BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

La solidaritat mou muntanyes

08/d’abril/2016

Amb el permís del refranyer popular, podem afirmar que la solidaritat mou muntanyes, perquè així ho han demostrat recentment diverses poblacions de les comarques gironines. El passat mes de novembre, des de l’Esclat de la Jonquera es va engegar una iniciativa solidària a la qual s’hi han adherit nombroses persones amb ganes d’ajudar la Ylenia, la petita afectada per la síndrome de Rett.

 

La Ylenia és una nena de Figueres que pateix síndrome de Rett, un trastorn neurològic infantil que provoca pluridiscapacitat, ja que li impedeix tenir control físic sobre el seu cos i alhora implica discapacitats a nivell intel·lectual. Aquesta és un malaltia considerada estranya perquè afecta 1 de cada 10.000 nenes; el fet que aquesta alteració genètica es presenti únicament en nenes es deu a que es tracta d’una mutació del cromosoma X que dóna lloc al sexe femení.

Va ser al novembre del darrer 2015, quan va sorgir la iniciativa arrel d’una conversa entre l’Álex Giovany, el pare de la nena i treballador de l’Esclat de la Jonquera, i en Ramon Castillo, cap de torn d’aquest establiment. Així doncs, l’Àlex va explicar que recollint 1.000 kg de taps de plàstic podria obtenir 200€ per destinar a una cadira adaptada que la petita necessitava. I és que aquest material ortopèdic tenia un cost de 1.500€, un elevat preu que els pares no es podien permetre; llavors va ser quan amb en Ramon van creure oportú demanar als clients de l’Esclat que col·laboressin portant taps o fent un simbòlic donatiu d’un euro.

Els 26 treballadors d’aquest establiment van ser els primers en abocar-se a col·laborar i, tal com apunta en Jacques Pino, gerent de l’Esclat de la Jonquera: “tots s’han involucrat en fer que el moviment arrancat per en Ramon no parés”. I a partir d’aquí, es va desbordar la solidaritat dels jonquerencs i veïns d’altres poblacions de l’Alt Empordà, i van ser molts els qui per voluntat pròpia van voler fer aportacions econòmiques superiors.

Sense més difusió que el boca-orella, en 15 dies no només havien recaptat l’import per a la cadira, sinó que la recol·lecció ascendia a 6.000€. Així doncs, el primer pas fet des de l’Esclat es va estendre per la població i molta gent va voler sumar-s’hi, de tal manera que també es va engegar la col·lecta de taps a altres punts de la Jonquera com la biblioteca, l’escola o l’institut.

Alhora, amb la mateixa voluntat d’ajudar la Ylenia, els treballadors d’ambdós supermercats Esclat de Palafrugell van voler col·laborar amb la causa i pels volts de Nadal, van organitzar el sorteig d’una panera. Tota la recaptació de la venda de butlletes es destinava íntegrament a la petita figuerenca. També altres establiments empordanesos, com són els Esclat de Figueres i Palamós i el Bonpreu de Sant Pere Pescador, van impulsar la recollida de taps de plàstic que ha rebut una gran acollida arreu. 

A partir de totes aquestes accions s’han recaptat més de 9.000 euros, amb els quals l’Àlex i la Laura –els pares de la Ylenia– més que agraïts per tota l’ajuda rebuda desinteressadament van poder comprar a la seva filla la cadira adaptada; així com també un llit, una cadira per al cotxe, una altra per menjar, un complement per a la banyera i invertir els diners sobrants en les sessions de rehabilitació que la nena requereix.

A dia d’avui, el personal de l’Esclat de la Jonquera segueix recollint taps i rebent aportacions econòmiques que la clientela fa de forma totalment voluntària, amb l’únic desig que la Ylenia pugui continuar la teràpia mèdica a Barcelona que l’està ajudant a millorar la seva mobilitat. També cal destacar que són ben molts els clients que pregunten per la petita i s’interessen pel seu estat de salut.

Amb petits grans gestos com aquests, i citant de nou en Jacques, ens adonem que “en aquesta societat tan individualista en la qual vivim, de tant en tant, ocorren miracles i una sola persona, si té la voluntat de fer-ho, és capaç de desplaçar muntanyes. I la muntanya que ha desplaçat en Ramon era molt alta”.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.