BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

angle-left Vés enrere

Idees per aprofitar les sobres de Nadal

Idees per aprofitar les sobres de Nadal

24/de desembre/2018

Arriben les festes més esperades per petits i grans, el Nadal, i totes les famílies preparen els millors dels seus menús. Sovint, no calculem massa bé les proporcions i acaba sobrant menjar, que molt cops no volem tornar a repetir. Us portem una guia per reaprofitar les sobres i crear nous plats igual de deliciosos que els originals.

És habitual i passa a tot arreu, sempre sobra menjar dels àpats de Nadal. És cert que és important intentar comprar i cuinar propocions adequades als comensals, però si us passeu, heu de saber que es pot reaprofitar perfectament aquest menjar per preparar altres receptes típiques de reaprofitament.

Com conservar les sobres de Nadal

Conserveu en bones condicions les sobralles. Encara que després d'un dinar o sopar faci mandra guardar-ho tot a la nevera, és imprescindible fer-ho ràpidament per no malmetre cap aliment. Guardeu les sobralles tapades o embolicades amb paper film o de plata, i preferiblement en recipients reutilitzables, ja que d'aquesta manera ajudarem a preservar el medi ambient.

Introduïu les sobres quan el menjar sigui completament fred, ja que si no es produirà un xoc tèrmic que pot disminuir lleugerament la qualitat dels aliments cuinats.

Fer croquetes amb carn o peix

Podeu optar per fer croquetes o canelons amb les sobralles de carn o peix dels àpats de les celebracions. La massa ja estarà llesta i només caldrà que prepareu una bona beixamel per lligar-ho tot i ho arrebosseu, o en el cas dels canelons, que fariciu les plaques de pasta i repartiu la beixamel per sobre.

Aneu amb compte amb les espines o els possibles tendrums que hi pugui haver quan esmicoleu la carn o el peix que faran de massa. La beixamel la podeu preparar fàcilment afegint llet a poc a poc a una roux de mantega i farina en una paella amb el foc suau.

Cremes de verdures

També podeu reaprofitar les verdures sobrants per preparar una crema lleugera i saludable que us ajudi a digerir i fer baixar els àpats copiosos. Per exemple, triturant amb una batedora les sobres que obteniu de preparar el brou de l'escudella, podeu fer una crema de verdures deliciosa. Aportareu així el vostre granet de sorra contra el malbaratament alimentari i a la vegada fareu un petit estalvi diari que la vostra butxaca segur que agrairà.

Sopa i pastís de peix i marisc

Gambes, rap, musclos, cranc, lluç... El peix i marisc són els reis d'aquestes festes, i molts cops passa que comprem racions més grans de les que ens acabem menjant. Tirar-ho seria un pecat, així que no patiu si us en sobra, ja que la vostra ànima es pot salvar si ho aprofiteu per fer sopes o pastissos. El marisc les farà més saboroses i donarà un gust predominant al plat de Cullera.

Per fer una sopa només heu de bullir en una cassola amb aigua les sobres de peix i marisc amb verdura i algunes espècies. Per al pastís, heu de batre nata, ous i els sobrants que tingueu, i coure-ho al forn en un motlle prèviament untat amb mantega.

Salsa per a pasta i fajitas

Amb les restes de carn podeu optar per fer una bona salsa per la pasta o per fer fajitas. Si voleu posar-la a la pasta, piqueu la carn sobrant i afegiu-hi una bona salsa de tomàquet o algun líquid més cremós com la nata.

Si en canvi preferiu reaprofitar el menjar en forma de fajitas, només caldrà que aromatitzeu la carn en una paella amb alguna espècia com all en pols, caiena, o comí i que hi afegiu verdura picada, per exemple, pico de gallo. Faltarà que enrotlleu la carn amb la fajita.

Reaprofitar els postres en un púding

Amb els dolços sobrants prepareu un púding, l'opció de reaprofitament de postres per excel•lència. Per a cuinar-lo, normalment s'intercalen peces seques de brioixeria com pastissos, magdalenes, galetes... amb una crema de llet, sucre i ous. En qualsevol cas, a Internet podeu seguir alguna de les múltiples receptes que existeixen per fer aquestes postres. Segur que us sorprendrà el resultat!

Més entrades de blogs

Recepta de torrades d'albergínies farcides de mozzarella i anxoves

Recepta de torrades d'albergínies farcides de mozzarella i anxoves, ingredients per a 4...

Recepta de turnedó de rap

Recepta de turnedó de rap, ingredients per a 4 persones:   800 g de cua de rap...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.