BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Les claus d’una dieta saludable

10/de setembre/2018

A més de seguir una alimentació variada, per alimentar-te bé has de posar en pràctica una sèrie de pautes molt senzilles. Tot seguit t’expliquem quines són les claus per a una dieta saludable. D’entrada, has de tenir en compte que les noves tendències en nutrició recomanen repartir les calories diàries d’una dieta saludable en cinc àpats: esmorzar 20 %, mig matí 10 %, dinar 30 %, berenar 15 % i sopar 25 %. D’aquesta manera, s’eviten les pujades i baixades brusques d’energia, que fan menjar de manera descompensada. Si planifiques setmanalment els menús, et serà més fàcil mantenir una alimentació equilibrada.

 

Per seguir una dieta saludable, gaudeix de cada àpat

A taula, per poder aprofitar tots els beneficis d’una dieta saludable, oblida’t del mòbil i les distraccions, concentra’t en gaudir del menjar i mastega bé. Els experts aconsellen mastegar cada mos entre 30 i 40 vegades per facilitar la digestió i afavorir la sensació de sacietat. Recorda també que el cos necessita hidratar-se per fer les funcions vitals. En general, per a una dieta saludable es recomanen entre 2 i 3 litres d’aigua al dia. Si et costa beure, consumeix fruites i verdures riques en aquest component (meló, síndria, maduixes, poma, tomàquet, api…). Una altra opció són les sopes o cremes, que aporten una gran quantitat de vitamines i nutrients.

 

Comença el matí amb bon peu

És ben sabut que l’esmorzar és un dels àpats més importants del dia. Però saps què cal incloure-hi perquè t’aporti tot el que necessites en el marc d’una dieta saludable? Després del dejú de la nit, el cos necessita energia per afrontar la jornada. Idealment, l’esmorzar ha de contenir fruita, hidrats de carboni (pa integral, cereals, fruita seca…) i lactis (llet, iogurts). Les begudes vegetals són també una bona opció per a les persones que no toleren bé la llet de vaca i per a les qui volen tastar nous sabors.

 

Cereals per a tota la família

Pel que fa als cereals, per a una dieta saludable cal escollir els que són integrals, perquè ens aporten hidrats de carboni complexos (que alliberen l’energia lentament), proteïnes i fibra. Al nostre catàleg t’hi oferim propostes per a tots els gustos: flocs de civada, espelta, els tradicionals corn flakes, musli, blat, amb llavors i fruita seca…

 

Un dinar complet i equilibrat

Experts de la Universitat de Harvard (Estats Units) han creat el concepte de plat saludable, molt útil per planificar els menús equilibrats d’una dieta saludable. Aquesta proposta reparteix el plat en tres grans parts i recomana les proporcions següents: 50 % de verdura i fruita (amb un pes més gran de la primera); 25 % de proteïna a través de carn, peix, ous, llegums i fruita seca, i 25 % de cereals (sobretot integrals). A més, aconsella consumir una o dues racions de lactis al dia, fer servir olis vegetals, com el d’oliva, beure aigua i evitar les begudes ensucrades. Si menges sovint fora de casa, intenta reproduir aquestes recomanacions a la carmanyola.

 

A mitja tarda, el berenar

És important repartir bé la ingesta d’energia al llarg del dia per no arribar al sopar amb molta gana. Tant en el cas dels grans com dels petits, el berenar d’una dieta saludable pot incloure cereals, lactis, fruita fresca o fruita seca. Evidentment, cal adaptar-lo sempre a les necessitats de l’edat i a l’activitat física de cada persona.

 

I per acabar la jornada…

L’ideal per afavorir el descans és fer un sopar semblant al dinar, però més lleuger. Per aconseguir una dieta saludable els dos àpats han de ser complementaris, de manera que, en la mesura del possible, no s’hi repeteixin aliments. Moltes persones tenen digestions pesades si consumeixen verdures i hortalisses crues. Per evitar-ho, al vespre les pots fer bullides, al vapor o en crema. Passa el mateix amb els llegums. Pel que fa al peix i la carn, també són preferibles les coccions lleugeres, i sempre controlant la quantitat de greixos que hi afegeixes. I de postres, una peça de fruita rica en triptòfan, com ara un plàtan, un iogurt amb cacau pur o un grapat d’ametlles t’ajudaran a dormir millor i a recarregar les piles.

 

Un consell infal•lible

Per acabar, et volem oferir un consell que no falla mai: per seguir una dieta saludable i equilibrada, és imprescindible tenir sempre al rebost aliments que et permetin improvisar àpats saludables (conserves de peix o verdura, llegums cuits, fruita seca, fruita al natural en conserva…). A Bonpreu i Esclat n’hi tens una gran varietat a la teva disposició.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.