BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Les peres, de Lleida

06/d’agost/2019

Les peres es poden degustar tot l’any, ja que les diferents varietats se succeeixen al llarg de les estacions. Gràcies a Lleida, la demarcació que més en produeix, podem consumir peres de Quilòmetre zero tot l’any.

La pera s’associa habitualment a les postres, però amb el temps s’ha anat introduint en altres plats de la gastronomia: en les conserves, les amanides, acompanyament carns i, fins i tot es marida amb productes com el formatges i el pernil. Voleu descobrir més sobre aquesta fruita?

D'on venen les peres?

És una fruita originària del nord d’Àsia i es conrea a Catalunya des de fa més de tres mil anys. El seu arbre, la perera, està emparentat amb l’ametller, la pomera i l’abercoquer. A Lleida, la pera s’ha convertit, des de fa temps, en l'espècie fructícola més important, amb tres grans varietats, la blanquilla, la llimonera i la conference, que es van succeint sense problemes als mercats. De fet, aquestes peres de la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida gaudeixen de reconeixement oficial de la Comissió Europea per la seva qualitat.

Varietats de peres de Quilòmetre zero

La pera Llimonera està al mercat de desembre a juny i es caracteritza per la seva personalitat. El fruit té un calibre gran amb forma piriforme-globosa asimètrica i de contorns irregulars. La seva pell és llisa, fina i d’un color verd que vira cap a groguenc en madurar, similar a l’aspecte d’una llimona. Pel que fa a la seva carn, aquesta és de color ivori, de sabor dolç i granulós al paladar. La seva recol·lecció comença la primera o segona setmana de juliol i la seva frigoconservació és limitada. En definitiva té unes propietats que la caracteritzen i la fan única i diferent de qualsevol altra pera.

La pera més sucosa

La Blanquilla és la pera de KM0 més sucosa. Aquesta té un calibre més petit que la llimonera, i la forma és piriforme i de vegades ovoïdal. La pell surt d'un color verd que es tenyeix cap a verd-grisenc quan evoluciona i madura. La pell també és llisa i fina, i la seva carn és blanca i carnosa, molt dolça, granulosa al centre, molt sucosa, fundent i refrescant. Serveix tant per menjar en fresc com per cuinar. L'únic inconvenient és que no podem gaudir aquest petit tresor tot l'any, ja que és una fruita d'estiu que només surt al juny i el juliol, així que tan bon punt la trobeu als supermercats Bonpreu i Esclat, no la deixeu escapar!

La pera Conference

Per últim, la tercera pera de la DOP Pera de Lleida que podeu consumir és la Conference. Es caracteritza per ser la més cruixent. De mida, queda enmig la llimonera i la blanquilla, ja que té un calibre entre mitjà i gran. La seva forma és més allargada i presenta uns contorns bastant regulars. La pell és gruixuda, de color verd tirant a verd-groguenc. La distingireu ràpidament perquè presenta taques de rovell amb més o menys grau en funció de les condicions climatològiques. Per dins, és de color blanc-groguenc, molt fina, sucosa i dolça, amb un regust àcid. Justament per aquest motiu és molt valorada en pastisseria. És possible que la pera conference us soni més, ja que es recol·lecta bona part de l'any: des de la segona o tercera setmana d'agost fins a finals de juny.

Com fer servir la pera a la cuina

Com heu vist, la pera es pot consumir en totes les estacions de l'any, però la millor manera de consumir la pera en les èpoques càlides és crua, per això us animem a que l’aprofiteu en postres i batuts. En canvi, durant les èpoques fredes de l'any, es una bona idea consumir-les cuites perquè no refredin el cos, per exemple al forn, fregida o en compotes.

Quan la trieu a la secció de fruita dels supermercats Bonpreu i Esclat, escolliu les peres de Quilòmetre zero madures. Sabreu que estan en aquest punt perquè cedeixen si pressioneu lleument amb el dit la seva pell. Tan bon punt arribeu a casa amb la compra, és millor no guardar-les en bosses, ja que els agrada respirar. Recordeu també que es conserven bé en llocs frescos i secs.

Les peres, són la pera!

Nutricionalment, aquesta fruita fa honor a la seva dita "És la pera", perquè és saludable. Conté molta aigua i poques calories, a més, té molta fibra soluble. Això significa que provoca un efecte saciant que disminueix la gana. Sobretot és interessant menjar-la per la seva aportació de vitamines i minerals: és rica en vitamina A, vitamina C, àcid fòlic, magnesi i potassi.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.