar noves receptes— i pràctic —per omplir les carmanyoles—, el més efectiu per lluitar contra el malbaratament alimentari passa per planificar bé les compres, organitzar els àpats setmanals i conservar correctament els aliments perquè no es facin malbé abans d'hora.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.