BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

"L’objectiu és arribar a trobar un medicament adequat per a cada tipus de pacient de leucèmia"

15/de desembre/2015

ENTREVISTA AL SR. ANTONI GARCIA PRAT, gerent de la Fundació Josep Carreras


Gràcies a l’aliança amb Bonpreu i Esclat, part dels donatius dels clients es destinen al projecte de creació i desenvolupament de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

Què és la leucèmia i qui la pateix?
Les leucèmies són malalties en què hi ha una proliferació maligna de cèl·lules de la medul·la òssia, de les quals deriven les cèl·lules de la sang. Aquestes cèl·lules passen a la sang i arriben a tots els òrgans del cos. En relació amb qui són els afectats, és una malaltia que pot aparèixer a qualsevol edat. Fins i tot hi ha leucèmies que s’originen en la vida fetal.

Cap a on s’encara avui la recerca per eradicar la malaltia?
Encarem el futur des de tres tipus de recerca: la clínica, basada en el desenvolupament d’assaigs clínics amb nous fàrmacs antileucèmics o en la combinació de fàrmacs; la  traslacional, és a dir, des de les troballes al laboratori fins a la seva aplicació al pacient, i, per últim, la recerca bàsica, per estudiar la intimitat cel·lular i comprendre millor els mecanismes que originen la leucèmia i sobre els quals hem de descobrir tractaments cada vegada més específics i menys tòxics per al pacient. 

Estem lluny de convertir la leucèmia en una malaltia completament curable?
Pot ser que no estiguem gaire lluny. Per exemple, la leucèmia mieloide crònica fa 40 anys era sempre mortal en un termini de temps d’entre 3 i 4 anys. Avui en dia, un 90% d’aquests pacients sobreviu més de 10 anys. Els més audaços vaticinen que l’any 2050 el càncer en general s’haurà vençut i passarem de parlar-ne molt a parlar-ne ben poc.

Si ens detecten una leucèmia, tenim medicina puntera per tractar-la a Catalunya?
Hi ha molts centres preparats per fer-ho, i no em refereixo només als centres terciaris, com són els grans hospitals universitaris de les quatre províncies catalanes, sinó també a hospitals de segon nivell. Només quan el malalt necessita tractaments molt específics, com pot ser un trasplantament de donant no emparentat, llavors sí que se’l deriva als centres terciaris acreditats per fer aquest tipus de tractament.

Ser donant de medul·la òssia té riscos?
No és perillós per al donant ni és res relacionat amb la medul·la espinal, sinó amb la medul·la òssia (el moll de l’os). A més, hem de pensar que aquesta donació és l’única que es pot fer en vida i en què les cèl·lules es regeneren al 100%. I, sobretot, pensem que és l’única curació possible per a centenars de persones que ho necessiten.

Quants donants hi ha cada any? En calen més?
L’any 2014 es van localitzar 1.076 donants compatibles per a pacients espanyols. Actualment, al Registre Espanyol de donants de medul·la òssia hi tenim més de 190.000 donants registrats. Com més donants hi hagi registrats, més probabilitat que algun d’ells sigui compatible amb un pacient que necessiti un transplantament.

El càncer no només el pateixen els malalts sinó també les seves famílies. Hi ha marge per millorar el benestar dels familiars?
Sí, òbviament la malaltia també recau en familiars, sobretot els que tenen escassos recursos econòmics, perquè les famílies es veuen obligades a traslladar-se a viure a Barcelona per a un trasplantament de medul·la o per seguir el tractament. En aquest sentit, la fundació posa a disposició d’aquestes famílies sis pisos d’acollida a prop dels principals hospitals públics.

Com ha contribuït la figura de Josep Carreras, que va impulsar la Fundació després de ser malalt de leucèmia, a visibilitzar i lluitar contra la malaltia a tot el món?
Josep Carreras va ser diagnosticat de leucèmia als 40 anys, en un moment de plenitud artística de la seva carrera. Aquest fet va provocar que tots els mitjans de comunicació es fessin ressò de la malaltia. L’agraïment i el suport que ell va rebre de la gent, va ser el que el va impulsar a voler retornar allò que havia rebut creant la Fundació que porta el seu nom. Ell va ser qui va dedicar el seu talent i veu a lluitar contra la malaltia, oferint concerts benèfics que segueixen dotant de recursos la Fundació, i aquesta els inverteix en projectes d’investigació, a crear el registre de donants de medul·la òssia, etc.

En l’àmbit internacional, la Fundació Josep Carreras té presència als Estats Units a través de la US Friends of the José Carreras International Leukaemia Foundation, que finança una càtedra de recerca clínica al Fred Hutchinson Cancer Research Center. En aquest centre és on va ser tractat Josep Carreras durant la seva malaltia i on va desenvolupar la seva carrera el professor Edward Donnall Thomas, Premi Nobel de Medicina per haver creat la teràpia del trasplantament de medul·la òssia. A Europa, la Fundació està present a Suïssa i a Alemanya, on ha finançat més de 950 projectes, principalment de recerca i d’ajudes socials a associacions de pacients i familiars. Entre tots seguim endavant per fer que la ciència avanci i puguem arribar un dia a trobar la cura contra la leucèmia.

Com incideix la Fundació en la recerca mèdica i en l’intent de millorar la salut dels malalts?
L’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras consta de 3 campus científics en funcionament: el Campus Clínic-UB, el Campus ICO-Germans Trias i Pujol de Badalona i el Campus Sant Pau.

A què es destinen els diners que els clients de Bonpreu i Esclat aporten a la Fundació a través de la seva targeta client?
Els diners recaptats gràcies a l’aliança amb Bonpreu i Esclat es destinen al projecte de creació i desenvolupament de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. Els diferents grups d’investigació que l’integren treballen per identificar l’origen i les causes d’aquesta malaltia i els factors que fan que es desenvolupi de manera diferent segons els pacients. L’objectiu és arribar a trobar un medicament adequat per a cada tipus de pacient. 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.