BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Preparem la Diada de Sant Jordi!

20/d’abril/2016

La llegenda explica que fa molt de temps un poble català es va veure assetjat per un famolenc drac, i els veïns es van veure obligats a sacrificar cada dia una persona per alimentar la fera. El conflicte va arribar quan l’escollida per sorteig va ser la filla del rei; però, malgrat que molts van oferir-se per substituir-la, el monarca va voler ser just i entregar la seva filla al drac famèlic. Però quan la princesa es dirigia cap a la cova del ferotge animal, de sobte va aparèixer un noble cavaller disposat a salvar la donzella de les garres d’aquella bèstia. Armat amb llança i espasa, el cavaller Jordi va plantar cara al drac i el va ferir de mort. En aquell instant, de la sang que brollava de la ferida de l’animal, va brotar un roser de roses ben vermelles d’on el galant va tallar-ne una i va regalar-la a la princesa.

D’aquesta manera, la figura de l’heroi va convertir-se en Sant Jordi i va passar a ser el patró de Catalunya. Actualment, la Diada de Sant Jordi és una de les festivitats més celebrades a casa nostra i roses i llibres són protagonistes del mes d’abril al nostre territori. Els carrers i places de pobles i ciutats s’engalanen d’allò més per festejar la diada del patró català.

De la llegenda, sorgeix el costum que els homes regalin roses a les dones, commemorant la gesta heroica del cavaller Jordi. Però d’on sorgeix la tradició que la dona regali un llibre a l’home? Doncs, l’impulsor va ser Vicent Clavel, escriptor i editor valencià, qui l’any 1923 va creure adequat instaurar un dia per fer difusió de la lectura, tot regalant llibres; així doncs, en el seu càrrec de conseller de la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, va promoure la creació de la Diada del Llibre.

A l’hora de triar la data no ho va fer pas aleatòriament, sinó que va escollir el 23 d’abril pel fet que coincideix l’aniversari de mort de diversos autors rellevants per a la literatura universal: William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Inca Garcilaso de la Vega. Així mateix, convé destacar que, anys més tard, dos escriptors catalans també van traspassar el dia de Sant Jordi: Josep Pla, l’any 1981, i Gerard Vergés, el 2014.

Malgrat que la celebració es va dur a terme a Catalunya d’ençà que Clavel la va promoure, va ser l’any 1995 quan la UNESCO va instaurar el 23 d’abril com a Dia Internacional del Llibre i actualment és una commemoració celebrada arreu del món.

A Bonpreu i Esclat també volem festejar la Diada de Sant Jordi i, d’aquesta forma, comptem amb una selecció important de llibres per a tots els gustos i edats: des dels contes més divertits per als petits de la casa, fins a les obres més actuals de la literatura contemporània. Tampoc no falten les flors pròpies d’aquesta festa, ja que a la secció de basar tenim roses, rams de roses i d’altres composicions florals que encisen d’allò més a tothom.

I a casa nostra mai no hi ha festa que no s’acompanyi d’unes bones postres que ens ajudin a endolcir encara més la Diada de Sant Jordi. És per això que a la fleca comptem amb un gran assortiment de dolços amb què podrem guanyar-nos a qualsevol a través de l’estómac. Així doncs, podràs trobar entre altres: cors de pasta de full amb fruita, pastissos amb l’escut de les quatre barres o també coques salades per commemorar la festa del patró de Catalunya.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.